Рупите

Това е името както на селото, което се намира на 8км. североизточно от [Петрич], така и на местността, разположена в землището му. На територията на местността има минерални извори и басейни. Всяка година в Рупите на 15 август (Успение Богородично) се провежда традиционен събор. Около местността цари и един ореол на мистика и енергиен заряд, навярно свързан с факта, че Ванга избира това място за свой дом. Рупите притежава и прекрасна флора и фауна, някои видове от които са включени в Червената книга на страната.

Ванга се преместила да живее там още със семейството си от Струмица. Години наред тя се зареждала от това място и приемала посетители. През 1992г. пророчицата построява черквата „Св. Петка Българска“. Иконите са рисувани от известния художник проф. Светлин Русев. Образите на светците обаче са прекалено реалистични и не се одобряват от Св. Синод. Чудесата, които стават по този край, продължават и след смъртта на Ванга. Бабата на нямо дете сънувала сляпата пророчица. Тя й заръчала да постави детето на трона й в църквата, за да оздравее. Бабата завела момченцето в Рупите, изпълнила заръката и то възвърнало говора си.

В резултат от изригване на вулкан в Рупите има магмени скали. От тях извира минерална вода с температура 75 градуса по Целзий. Минералната вода има лечебни свойства и помага при заболявания на храносмилателната система, ендокринно-обменни заболявания, а също и заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични, гинекологични и кожни заболявания. Част от водата е каптирана и по тръбопровод е отведена до [град Петрич]. Голям скандал предизвикват иконите в параклиса „Света Петка“. Вместо каноничните образи на светците Светлин Русев изографисал съсухрени и мрачни фигури, които плашели и отвращавали миряните, вместо да им носят покой и благодат.