Пловдив

360° Виртуална разходка

Пловдив е вторият по големина град в България с население 343 424 души. Намира се в западната част на Горнотракийската низина, на двата бряга на река Марица. Отстои на 15 km северно от Родопите и на 50 km южно от Стара планина. Градът е застроен в подножията на седем сиенитни тепета, поради което често е наричан „Градът под тепетата“.

Пловдив е град на над 8000 години, чието минало може да се проследи от праисторията до днешни дни. Първите неолитни поселения в границите на днешния град започват от VI хилядолетие пр. н.е., а от каменно-медната епоха (IV-III хилядолетие пр. н.е.) животът в града не е прекъсвал, което го нарежда сред най-древните постоянно обитавани градове в света.

Запазени и консервирани са древни паметници като античният театър, римският одеон, агората (римският форум), римският стадион, късноантична сграда „Ейрене“, епископската базилика, малката базилика и други.

В Пловдив се провеждат Международният панаир, международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът“, телевизионният фестивал „Златната ракла“, „Нощта на музейте и галериите“ и музикалният форум „Sounds of The Ages“.

Пловдив е градът от България, избран за Европейска столица на културата за 2019 година.

Девизът на Пловдив е „Древен и вечен“.