Къща за гости Парлапанова Къща

село Боженците · община Габрово, област Габрово

Люлка на българщината, Балканът, патриотизъм, архитектурно-исторически паметник, традиция, Възраждането, божествена природа, планина, българска етно-идентичност, България… това не са просто случайно събрани накуп думички, а словата, които най-точно описват едно китно българско селце в полите на Централна Стара Планина, в самото сърце на България (само на 15 км. източно от Габрово) - село Боженци!

Името си това прекрасно нашенско селце дължи на една истинска българка на име Божана, болярка от рода на Асеневците. След падането на България под Османско иго, Божана търси безопасно място за себе си и своите деца, което да ги приюти. Селото, което сега носи нейното име, се оказало добро и благодатно за семейството й.

Векове след историята на Божана и децата й, Боженци е като излязло от българска възрожденска приказка! Толкова много природна красота в съчетание с уникални къщи-паметници с китни дворчета и каменни калдъръмени улички - всичко това е село Боженци днес!

Да, в наши дни България е свободна, но на всички нас, които сме се родили и живеем на тази целуната от Бога земя, както и на онези българи, които по една или друга причина са я напуснали, малко или много ни липсва оня силен огън, който е горял в душите и сърцата на Божана и тогавашните наши сънародници, благодарение на който сме се запазили като нация през най-тъмните мигове от историята ни и сега можем да се наричаме Българи! Боженци е едно от ония магични за всички истински българи места, което е способно да ви просълзи с гледки и дух, да ви върне вярата и огъня, че някога сме били, сме и ще бъдем ВЕЛИК народ, наследник на велика култура и история!

Посетете Габровския Балкан и ако искате да изживеете някой наистина незабравим момент с вашите приятели или семейство, и да се отърсите от натовареното ежедневие – направете си една благотворна почивка в архитектурно-историческия резерват Боженци! Хората в селото са мили и гостоприемни, вината и ракиите им – сгряващи, а гледките и духа – ще ви върнат назад във времето! А за да усетите още по-силно магията на това вълшебно място, настанете се в “Парлапанова къща“ . Ако търсите почивка и спокойствие, ако искате да посрещате изгревите и залезите сред обилна зеленина и прекрасна панорамна гледка към Стара планина, „Парлапанова къща“ е вашето място! Тук ще Ви посрещнат като скъпи гости, с блага дума и софра в старата селска къща, в уютната обстановка на автентичния български дом.

„Парлапанова къща“ е къща на 2 етажа, с леглова база от 15 + 2 места, разпределени в 2 апартамента и 4 стаи. На първият етаж е единият апартамент състоящ се от спалня и хол и 1 двойна стая. На вторият етаж има 1 апартамент и 2 двойни стаи. Всяка е със собствен санитарен възел с душ. На разположение на гостите е "Парлапанова" битова механа с 30-35 места и тераса. В механата се сервират ястия по стари, позабравени български рецепти и отлежало българско вино. За по- приятния престои на гостите има и малък външен басейн за прохлада в летните дни.

Местоположение:
Цялата къща: 14 гости
Интернет:
Тютюнопушене:
Ресторант:
Приема кучета:
Басейн:

Препоръчани обекти наблизо

Дати на настаняване
Пристигане Напускане Гости
Направете запитване
0899 *** ***
покажи телефона
Шарлопов Груп