Баба Вида

Крепостта "Баба Вида" е главната забележителност на гр. Видин. Разположена е на големия завой на река Дунав при града. Първите строителни дейности по крепостта датират от края на Първото българско царство. Архитектурата на "Баба Вида" е търпяла много промени през вековете. Първоначално замъкът се е състоял от две части: жилищно - стопанска и отбранителна. Последната е включвала ров и две оградни стени с разположени на тях 11 кули. Между тях се оформят два почти независими външни двора. Мостът е бил подвижен дървен и се е охранявал от кулата на входа. Все пак основният план на замъка не е претърпял големи изменения. В самата крепост се опазват редица находки и сведения за нейната история. Тъй като крепостта е отворена и за туристически посещения, при възстановяването е запазена обстановката в близък до естественото ѝ състояние вид.

По време на почти цялото Второ българско царство Видинската крепост е най-важното укрепление в Северозападна България. Най-голямо разширение на крепостта става по времето на цар Иван Срацимир. По време на неговото управление той обитава Видинската крепост като феодален замък. През този период са построени значителен брой вътрешни стени и кули. Крепостта "Баба Вида" играе важна роля и през Османското владичество. През този период също са осъществени редица строителни работи. В края на 18-ти век крепостта вече не се използва за отбранителни цели. През този период тя служи предимно за оръжеен склад и за затвор.

Замъкът е обявен за национален паметник на културата през 1964г. Тогава е открит и летният театър, на който се провеждат традиционни летни театрални дни. Естественият декор на средновековният замък е признат от мнозина кинематографисти. Пръв там снима полският киноежисьор Анджей Вайда. През 1962г. той заснема епизоди от филма си "Пепелища" Оттогава, сред автентичните каменни бойници и кули, са заснети над 50 български и чуждестранни киноленти.

Историята на замъка е много дълга и е наситена с интересни събития. Носи се легенда, че самият първообраз на граф Дракула - Влад Цепеш е бил в крепостта. Друга от тях разказва откъде е дошло името й.