Шабленски фар и рибарско селище Кария

360° Виртуальная реальность

Фарът на нос Шабла е най-старият и най-високият у нас – цели 32 метра. Преди няколко години уникалното съоръжение навърши 150 години. Разположен е на нос Шабла, на около 4 километра източно от град Шабла.

Построен през 1768 г., Шабленският фар е най- старият у нас, а с височината си от 32 м., е и най- високият. Официално е открит през 1857 година, след като е възстановен през 1856 година.

Боядисан в бяло и червено, той повече от век и половина указва пътя на мореплавателите в Черно море. Фарът предпазва корабите от сблъсък с подводен риф, който е с дължина близо 1 морска миля, както и от затъване в плитчините между нос Шабла и село Тюленово. Бялата му светлина просветва три пъти на всеки 25 секунди, като при добра видимост се забелязва от разстояние 17 морски мили.

В Шабла е и единственото официално регистрирано с постановление рибарско селище Кария. Строежът му започна през 1998 г. по архитектурен проект за едно и двуетажни вилички, кацнали на самия бряг. През 2007 е построена пречиствателната станция, но не е свързана с канализация за отделните домакинства. Селището е с улици, макар и още безименни, с мънички дворчета и огради.