Несебър

Несебър е един от най-древните градове в България. Намира се в непосредствена близост (2 км) до най-големия български курорт Слънчев бряг, на 35 км северно от Бургас и на 20 км северно от Поморие. Той е петият по големина град в област Бургас. Градът е един от най-известните ни и посещавани курорти. Заради изключителното си културно и историческо богатство, Несебър е обявен за музеен, туристически и курортен комплекс от международно значение с постановление № 243 на Министерския съвет от 18.07.1956 г., а през 1983 г. ЮНЕСКО вписва Стария Несебър в Списъка на паметниците на Световното културно наследство.

В Несебър, както и в повечето стари градове по нашето крайбрежие има Стар и Нов град. Тук те са свързани с тесен провлак. Именно това скалисто парче земя отвъд провлака е част от световното културно наследство на човечеството. Малкият скалист полуостров е дълъг 850 м. и широк 350 м.

На входа на Стария град ще ви посрещне Вятърната мелница – символът на Несебър. Тук всеки камък, керамична плочка и стенопис разказват за отминали славни времена на изключително богатство и благоденствие, но и за големи битки и поражения. Красивите стари къщи и калдъръмени улички създават в Стария град онзи, неописуемо спокоен, възрожденски дух, с който Несебър пленява сърцата на своите посетители. Това наистина е музей на открито, в който някои от експонатите са хилядолетници.
В Стария Несебър има много арт-галерии, магазинчета за сувенири, плетива и бижутерия, уютни кафенета и бистра, малки ресторантчета и сладкарници, а край морето са рибните ресторанти, където винаги можете да хапнете прясна, черноморска риба.

В Стария град има голямо разнообразие от места за настаняване. Има много семейни хотели и частни квартири, които бихте могли да изберете за своята почивка. Те предлагат достатъчен комфорт и удобства.

От другия край на провлака е Новият град. Модерен, с широки улици, нови къщи, хотели, магазини и заведения – градът е рожба на съвременния туризъм. Новата част на Несебър също предлага изключително добри и разнообразни възможности за настаняване. Тук се намират и сградите на администрацията и други институции.
Няколко предложения за настаняване могат да ви ориентират в избора на място. Къща за гости Старият орех, Стаи за гости Мелсамбрия, Къща за гости Соаре, Семеен хотел Свети Николай, Къща за гости Катя, Къща за гости Бриз, Студио Ваня, Къща за гости Стоянови, Къща за гости Глория, Апартамент Александров Резиденс и Къща за гости Екатерина може да разгледате с подробности тук – (https://vila.bg/article/nesebar), а също да намерите и други предложения.

В Несебър има няколко плажа. Двата най-големи се намират в Новия град – Южният и Северният.

Южният плаж е един от най-посещаваните от гостите на града. Плажната ивица е красива и широка със ситен, златист пясък. Водата е кристално чиста. Част от плажната ивица е заета от платени чадъри и шезлонги, а другата е свободна. Но тя е толкова голяма, че има място за всички посетители. От плажа има чудесна гледка към Стария Несебър. Пристигналите на плажа с колите си, имат възможност за паркиране на безплатна зона. В близост до плажа има няколко заведения, от които могат да се закупят храна и напитки.

Северният плаж е разположен от северната страна на полуострова, което подсказва и името му. Той е в началото на курортния комплекс “Слънчев бряг”. Плажът е охраняем и добре уреден. На разположение на плажуващите са чадъри, шезлонги, множество плажни барове и заведения за храна и напитки. Има свободна зона за плажуване.

Плаж “Плакамото” е малък плаж под Античния театър, в Стария Несебър. Водата му е чиста морска вода и пясък, примесен с малки раковини и камъчета. Намира се под крайбрежната алея и терасовидно разположените романтични ресторантчета и хотели с гледка към морския бряг.

На плажовете на Несебър се предлагат различни атракции за възрастни и деца – разходки с лодки, разнообразни водни спортове, джетове, банани, бънджита и още много забавления, а най-пристрастените към адреналина, могат да направят обиколка над Несебър с хеликоптер.

Не само плажовете предлагат атракции за гостите на Несебър. Една от големите атракции за големи и малки е Аквапарк Несебър. Всеки милиметър в него е проектиран и изграден по най-високите съвременни стандарти за безопасност. И най-малкия детайл в това изумително съоръжение има за цел, да ви вдъхнови да се впуснете в незабравим водовъртеж от емоции. Внимавайте, защото всяка атракция в Аквапарка води до пристрастяване! Усещането за активна почивка тук има друго измерение.

