Къща за гости Сава Купеца

село Жеравна · община Котел, област Сливен

Къща за гости "Сава Купеца" е построена в периода 1835 – 1845 год. от Сава Купеца – богат търговец от с. Жеравна. Къщата е издигната на два етажа като Джендов първоначално само първия етаж е пригоден за живеене, а вторият остава недовършен.

Къщата на Сава Купеца е изградена в късно възрожденски стил и е една от най-големите къщи в с. Жеравна, по екстериор и организация на вътрешните помещения следва архитектурната традиция на Арбанашките къщи. Къщата за гости разполага с два вътрешни салона, отоплителната камина на двете източни стаи на първи етаж, вътрешни тоалетна и мивка. Къщата е регистрирана в НПК като паметник на културата "Къщата на Сава Купеца", с. Жеравна.

Днес къщата на Сава Купеца е реставрирана и превърната в къща за гости.

Къща за гости "Сава Купеца" разполага със 8 самостоятелни стаи, красиво аранжиран двор. Всяка от стаите в къщата за гости е луксозно обзаведена и разполага с широки и удобни спални, сателитна телевизия със 62 програми, хладилник– мини бар и санитарен възел с вентилатор и сешоар, душ кабина и вана.

Към къща за гости "Сава Купеца" е изградена и просторна механа. Вътрешния интериор механата е в характерен жеравненски стил. Кухнята на механата е с най-съвременно оборудване и се предлагат типично национални ястия за своите гости. Къщата и кухнята са екипирани, така че да могат да работят нормално при всякакви екстремни ситуации - спиране на ток, вода или отопление.

За пълноценна почивка на своите гости, къща за гости "Сава Купеца" разполага и с прекрасен открит басейн, снабден с удобни шезлонги и чадъри. Ще се насладите на прохлада и свежест, докато плувате в кристалните му води. До големият басейн е разположен и по- малък, интегриран, детски басейн за най-малките гости на хотела.

Местоположение:
Цялата къща: 16 гости
Двойни стаи: 5
Студиа: 1
Апартаменти: 1
Къщи: 15
Интернет:
Тютюнопушене:
Ресторант:
Приема кучета:
Басейн:
Дати на настаняване
Пристигане Напускане Гости
Направете запитване
0888 *** ***
покажи телефона
Веселина Атанасова