Къмпинг Градина

Къмпинг Градина се намира на Южното ни черноморие, на север от Созопол (4 км) и на юг от Черноморец (2 км), в красивия, тих залив между нос Червенка и нос Скамний. Известен е с дългия си, почти 3 километра, красив и живописен плаж. На юг от него, в непосредствена близост е и къмпинг “Златна рибка” с небезизветния си “Царски” плаж.

Повечето хора не знаят, че Градина, всъщност, е най-стария “къмпинг” в България. Тук са “къмпингували” градинарите. Името на къмпинга идва от името на местността – Градина, което пък е дошло от градините, в които местните хора са отглеждали плодове и зеленчуци. За да опазят реколтата си, те живеели през цялото лято в заслони близо до тях и почти на плажната ивица. Там лагерували докато съберат цялата реколта. Днес в местността зад къмпинга, където са се намирали тези градини, са изградени множество хотелчета и хотелски комплекси.

Разбира се, самият къмпинг се появява доста години по-късно. А след това преживява още трансформации, докато се превърне в днешното модерно място с луксозни бунгала, с електрифицирани и водоснабдени парцели за каравани и с удобства за къмпингуващите в палатки.

Къмпингът е разположен на площ от 63 дка, с прилежаща плажна ивица от 60 дка и разполага с около 300 места за палатки, приблизително 250 места за каравани, 110 бунгала и е едно от най-популярните места за лятна почивка по южното черноморие. Той е разделен условно на 4 зони, обособени в три линии спрямо брега на морето. Много туристи, желаещи да съчетаят неповторимата атмосфера на къмпингуването с лукса на VIP бунгала или удобствата на личната каравана, избират къмпинга за своя дестинация.

Върху финия му пясък на първа линия са разположени най-луксозните, VIP, бунгала на къмпинга, които са с капацитет 6-4 души в комплект с неустоима гледка от терасата. В бунгалата ще откриете просторна спалня с голямо легло и френски прозорци. Има отделно жилищно пространство за почивка и хранене, и елегантна баня. Интериора е решен в меки, земни тоналности. Всяко бунгало разполага с два шезлонга и чадър на плажа в близост до водата. Гостите могат да ползват и безплатен WiFi.

Санитарните възли в къмпинг „Градина“ са разположени така, че да са на максимално разстояние 50 м. от всяка къмпинг единица. Те са обновени и в тях се поддържа добра хигиена. Почистват се по няколко пъти на ден. Всеки гост разполага с ключ от баните и тоалетните, като по този начин се гарантира поддържането на чистотата им и използването им само от гости на къмпинга. Зоните за миене на съдове са на открито и са разположени през около 50 м. по дължина на алеите.

Освен това на територията на паркинга има банкомат, медицински пункт, фитнес, паркинг и пералня. Тук може да наемете и велосипед.

За спокойствието на гостите е осигурена денонощна охрана от общинската полиция, а алеите са осветени. Съществува режим на достъп, като влизането с автомобили е забранено през нощните часове – между 22:00 ч. и 08:00 ч.

Четири километровият плаж на къмпинг Градина, открай време, се слави като един от най-хубавите в България. Водата му е бистра и плитка. Има зони с шезлонги и чадъри, както и свободни зони за плажуване. Разположението на залива създава чудесни условия за каране на сърф, кайтсърф, уиндсърф и още дузина водни спортове и атракции. Сърф училището на „Къмпинг Градина“ си е създало много добра репутация през годините. Тук ще ви научат на основите буквално за два дни, и ще ви предадат всички тънкости на сърфа в рамките на една нормална почивка. На плажа има и четири игрища за плажен волейбол.

До къмпинг Градина се стига лесно по първокласния път Бургас – Созопол. Освен с личен транспорт, може да стигнете и с автобус до къмпинг “Златна рибка” или Черномерец, а от там много лесно се стига и пеша. Автобусите за Созопол, които имат спирки в Черноморец и къмпинг “Златна рибка” тръгват от Автогара “Юг”, сектор 6, по разписание.

На територията на къмпинг Градина има няколко заведения за хранене, плажни барове, магазин за хранителни стоки, снек бар, баничарница и кафене, а за любителите на кулинарията – барбекю и възможност да приготвят храната си сами. Тукашната баничарница отдавна се е прочула по цялото южно Черноморие и немалко хора се отбиват дори само пътьом, за да си припомнят вкуса на неповторимото й гьозлеме. Менюто в ресторантите е разнообразно и с богат асортимент от морски дарове, вина и коктейли. Тук са ресторантите “Garden” и “Waterland”, Пицария “Пинто”, Заведение за бързо хранене “Чайка” и други.

Къмпинг „Градина“ се намира в близост до много забележителности по южното ни Черноморие – Старият град на Созопол, резерватът Ропотамо, Замъкът в Равадиново, ранновизантийската крепост Акра на полуостров Св.Никола до гр. Черноморец и тракийското светилище Беглик Таш до Приморско.

От „Градина“ се разкрива и гледка към най-големия български черноморски остров Св. Иван. Само на километър северно от стария град на Созопол, той се простира на площ 660 декара. Още през VII век преди Христа тук е имало тракийско светилище, а през средновековието на острова се е издигал манастирът “Света Богородица”, един от важните книжовни центрове на Първото и Второто българско царство.

Островите Свети Иван и близкият до него остров Свети Петър са природни резервати и дом на над 70 вида птици, включително на най-големите у нас колонии на средиземноморски и жълтокраки чайки.

Само допреди няколко години да отидеш на къмпинг в България, за да си сред природата, означаваше доброволно да се лишиш от удобно легло, течаща топла вода и нормални санитарни условия. Днес не се налага да се жертват нито една от тези “благини” на урбанизирания ни живот. Къмпинг Градина осигурява удобства както за любителите на лукса, така и за онези, които не заменят романтиката на палатката с нищо друго. Непринудеността и досегът с природата, които само един къмпинг може да даде и лукса на престижен хотел се срещат без антагонизъм в Градина, където, на метри от морето, може да пренесете за цялото лято и офиса си.