Тук, сред красиви оазиси от естествена зеленина, ще откриете невероятно разнообразие от пързалки, басейни, реки и безкрайни възможности да релаксирате – да се усамотите в шатра, да се насладите на вкусна храна или питие, да станете част от паметно събитие и да се забавлявате истински през всяка секунда от посещението си.

През лято 2021 паркът е разширен и са построени още две кули, така че сега са шест. Построени са и пет нови пързалки и втора детска зона с реплики на култови пързалки за възрастни, проектирани специално за деца.

Няколко заведения за бързо хранене и пет бара са “винаги готови” да ви нахранят и да утолят жаждата ви. Сред тях е култовият Воден бар, потопен в най-големия и най-красив басейн с формата на пеперуда.

Друго място пък, където можете да имате пълноценно, познавателно време е Морски аквариум “Свети Никола”. Тук може разгледате богата експозиция от черноморски и океански риби и екземпляри и да се запознаете отблизо с видовете риби в Черно море и да научите интересни факти за тях.

Южният парк е едно от красивите кътчета за отмора и забавление в Несебър. Паркът, разположен върху 10 декара, има много атракции за малките гости на морския град. Наколна къщичка с водна каскада и златни рибки, къщичка на доброто дете, три детски площадки по 80 кв.м. Има панорамна площадка, на която ще се монтира далекоглед. При ясно време с него ще се наблюдава стария Несебър и цялото Южно Черноморие. В парка има още старинна чешма с три чучура и разкритата при археологически проучвания ревизионна кула за ранновизантийски зидан водопровод.

Атракция за малки и големи е пеещият фонтан, на дъното на който е изобразен прабългарски календар. Струята на фонтана е висока 6 метра. В най-светлата част на парка е монтиран слънчев часовник. В парка има над 150 вида декоративни растения и дървета, а на 30 кв.м. с летни цветя са изобразени мотиви от българска шарена черга.

Какво е една почивка, ако няма вкусна храна, а такава има в Несебър. Ресторантите и заведенията в Несебър са в изобилие, но ето, все пак, няколко предложения.

Ресторант Белуга се намира в старата част на град Несебър до Пристанище Юг. Заведението предлага богато и разнообразно меню от салати, месни и безмесни ястия, рибни специалитети, скара. Атракция на заведението е аквариума с жива риба. Ресторантът предлага на своите клиенти транспорт за Несебър и околността. Мястото е подходящо за различни събития.

Ресторант Флагман, Несебър, разположен на пристанището на града дарява на своите посетители незабравимо преживяване. Всеки може да се наслади на вкусната храна – морски дарове от всякакъв вид, и невероятната, спираща дъха гледка. Посетителите ще останат очаровани от интериора и екстериора, които са в класически стил с лек морски привкус. Ресторантът предлага богат винен лист и вкусни десерти. Висококвалифициран персонал се грижи за доброто обслужване.

Ресторант Чевермето, Несебър, предлага среща с българските традиции и обичаи и вкусно приготвени български блюда по оригинален начин. Клиентите могат да избират между ястия върху дървени въглища или такива по автентична рецепта. Интериорът и екстериорът също не изневеряват на традицията. В допълнение забавлението е гарантирано – музика на живо, известни изпълнители или интересни традиционни ритуали, като нестинарство. Всичко това предлага ресторант Чевермето.

Ресторант Романтика и Панорама е ситуиран в стария град на Несебър, на ул. Мена 12-14. Заведението предлага най-разнообразни рибни специалитети, дори и деликатесни салати. Приготвят се още и месни и вегански ястия, със свежи продукти и на място, което запазва свежестта на ястията.

Транспортът до Несебър е лесен и има доста варианти за придвижване като, разбира се, най-удобно е придвижването с личен автомобил. Новоизградената пътна магистрала до Бургас прави пътуването с автомобил удоволствие. Пътищата са добре поддържани. През летния сезон в пиковите часове на деня са възможни задръствания.

Освен с автомобил до там може да се стигне и с автобуси, които свързват града е повечето големи градове в страната.

Автобусната връзка с областния център Бургас е редовна. Автобусите за Несебър тръгват по разписание от Автогара “Юг” (сектор 3).(Контакти с автогарата – АВТОГАРА “ЮГ” – Каси – 0885754058; Ръководител движение 0884981220 и 056/842692)

От София за Несебър ежедневно пътуват автобуси, тръгващи от Централна автогара София. (https://avtogari.info/search.php?start=СОФИЯ&end=НЕСЕБЪР)
Частните превозвачи и таксиметровите превози също допълват транспортния профил на града и улесняват придвижването до всяка желана точка в района. Цените са умерени.
Градския транспорт в Несебър е добре уреден. Редовни автобусни линии свързват града със Слънчев бряг, Равда, Свети Влас и Елените.

