Кара дере

Кара дере е, може би, последният, наистина див, плаж на Българското Черноморие. Намира се между град Бяла (5 км) и село Горица, в близост до северните склонове на Стара планина и недалеч от защитената зона Иракли. Отстои на 50 км. южно от град Варна. Кара дере има статут на защитена зона по „Натура 2000“.

Отдалечен е на километри от населените места и от хотелите – бетонови паметници на суетата. През годините, когато всички останали плажове на юг са застроени и обградени от хотели, аквапаркове, сергии и всякакви подобни човешки, “помагащи на туризма” съоръжения, построени в името на “негово величество туриста”, Кара дере остава недокоснато. “Дерето”, както нежно го наричат неговите верни почитатели, остава оазис на истинското общуване между човека и природата, такава, каквато я е направил Твореца – красива, близка и в същото време – величествена. В местността липсват удобствата на курортите и дори на къмпингите, което крие своя неповторим чар.

Плажът е чист, пясъчен, а зад него е гора и храсталак. Плажната ивица е дълга. В северната си част граничи с Карабурун /Черни нос/, най-северната точка на Стара планина докосваща Черно море, а в южната с природозащитения обект “Белите скали”. В гората ще откриете извор с питейна вода, а в единия край на плажа има лечебна кал.

Фактът, че липсва ясно изразен залив, създава много добри ветрови условия, което прави Кара дере любимо кътче за почитателите на уиндсърфа. Гората и храстите са подходящо място за разпъване на палатка, а брега – за риболов.

Мястото се посещава, подобно на Иракли, от много туристи. Привлечени от девствената красота, за голямо съжаление, понякога след тях остават много битови отпадъци. Ако решите да идете на това дивно местенце, погрижете се, да носите със себе си торби за отпадъци, които след това да изхвърлите, където трябва.

Забравете, че на Кара дере ще може да си говорите свободно по телефона или да “сърфирате в нета”. На места няма да има обхват за мобилните ви телефони.
Плажът Кара дере, граничи с плажните ивици на Шкорпиловци и Бяла.

До “Дерето” се стига с автомобил, велосипед или чрез пешеходен преход от Бяла и село Горица.

Първата пътека започва от центъра на Бяла. Тръгва се в посока към градския плаж, минава се покрай градската болница и не след дълго се излиза в началото на стръмнина, водеща към края на града. От там ще следвате пътеките, оставени от други страстни почитатели на Кара дере. Трасето в никакъв случай не е от леките. Ходи се около 40 минути.

Може би по-лесния път до дивия плаж, с по-малко стръмни участъци, е черният път, който се отделя от главното шосе между Бяла и Варна на 1 км южно от село Горица. Това е първият разклон вляво след като подминете табелата (в посока към Бяла). Стига се за около 1 час.

Третият възможен вариант да се стигне до Кара Дере започва от село Горица. В североизточния край на селото се тръгва по черен път, който първоначално плавно, а после вече и по-стръмно, се спуска към устието на Кара дере.

Преди да тръгнете към Кара дере, вижте предварително прогнозата за времето, за да не уцелите дъждовни дни. Носете всичко необходимо за дължината на престоя си, тъй като най-близкото заведение или магазин се намират наоколо 4-5 км. – в Бяла. Както се казва, няма пълно щастие!

Хубавото е също така да знаете, че Кара дере е доста популярен сред нудистите, заради своята отдалеченост от цивилизацията.

В Кара дере наистина може да почувствате аромата на свободата, да се насладите на бриза, да завържете нови приятелатва, да почетете хубава книга, да се разхождате или да тичате по плажа, да се наслаждавате на изгревите, да се печете на слънце, да плувате. Това е много повече от комфорта и забавленията, които предлагат големите, шумни курорти.