Аркутино

Аркутино е име, което обикновено свързваме с невероятния плаж по южното, българско черноморие – плажът Аркутино. И с основание, защото винаги любителите на морето и златния пясък, на морския бриз и яркото слънце са повече от почитателите на блатото Аркутино – “Мечешкото блато”(аркуда, гр.), откъдето идва и името на цялата територия. Плажната ивица и блатото спадат към територията на защитена местност „Беглик таш – Ропотамо“ (наричано още „Буферна зона на резерват Ропотамо“). Точните граници на защитената местност могат да се видят на този сайт: https://gis.wwf.bg/mobilz/.

Плаж Аркутино е разположен на юг от курортен комплекс Дюни и на север от Приморско. Характерна за Аркутино е красивата и обширна плажна ивица, където расте пясъчната лилия. Водата е много чиста, а пясъкът е ситен и златист до бял.

Плажът е разделен на три зони. В средата е охраняема зона с чадъри, шезлонги и спасител. Има капанчета за храна и напитки, а в сградата на близкия хотелския комплекс има и магазин за хранителни стоки.

Зад кея, в северната част на плажа, е едната неохраняема зона, а в южната му част е другата неохраняема зона.
За любителите на водните спортове на плаж Аркутино е изградено сърф училище, където може получите необходимото оборудване. За начинаещите сърфисти има на разположение инструктори, които с удоволствие ще ви въведат в тайните на сърфинга, а за любителите на освежителни напитки, заведението на плажа предлага разнообразие от тях за всеки вкус и предпочитания.

Недалеч от Аркутино са разположени и другите плажове – Алепу (2.54 км.), Царски плаж (10.69 км.) и плаж Перла (6.54 км.)
В района се намират доста летни курорти, където можете да отседнете в зависимост от предпочитанията си.

Удобства комфорт може да получите в хотелите, къщите за гости, вилите и апартаментите, които в Созопол, Приморско, Китен или Дюни са в изобилие. Но ако желаете да сте максимално близо до природата, подходящи за това са къмпинг Смокиня, Каваците, Златна рибка или Веселие.

От плажа се открива удивителна гледка към един от петте острова в Черно море – Змийският (Свети Тома). Островът е единственото естествено местообитание на диворастящ кактус от рода Опунция. Той се намира само на 500 м от брега, на север от плажа. Някои туристи изпитват непреодолимо желание да преплуват това разстояние, за да разгледат острова, но тъй като той е част от резерват Ропотамо, това е забранено. Резерватът е със строг режим на посещение и островът не е включен в определените за туризъм дестинации от плана за управление на резервата.

Южна граница на плаж Аркутино е нос Кая. Той също е част от резерват Ропотамо. Оттам преминава екопътека, която води към устието на река Ропотамо. Ако желаете да съчетаете плажуването на Аркутино със разходката по тази пътека е добре да сте подходящо обути (маратонки), да сте с шапка и слънчеви очила. Това е препоръчително, тъй като на места трасето преминава по тесни пътечки сред висока трева, а през лятото има рояци досадни, дребни мушици в горския участък на маршрута.

Ако сте дошли в Аркутино, най-естествено би било да посетите Мечешкото блато (блатото Аркутино), в което се срещат водна лилия, водна леща и жълта водна роза. През блатото се преминава по специално изграден мост за туристи. Добре е да сте снабдени с добър фотоапарат и обектив, ако искате да снимате белите водни лилии, тъй като, поради обилни дъждове в последните години популациите им са силно намалели и сега оцелелите растения са доста отдалечени от моста. Ако желаете да ги фотографирате – препоръчително е да имате фотоапарат, който да увеличава поне 4 пъти.

Какво още може да направите, ако сте на Аркутино?
Първо трябва да знаете, че районът е под защита и трябва да се спазват определени правила с което да се гарантира съхранение на природните дадености.

Разходка с лодка на река Ропотамо е едно приятно преживяване. Мястото, откъдето тръгват лодките е на 4,5 км южно от плаж Аркутино, в посока Приморско. Можете да посетите Приморско (8,5 км) с неговите плажове и музей, Светилището Беглик таш (13 км).

Също така, на север, може да посетите дивият плаж Алепу, наричан още “Шофьорският плаж” (3,5 км, ), Скалното образувание – фиорд при нос Агалина (8 км) и Созопол с неговите плажове и исторически забележителности (около 20 км).