Водният транспорт, поне засега, има атракционен характер. Морската гара в Несебър, обаче, е посещавана от круизни кораби, които акостират в Несебър заради неговата древна слава. Има и редовно пътуващ катамаран по линията Несебър – Созопол, която туристите често използват както за развлекателни разходки, така и за транспортна връзка между двата най-стари градове по нашето крайбрежие.

Локалният транспорт в Несебър е организиран с мини влакчета, които свързват старата с новата част.

Нека сега се върнем към историята на Несебър, за която са написани много томове.

Историята на Несебър е древна и богата с много събития, за които свидетелстват множеството артефакти открите при археологични разкопки и морски проучвания. През различните епохи на своето 30-вековно съществувание името на града се е променяло нееднократно. Първото име, с което е известен града е Мена (Мелса) бриа. То е съставено от две части: брия („град“, трак.) и мена или мелса. Според Страбон, Мена е, вероятно, името на основателя, а според Стефан Византийски, също става дума за основателя, но с името Мелса. Друго вероятно предположение е свързано със старобългарската дума “мена”, която означава „размяна“ – търговски термин, който кореспондира с начина на търговия в древността (размяна на стоки), с което, всъщност, е известен Несебър в древните времена.

Месамбрия има две удобни пристанища – южно и северно, където и до днес се намират множество останки от древни плавателни съдове, което говори за полиса като за важно пристанище и голям търговски център. Селището търгува със стоки от Средиземноморския и Егейски басейн.

Има предположения, че легендарният автор на басни Езоп е роден в Месамбрия около 620 г. пр.н.е. и е от тракийски произход.

В края на VI век пр.н.е. пристигат първите елински заселници – по произход дорийци. Градът постепенно се разраства, построени са храмове, училище и театър, и постепенно се обгражда с масивна крепостна стена, оформят се жилищните квартали, строят се храмове и гимназион. В града се развиват редица занаяти, свързани основно с обработката на метал.
Месамбрия започва да сече собствени монети около 440 г. пр.н.е., приблизително оттогава са сечени и първите златни монети. Градът има добри търговски отношения с полисите на Черно и Егейско море и Средиземноморието.

През 72 г. пр.н.е. градът е завзет без никаква съпротива от римляните. След кратка окупация, през I век Месамбрия става част от Римската империя. Римляните го наричат Месемврия. Със своите непокътнати крепостни стени и големи обществени сгради, полисът продължава да сече собствени бронзови монети и остава важен търговски и културен център на Черноморското крайбрежие.

Когато столицата на Римската империя е преместена в Константинопол, а християнската религия става официална (4 в. сл Хр., имп. Константин), в Месемврия започват да се строят много християнски храмове. Според различни източници в Несебър е имало около 40 църкви, а днес има данни за 23 от тях. Освен църквите, превърнати в музеи, в Стария град могат да бъдат видени още няколко реставрирани и в добро състояние храма.

Градът става част от Първата българска държава през 812 г., когато българският владетел хан Крум го превзема. Славяните, които се заселват тук, започват да наричат града Несебър. Градът има важна роля по време на управлението на цар Калоян (1197-1207), Иван Асен II (1218 – 1241), Константин Тих (1257-1277).

Голям разцвет градът преживява при управлението на цар Иван Александър (1331 – 1371) – строят се много нови църкви, развива се културната и духовна дейност. Несебър пада под османско владичество през 1453 г.

Заради уникалните си природни дадености и много добре запазените паметници от различни епохи, на VII-та сесия на Комитета за световно наследство в гр. Флоренция през 1983 г., Старият град Несебър е включен в списъка на Световното културно наследство.

Културното наследство на древния град е представено в четири музейни експозиции – Археологически музей, представящ богатата материална култура на Месамбрия – Месемврия – Несебър от античността, средновековието и Възраждането; Етнографски музей – къща “Москояни”; Църква “Св. Стефан” – XI век; Църква “Св.Спас”.

Археологическите проучвания на несебърския полуостров и неговата акватория през последните четири десетилетия разкриха богати колекции от значими паметници на културата, илюстриращи историята на антична Месамбрия и средновековен Несебър. Голяма част от тях са експонати в музей „Старинен Несебър”. Експозиционната площ на музея обхваща фоайе и четири зали.

