Античен театър

Погрешно назоваван като амфитеатър, Античният театър е построен по времето на римския император Марк Улпий Траян на мястото на храм на тракийската богиня Бендида. Разкрит е при археологически разкопки, проведени през 1968-1979г. Той е един от най-добре запазените антични театри в света и най-голямото постижение в областта на реставрацията на паметниците от античността в България. Разположен е между двата хълма Джамбаз тепе и Таксим тепе в Пловдив в центъра на града. Включен е в рамките на архитектурния резерват "Старинен Пловдив".

Поради добрата акустика, която се дължи на специфичната архитектура на театъра, той и до днес се използва за концерти и други обществени прояви, като побира около 5000 - 7000 зрители. Сцената му е била украсена с фризове, корнизи и статуи.

В театъра има няколко запазени стели и стенни надписи на гръцки език. Театронът му (зрителната част) е амфитеатрален и разделен на 2 ранга, всеки състоящ се от 14 реда седалки, издялани от мрамор, разделени на сектори от спускащите се към сцената стълбища. От всичките 28, запазени са само 20 реда, поради земетресение или пожар в края на 4-ти век. Бедствието разрушава голяма част от театъра, но е направена сполучлива реставрация.