Каменска къща се намира в с.Камена, общ. Петрич, обл. Благоевград, Природен парк Беласица на две граници: Македония и Гърция.

Къщата е тип вила, разполага с баня, две тоалетни, 4 спални, хол и кухня, камина (отоплява цялата къща), ел. печка, хладилник, ТВ, Wi-Fi, градинско барбекю, паркинг, веранди.

Природен парк Беласица

Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите. Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове, уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

с. Камена

Камена е село в Петричка община, намиращо се на 16 км. югозападно от гр. Петрич. Разположено е в северните склонове на планина Беласица, на надморска височина 439 м. От запад, юг и изток е заобиколено от ридове. Източно край Камена тече р. Камешница, десен приток на р. Струмешница.

Населението на Камена намалява след 1960 г. поради изселвания, главно за градовете Благоевград и София. В момента селото има около 370 жители на средна възраст 40-45 и около 110 къщи.

В землището на Камена се отглеждат главно тютюн и царевица, зеленчуци, праскови и ябълки. Има около 10 пчелари, 2-ма от които имат по 100 кошера, от които добиват акациев и кестенов мед.

В местността Сухия дол (Кориендек) на около 3 км. северно от селото са открити следи от селище, вероятно от късния период на новокаменната епоха. В Сухия дол и съседната местност Кадреш има останки от антична крепост, строена с ломени камъни, споени с червен хоросан. В местностите Тръските и Пържальо – северно от Камена има останки от укрепление от античната епоха. Има следи от живот и от османския период. В местността Великденска църква личат основи на стара църква. През тази местност минава маркиран туристически маршрут.

Името на селото се свързва с камениста почва в землището му. Според преданието обаче името му произлиза от факта, че реката, която минава през селото влачи много камъни и пясък. Съществува предание, че старото селище се е намирало в местността Паловец, но се появила „страшна болест”, която отнела живота на много хора. Оцелелите се заселили на днешното място. Поминък на населението през XIX в. са земеделието (пшеница, царевица, ориз, памук, тютюн, сусам, мак, лозя) и животновъдството. Произвеждали са сусамово масло и вино. Жителите на селото са търгували с ориз и памук.

В селото съществува стара воденица. Храмовият празник на Камена е 2 май - Борисовден по името на черквата. Празникът на селото е 6 май – Гергьовден.

В района на с. Каменна се намира още хижа „Лопово“, а от Петрич се стига до хижите „Беласица“ и „Конгура“. Има водопад край с. Каменна, т.нар. „Каменски водопад“, а също „Лешнишки водопад“ край хижа “Беласица“, както и семейна винарна „Орбелия".

Местоположение:
Цялата вила: 10 гости
телевизор:
кабелна телевизия:
Безжичен интернет:
Отопление:
кухня:
Дати на настаняване
Пристигане Напускане Гости
Направете запитване
887 *** ***
покажи телефона
Dimitar Karachorov