Църквата “Св. Стефан” или т.н. “Нова Митрополия” е изградена в периода ХІ-ХІІІ век. В ХVІ век тя е удължена на запад, а в ХVІІІ век е добавен притвор. По план църквата представлява трикорабна базилика. Средният кораб се извисява над страничните и е увенчан от изток и запад с овални фронтони. Църквата е построена от каменни блокове и тухли. При строителството й са преутребени множество архитектурни елементи корнизи, капители, релефи от разрушени по-рано християнски сгради. В църквата са изобразени над 1000 фигури в 258 композиции.

Църквата “Свети Спас” е едноабсидна сграда с дължина 11,70 м и ширина 5,70 м. Източната фасада е била наполовина вкопана в земята. Строена е през 1609 г. Вътре стените са покрити почти изцяло със стенописи. В пода на църквата дълги години се е съхранявала надгробната плоча на византийската принцеса Матаиса Кантакузина Палеологина. Макар и без архитектурни достойнства, но с добре запазените си и реставрирани стенописи, църквата “Св. Спас” е ярък представител на работещите по това време(17 в) в Несебър живописни школи.

Етнографският музей – Къщата на Москояни е една от най-интересните възрожденски паметници – типичен представител на Несебърската жилищна архитектура от късния период на българското Възраждане. Тук е уредена етнографска изложба “Носии и тъкани от Бургаска област”.

В град Несебър може да посетите и Музея на киното – уникален за България. Експозицията му включва автентични декори и реквизити, използвани в различни филми, собственост на различни студия или частни колекционери.

Наричат Несебър “енциклопедия” на християнското църковно строителство. В него са открити досега 44 църкви от периода от V до ХIХ век. Като се има предвид обаче, че островът е бил поне три пъти по голям, очевидно е, че и броят на църквите е надвишавал сто. Сред тях са и най-старите в България раннохристиянски базилики. Осемнадесет от храмовете са добре запазени. Строителството напълно спряло по време на турското робство (за пет века е издигната само един храм), а съществуващите дотогава били подложени на разруха, защото турците забранили поддръжката им.

Една от най-старите църкви (V век) е базиликата “Св. Богородица Елеуса”. Разположена е на морския бряг в северната част на полуострова. Дълга е 28 метра и широка – 18 метра и има форма на трикорабна базилика с три апсиди и нартекс (преддверие), а двата странични кораба имат по още две, по-малки апсиди (северна и южна). Църквата е била разположена на свлачище и днес от него са останали само основите. Последни разкопки и проучвания са извършени през 1920 г., след което храмът е консервиран и отчасти реставриран. Виж също: Иконите на Божията Майка – Умиление (Елеуса).

Църквата “Св. София”, наричана също “Старата Митрополия” е също от V век. Тя е почти цяла и е може би най-внушителната от всички несебърски църкви. Днес се намира в центъра на града, Дълга е над 25 метра и широка 22 метра. Колонада и арки са красили трите й кораба, зидана е от камък и тухли, а подът й е бил покрит с мозайки.
Църквата “Св. Йоан Кръстител” е строена през XI в. и е типична кръстокуполна църква. Тя е трикорабна и има четири зидани стълба, поддържащи целия купол. Има запазени фрагменти от фрески, датиращи от XIII век. В църквата е уреден малък археологически музей.

Църквата “Св. Стефан”, наричана също “Новата митрополия ” също е строена през XI век и се намира в близост до пристанището. Тя е също трикорабна, а външната украса е така живописна, че дава началото на бъдещия типичен несебърски стил в градежа и разкрасяването на църквите от по-късно време. Гледжосани керамични фигури с различен цвят, глинени майолики и емайлирани плочки са вградени като меандри на лицевата страна на църквата, отделяйки и украсявайки архитектурните й компоненти. Основните фрески са датирани от 1599 година. Владишкият трон и олтарът са от дърво и са изработени през по-късния XVII век. Още: Несебър – Църква-музей “Св. Стефан”.

Наложилият се по-късно живописен стил намира най-чудесно приложение в църквата “Св. Теодор”, от която са запазени в първоначалния си вид само две фасади. Днес тя е реставрирана, но запазените елементи на украса са изключителни по своите форми и цвят, по разнообразието при съчетанието на елементите.

