Къща-музей “Неофит Рилски”

Къща-музей “Неофит Рилски” се намира в непосредствена близост до [църквата „Света Троица”] в центъра на [Банско]. През 1793г. в тази къща се ражда Неофит Рилски (с истинско име Никола Бенин). Той български монах, учител и художник., една от водещите фигури в българското просветно движение през първата половина на 19-ти век. Учи иконопис и става игумен в [Рилския манастир]. Музеят е открит през месец май 1981г. по случай 100 годишнината от смъртта му. до откриването й като постоянна музейна експозиция, за къщата се грижат родствениците на Неофит Рилски.

Къщата-музей е запазена автентична от времето на Неофит Рилски. Състои се от две части – автентично запазената къща на бележития възрожденец с етнографска експозиция и документална експозиция, излагаща най-ценното от богатото наследство на Неофит Рилски – главно писма, снимки и книжовен материал. Във фонда се съхраняват над 400 документални и веществени материали.

Характерно за Банските къщи е, че те са двукатни или на два етажа. На първият етаж е разположена кухнята, която се отличава с двойната пещ, което не е характерно за другите старини къщи в Банско. Там са и стаята за съхраняване на продуктите и месилника, по-малка стая с пещ, където се е криело семейството при размирни времена, и малък отвор към скривалището, което обикаля цялата къща. Сградата е интересна с това, че е вид умалена крепост, която има от външната си страна още един ред стени за укриване и бягство и четири изхода към него от цялата къща. В музея са запазени тунелите и тайните изходи, които са служели на семейството за укриване. От всяка стая може да се излезе от къщата през тайниците (включително от втория етаж). Вратите са с нисък горен праг, което е символично – когато някой минава през тях, да преклони глава пред стопанина на дома.

На горния етаж е живеело семейството. Там са килийното училище, женската стая (предназначена за раждането на децата), кухня и голяма спалня. От чардака на двукатната къща се минава към селскостопанската част, която сега е превърната в документална експозиция.