Храм-паметник „Света Петка Българска“

През 1992г. пророчицата Ванга построява църквата "Св. Петка Българска". Към изпълнението на идеята се пристъпва още през септември 1991 година. Ванга сама избира мястото – това е мостчето, водещо към сегашната църква. Но след поставянето на основите, се появяват разногласия, че бъдещата църква ще прилича повече на еврейски храм, а не на православен. Тогава художникът Светлин Русев взима инициативата, като възлага проекта на архитектите Томалевски и Лозанов. Одобрение от Светия синод за строителството и архитектурата на храма не е получено. По-късно се установява, че строителите напредват с градежа на храма само по одобрението на Института по паметници на културата.

По време на строителството на църквата, когато идвали чужденци и високопоставени хора, изявили желание да дарят значителни парични средства, но Ванга ги отхвърляла. На 14.10.1994 година храмът е тържествено осветен от Неврокопския митрополит Натанаил, в съслужение с десетки свещеници. Заветът на Пророчицата е това да бъде място за духовно и физическо изцеление и дом на всички вярващи, независимо от тяхната народност и вероизповедание. В близост може да се види и къщичката на баба Ванга.

След завършването на храма "Света Петка Българска" иконите са изографисани от Светлин Русев. Но образите на светците не са в обичайните форми за християнски храм – с даряващи покой лица, а мрачни и съсухрени плашещи фигури, които не се одобряват от Светия Синод. Говори се, че гробът на пророчицата бил бетониран, за да е сигурно, че няма да мърда оттам. Прави се връзката с езическия ритуал, при който ако има дори най-малко съмнение, че даден човек може да вампиряса след смъртта си, то той трябва да бъде старателно зазидан, за да не може да напуска отвъдния свят. Твърди се, че преди да бъде излят бетонът, върху ковчега е била поставена и дебела метална решетка.

На 14.10.2009 година се открива кръст-стълба в чест на 15-годишнината от създаването на храма “Света Петка Българска”. Приживе желанието на българската пророчица е било да се почетат жертвите от изригналия вулкан Кожух преди много години. От фондация “Ванга” одобряват идеята за съграждането на кръст-стълба в подножието на угасналия вулкан Кожух. Пространственият кръст е разположен срещу входа на храма “Света Петка Българска" и е изграден така, че по мраморните стълби да могат да се изкачват хора. Той е с размери приблизително 40 метра на 15 метра. След тримесечно строителство кръстът е осветен и открит за посетителите.