хижа Копритцко борце хижа Копритцко борце хижа Копритцко борце хижа Копритцко борце хижа Копритцко борце хижа Копритцко борце хижа Копритцко борце хижа Копритцко борце хижа Копритцко борце хижа Копритцко борце хижа Копритцко борце хижа Копритцко борце хижа Копритцко борце хижа Копритцко борце хижа Копритцко борце хижа Копритцко борце

Мистичната Хижа „Коприцко борце“ в планината на Орфей

Местоположение:

В Околностите на едно от най-красивите планински села в България – село Ситово. В средните дялове на Родопите. На 34 км. от Пловдив.

Това красиво местенце, с няколко спални, камина, барбекю и оригинални пейки, се намира сред борови и смърчови гори на 1400 м. надморска височина. В незасегнат от цивилизацията район, където планината, реките, поляните и скалите изглеждат така както са ги заварили първите жители на района – древните траки от племето на бесите – преди - 4000 години.

Достъп:

До втория по големина град в България - Пловдив може да стигнете по всички възможни начини (без корабоплаване), защото се намира в сърцето на Тракия. В пресечна точка на пътища от цяла Източна Европа, Балканите и Близкия Изток.

От Пловдив ви делят само 34 км. до родопското селце Ситово. До него води асфалтов път с характерна за всички високопланински дестинации в Европа малка ширина на платното. То се намира на 1280 м. надморска височина в красива гънка на планината, прорязана от едноименната Ситовска река.

Жителите са малко на брой, но много сърдечни. Мястото е известно с феноменалната дълголетност на населението. Тук не е събитие, ако някой е над 100 г. По-скоро е норма.

Щом се озовете в центъра на това селце с каменни къщи, с каменни покриви на по 300 г. ще поемете по 2 км. горски път, приличен по-скоро на отсечка за офроуд, отколкото на трасе, водещо до хижата на мечтите ви.

Последните 2 км:

Самото преминаване по този каменист, изровен от пороите, път е приключение както за военни, така и за цивилни всъдеходи и автомобили с добра проходимост.

Вашият джип, ако имаше човешка изразност, би крещял от удоволствие по канавките на живописните завои - между вековни дървета, шуртящи поточета и следи от диви животни край локвите. И би съжалявал, заедно с вас, че това е само 2 км.

Ако обичате приключенията в стил Discovery, тази „трудна“ за разглезените градски шофьори отсечка, ще бъде прекрасно предястие за сетивата ви, преди да свалите багажа си пред основната „трапезария“ - ХИЖАТА „Коприцко борце“ на Станеви – в която очите, душата, тялото и, разбира се, вкусовите ви рецептори ще имат една незабравима фиеста.

За неподготвените за този път, домакинът е готов да поеме превозването на посетители и багаж.

Домакинът:

Най-вероятно е на каменния праг на хижата, пред шуртящ естествен водоскок, да Ви чака самият домакин Пени Станев – едър и здрав кокалест мъж, който ще ви заблуди кой е всъщност - с добродушната си усмивка и дърводелски умения като на планински трапер. И най-вече със силните си работни ръце.

Бившият преподавател по физкултура, пенсионер по стаж и младеж по душа, бизнесмен и предприемач, работил дълги години за шведската Икеа, ще ви каже толкова пъти „добре дошли“ и „наздраве“, докато не се почувствате у дома си. А докато спите в уютните си легла в хижата, ще премисли много маршрути за разходки на другия ден. И ще ви ги сервира сутринта заедно с кафето и чая, направени на стара печка с дърва.

Хижата:

Постройката, в която ще се настаните с багажа си, е изключително природосъобразна и уютна.

Намира се високо над последното населено място, през което сте минали – на 1400 м. надморска височина. На един зелен склон, между смърчове и борове с прекрасен изглед към девствената планина. От стълбите й няма да видите никаква следа от човешка дейност наоколо. Вие сте сами със себе си и природата тук.

В хижата няма бетон или други материали с дискусионна полезност. Изградена е изцяло от дърво и камък. Електрическата енергия и водата в хижата са добити директно от природата.

Отоплението и готвенето са на дърва. Разполага със столова, кухня, баня и три спални.

Капацитетът за нощувки е 6 плюс 4. Домакините подчертават, че в хижата няма лукс. Но авторът на този текст, държи да отбележи, че няма лукс само за тялото. За душата – той е в изобилие.

В двора на хижата има красиво езерце, което събира вода от няколко водоскока. През пролетта и лятото ухае на билки и борова смола – всякакви лечебни растения и гъби растат наоколо – включително и до самите стени на хижата.

Удобни дървени маси и столове Ви чакат да пиете по глътка хубава напитка пред разкошния зелен хоризонт. Нагънат от клисури и падини и от двата фаворита сред височините в Родопите - връх Модър и връх Персенк.

За хората с повече енергия има място за упражнения по цепене на дърва. За децата има люлки по дърветата, за любителите на фотографията – безброй изкушения навсякъде, докъдето стигат погледът и обективът. А за запалените по разходки и планински преходи, това е точката, от която може да поемете по много незабравими маршрути.

Маршрути:

Само на 15 минути пеш от хижата се намира един извор с лековита вода, наричан от местните „аязмо“. В съседство е изграден и параклис. Легендите гласят, че водата му е била известна на древните траки и на римляните с чудотворното си действие за очни, ушни и други здравни проблеми. През лятото на това място се прави голям събор.

Ако си падате по артефакти от Римско време, домакините ще ви заведат на запазен участък от римски път, минаващ наблизо и свързвал древния център на провинция Тракия с главния средиземноморски път Виа Игнатия.

Много хубави преходи може да направите до местността „Квачката с пилетата“, или до върховете Персенк и Модър. За последната дестинация може да се осигури преход с оседлани коне, ако направите предварителна заявка.

На няколко часа път от хижата са местността Бяла черква, красивото село Косово и много други планински туристически хижи.

Интересен природен феномен е Бухльовата дупка – сравнително близко до хижата на Станеви и в съвсем същата посока с голямата забележителност на района – руините на хилядолетната крепост Щутгард, или както е известна сред местните – Щуда Града.

Това укрепено място крие тайните си ревниво. И затова е обгърнато от много легенди и хипотези - от енергиен център на траките, до селище, имащо връзка с кръстоносните походи и немския Щутгард.

Домакините няма да пропуснат да ви покажат и най-голямата забележителност на района – известния Ситовски надпис. Скала в труднодостъпен район, на която неразчетен и до днес голям надпис провокира умовете на лингвисти и археолози от целия свят.

Да, това е коронната дестинация в един голям букет от маршрути, подготвени от домакините. Те Ви очакват. Когато дойдете за първи път, ще разберете какво Ви е трябвало за една незабравима ваканция. После вие ще очаквате следващата си отпуска. За да дойдете пак.

Автор: Николай Илчевски

Местоположение:
Капацитет: 12 гости
Двойни стаи: 1
Тройни стаи: 3
Интернет:
Тютюнопушене:
Ресторант:
Приема кучета:
Басейн:
Дати на настаняване
Пристигане Напускане Гости
Направи запитване
0897 *** ***
покажи телефона
Пени Станев
Пени Станев