Орлово око

360° Виртуална разходка

„Орлово око“ е панорамна площадка за наблюдение и туристическа атракция в Западните Родопи. Построена през 2009 година от туристическо дружество „Родопея“, село Ягодина, в близост до Ягодинската пещера със средствата събрани от билетите за посещенията в нея.

Платформата е монтирана на ръба на скалистият връх “Свети Илия” на височина 1563 метра надморска височина и издържа три тона товар. Изкачването до Орлово око и престоя на площадката до парапетите е незабравимо преживяване, но и изпитание за нервите.

Изходен пункт за изкачването до панорамната платформа Орлово око е паркингът пред Ягодинската пещера. Изкачването може да стане по два начина – с джип от Ягодинската пещера през село Ягодина до връх Свети Илия или с кола от село Ягодина, а след това пеша към върха.

Разходката до горе и обратно с джип струва 60 лв.(общо за всички в него). Пътят минава през село Ягодина – китно малко селце, сгушено в сърцето на Родопите. Стигайки до село Ягодино, ще се удивите на спретнатите къщи с подредени дворове и шарени цветни лехи. До Ягодина пътят е добър. Няма асфалт, но не е лунен пейзаж. Изкачвайки се нагоре, участъците стават все по-стръмни и пътуването става все по-голямо предизвикателство, но гледките, които ще се разкрият пред вас, ще са, наистина, зашеметяващи. Спомените ви от това „off-road“ изкачване дълго след това няма да избледнеят. Цялото пътуване до панорамната площадка Орлово око трае около 25-30 минути в едната посока.

Изкачването пеша до панорамната площадка е също неописуемо преживяване поради невероятните пейзажи, на които окото ви ще се наслади.

Тръгва се от центъра на село Ягодина (джамията). На една стена край улицата над джамията ще видите жълта табела, указваща посоката към връх Свети Илия. Следвайте посоката. В края на улицата ще стигнете до Т- образно кръстовище. Трябва да поемете надясно. Пътят минава покрай училището.

След като заобиколите двора на училището, ще видите друга жълта табела, нагоре към нивите и хълма, към който сте се запътили. Оглеждайте се внимателно за синята маркировка. Пътеката минава между нивите и импровизираните дървени огради. След няколкото ниви, покрай които ще минете, пътеката става много, много стръмна. Следвайте синята маркировка и няма да сбъркате. Стръмното изкачване е около 50 мин. След това пешеходната пътека се слива с пътя на джиповете и до върха, и панорамната площадка остават около 15 мин. Този участък от пътя е най-неприятен, защото преминаващите джиповете вдигат доста прах и трябва постоянно да спирате, за да минават те безопасно покрай вас.

На площадката усещането е изключително. Там горе ще видите това, което обикновено виждат само орлите. Вижда се връх Дурдага, което в буквален превод означава “Спри и се Огледай” и определено има за какво да спреш и да се огледаш.
Виждат се прочутите Чаирски езера, както и част от гръцките Родопи, а също селата Борино, Чала и Ягодина. Именно там расте истинският мурсалски чай, който, под секрет, доста се различава от купешкия му, домашно отгледан роднина.

Вятърът на тази надморска височина определено е силен, но усещането за свободата е толкова по-силно и граничещо дори до безграничност, че страха се стопява пред величието на момента. На това място, съвсем основателно, може да си помислите – “щом стигнах до тук, за мен няма да има нищо невъзможно”.

На 600 км под площадката се вие живописното Буйновско ждрело. Дължината на ждрелото (пролома) е 10 км и определено е също една любима дестинация за стотици туристи. Реката се провира през варовитите скали, образувайки причудливи форми. Буйновското ждрело е част от 100-те туристически обекта.

От върхът и Орлово око, долу в ниското, се вижда хотел Мурсал. Той се намира в края на село Ягодина и е чудесно място, където бихте могли да отседнете за времето на своето пребиваване в района.

Други места, които ще ви предложат също родопско гостоприемство, уют и удобства са Вила Самодива – Ягодина, Стаи за гости При Асен – Чала, Къща за гости Милка, Къща за гости Снежана, Вила Здравец – Ягодина, Къща за гости Чала – Чала. Още възможности за настаняване заедно с удобствата и условията, които предлагат може да разгледате в тук

Ако искате да си направите екскурзия до други интересни места в региона може да посетите другата панорамна площадка в Родопите – Вълчи камък, както и най-новата и екстремна екопътека – Дяволската пътека, която е много близо до Ягодинската пещера, а ако ви влече към подземните изживявания, задължително отделете внимание на пещерата “Дяволското гърло” или още по-екстремната – “Голубовица”