Архитектурно-музеен резерват „Арбанаси“

Арбанаси е едно от най-живописните стари селища в страната. Разположено е на едноименното скалисто плато, само на 4 км североизточно от Велико Търново. Известно е с характерната си жилищна архитектура и богатите със стенописи арбанашки черкви. Селището е основано през 13-ти век от български боляри. Постепенно се развива като богато търговско и животновъдно селище с над 1000 къщи. През османския период селището израснало като важен занаятчийски и търговски център. Местни търговци пътували до Италия и Русия, а в отделни случаи чак до далечните Персия и Индия. Доброто материално състояние се отразило на архитектурата на селището.

Къщите-крепости впечатляват със суровия си външен вид и високи каменни огради, които силно контрастират с китните дворове и неповторимия уют и удобство на интериора. Таваните, вратите, мебелите и прозорците са богато украсени с дърворезби, стените са декорирани с гипсоелементи, изписани с цветя. Особено красиви са запазените църкви. Със здравите си високи зидове, малките си прозорци и непристъпните, оковани с желязо дъбови врати те хармонично се вписват в общия архитектурен вид на селището. Почти лишени от външна украса, вътре църквите са богато изографисани и украсени с невероятно красиви дърворезби и живопис. В селото има пет църкви и два манастира, строени в края на 16-ти и началото на 17-ти век.

След османското нашествие, двата манастира били напълно разрушени, но замогналите се арбанасчани ги изградили отново.[“Рождество Христово”] е най- старата от църквите и с най-живописна декорация. Най-голяма е църквата [“Св. Архангели Михаил и Гавраил”]. Най-малка е църквата [“Св. Атанас”], строена през 1637 г. Църквите [“Св. Георги”] и [“Св. Димитър”] датират съответно от 1661г. и 1612г. Непосредствено до селището са построени и двата действащи в момента манастира – [“Св. Николай”] и [“Успение Богородично]. В Арбанаси са 80 запазени къщи, от които 36 са национални паметници на културата. Две от най-интересните са къщите-музеи – [Костанцалиевата] и [Хаджиилиевата].