Къмпинг Арапя

Това живописно място от Южното Черноморие се намира между две популярни туристически дестинации – на около 2,5 км южно от Лозенец и 2,5 км северно Царево. Създаден през 60-те години на 20 век, къмпинг Арапя става любимо място за много български и чужди туристи.

Днес той не е просто къмпинг, а място което предлага романтика за любителите на къмпингуването и възможности за любителите на луксозната почивка. Къмпингът предлага бунгала и места за палатки и каравани. Едната част от бунгалата са разположени в гората, а другата част са в непосредствена близост до плажа.

Новопостроените хотели и вили на територията на Арапя дават новият, съвременен облик на къмпинга и осигуряват един по-комфортен отдих сред красивия залив.

Плажът на Арапя е просторен и чист. Има платена зона с чадъри и шезлонги, но и голяма свободната зона, където ще може да се плажува.

Скалите, обграждащи залива са много красиви, а гледката към морето е удивителна. Това е място за гмуркане и за любителски риболов.

В непосредствена близост до големия плаж се намира и малък живописен миден залив.
Арапя предлага прекрасни условия за почивка с деца. Плажът е винаги чист, водата е плитка и безопасна. За малките “къмпингари” е изградена и детска площадка.

Около къмпинг Арапя има и други плажове, които можете да посетите. Сред тях са: Къмпинг Оазис, Плаж Оазис, Попски плаж, Плаж Василико, Къмпинг Корал, Плаж Мечата дупка, Къмпинг Юг и Къмпинг Нестинарка.

Къмпингът разполага с всякакви удобства за гостите – има хранителен магазин, бутка за сувенири, достатъчно ресторанти и други места за хранене и развлечение.

Предлагат се различни морски забавления, като гмуркане, сърфинг, риболов и други.
За желаещите да изследват морското дъно е създадено водолазно училище. То се намира на самия плаж. Училището предлага и курсове за начинаещи. Удоволствието от такова забавление е невероятно заради чистотата на морската вода и високата видимост в дълбочина.

В Арапя също така може да се разходите с кон и да се позабавлявате в местното игрище за пейнтбол.

Царево и Лозенец са също дестинации, които може да посетите, ако къмпингувате на Арапя. Тук са Морската градина в Царево и Музеят на открито.
В Лозенец може да направите обиколка с ветроходен катамаран до популярния Маслен нос и да разгледате частната ботаническа градина.

В близост до Арапя се намират три национални природни резервата, разположени на устията на реките Велека, Резовска и Ропотамо. До тях може да стигнете с кола.
По река Ропотамо може да се разходите с лодка до устието, където реката се влива в Черно море. Докато пътувате към устието, може да видите красиви, екзотични птици, грандиозната скала “Лъвската глава” и уникални дървета и растителност. Билетът през лятото на 2020 е бил 12 лв за възрастен и 8 лв за дете.

Ако сте избрали Къмпинг Арапя за дестинация на своята лятна почивка и сте пристигнали в Бургас с влак или с автобус, има редовен автобусен транспорт от Бургас до Царево. Автобусите тръгват от Автогара “Юг”, шести перон, според разписанието: “М-БУС” – 7.00 (през Н. Паничарево); 10.00; 12.00; 14.45 (през Росен) “Царевобус експрес” 15.30; 18.30. Цената на билета е 9 лв.

От Царево до къмпинг Арапя транспортът е осигурен от маршрутка, която пътува целодневно по маршрута Арапя-Царево на интервал от 30 минути.
Ако сте пристигнали в Арапя с личния си автомобил, можете да използвате платен паркинг. Таксата е само 2 лв. за целия ден.