В този стил е градена и църквата “Св. Параскева”. Тя е малка (ок. 15×6 метра) еднокорабна постройка с притвор и една петстенна апсида. Орнаментите естествено се вписват в архитектониката на сградата. Конзоли с малки арки леко подпират горната част на купола и създават впечатление за детски пясъчен замък.

Църквата “Св. Архангели Михаил и Гавраил” е издигната също през XIII век. Намира в непосредствена близост до църквата “Св. Параскева” и по външната си украса прилича на нея.
Представлява кръстокуполна постройка с размери ок. 12×5 метра, с два входа (северен и южен), един кораб и три малки, многостенни апсиди с отвори в тях. В миналото е имала камбанария и купол, от който днес е останала само основата. Виж също Събор на св. Архангели.

В центъра на стария град се издига живописно украсената, внушителна, изящна с архитектурата си църква “Иисус Христос Пантократор” (Вседържител). Строена е през ХІІІ-ХІV век. Църквата е добре запазена, но от богатата й вътрешна украса са останали бледи следи.

Най-красива се счита църквата “Св. Йоан Алитургитос” (Неосветени), кацнала над пристанището. Тя е трикорабна, с изключително майсторски украсени фасади, особено източната фасада, която се отглежда в морето. Днес църквата е превърната в картинна галерия, където несебърски автори експонират своите платна.

През петвековното робство турците са позволили изграждането само на една църква в Несебър – “Св. Възнесение Христово”, наричана също “Св. Спас”. Малкият по размери храм (ок. 12×6 метра) бил издигнат и зографисан през 1609 година по време на архиерейството на несебърския митрополит Киприян и със средства на ктитора Теоток. Както и други храмове през турското робство бил от едната си страна наполовина вкопан в земята, с малки прозорчета, без купол и камбанария, и външно по нищо не се отличавал от останалите сгради. Но вътре храмът бил почти изцяло покрит със стенописи, които са добре запазени и до днес.

Църквата “Успение Богородично” е единствената действаща църква в Стария Несебър. Построена е през 1873 г. Това е най-голямата и най-добре запазената базилика в града с купол и късна иконография. Направена е от иззидан камък. Камбанарията й се извисява високо над останалите сгради в Стария Несебър. Тук много туристи и гости на Несебър сключват църковен брак.

По време на управлението на св. благоверен император Юстиниан I Велики (483-565) в Несебър са били построени бани (терми). В хрониките си св. Теофан Изповедник и св. патриарх Никифор Изповедник споменават, че в тях се лекувал през 680 г. император Константин IV Погонат.

Голям принос за атмосферата в Стария Несебър имат и запазени жилищни сгради от XVI до XIX век в уникален стил – къщите на Диаманди, на капитан Павел, на Панайот Мускояни, Целият ансамбъл на старите несебърски махали подсказва изключителен вкус и майсторство в градежа на къщите, зидовете и улиците.

Днес богатото културно-историческо наследство и многобройните регионални, национални и международни прояви от всички жанрове на културния живот правят Несебър важен културен център, където симбиозата от минало и настояще пленява хилядите гости на града от България и целия свят. Всички културни мероприятия се провеждат под логото “Несебърска панорама”. Лятото събира в античния театър, както и по улиците на Стария град хиляди гости, за да станат свидетели на множеството концерти и фестивали, с които всяка година изобилства културната програма на Несебър.

Ежегодни фестивали в Несебър са „Златна Месемврия“, Международен арт фестивал „Съзвездия в Несебър“, Международен детски фестивал „Слънце – радост – красота“, Международен фестивал на меда, провеждащ се в периода края на август – началото на септември, Национален поп-рок фестивал Поп рок фест.

На сцените на Несебър гастролират едни от най-известните български музиканти. Гилдията на несебърските художници пък организира изложби в новата художествена галерия два пъти месечно.

Празникът на Несебър също е през лятото. Отбелязва се на 15 август. Денят на града е съпроводен с множество събития – изложби, концерти на няколко сцени и голямо религиозно шествие (15 август е Денят на Голяма Богородица).

Още за културните събития в града през годината, може да научите тук – (http://nessebarinfo.com/culture.php)
Кои са близките до Несебър места, които бихте могли да посетите, докато гостувате в град – Слънчев бряг, Равда, Свети Влас и Елените са най-близките дестинации, но можете да си планирате ден за туризъм на север от Несебър – Местността Иракли и нос Емине, а на юг – да стигнете до Поморие и да посетите открития музей на солта, както и манастира “Свети Георги” и Поморийската гробница.

Но дори и да изберете да останете само в Несебър, той няма да ви разочарова нито за миг.