Синеморец

Синеморец се намира на 4 км южно от Ахтопол и 83 км южно от Бургас. Отдалечено само на 5 км от защитената местност Силистар, селото притежава неповторими природни дадености. Намира се на 12 км от село Резово, където е българо-турската граница. Разположено е на територията на Природен Парк Странджа.

Въпреки, че по статут Синеморец е село – тук има богат избор като места за настаняване – хотели, къщи за гости, апартаменти под наем, семейни хотели, квартири и бунгала. Легловата база е над 5000 места. Условията и качеството на туристическите услуги не отстъпват и на най-реномираните хотели.

Многобройни са и местата за хранене – ресторантчета, плажни капанчета, механи, заведения за бързо хранене. Те предлагат морска храна и българска национална кухня. В някои от малките и тихи ресторантчета винаги може да се хапне прясна риба и да се усети особения вкус на изстудената мастика на кристали, примесен с аромата на смокини и море.

Разположено на Черно Море и до устието на река Велека, село Синеморец е с уникална природа. Плажовете му са едни от най-красивите по цялото Черноморие, два от които са напълно диви.

Северният плаж при устието на река Велека е най-големият плаж в Синеморец. Дължина му е 700 м , а широчината му достига 90 м. Намира се в северната част на селото. Неповторимата комбинация от вливащата се река Велека със зелените й брегове, пясъчната коса и вдадените в морето скали, правят мястото магическо.

В самото начало на плажа има чадъри, шезлонги, плажно капанче и спасител. Мястото от което се разкрива най-хубавата гледка към плажа е от северната му страна, където може да се отиде по екопътека.

В южната част на плажа, непосредствено до плажното заведение е разположено скалното образувание „Сфинксът“, наричан още “Полегналият индианец”.

Устието на Велека е най-прекрасното място за плуване с маска и шнорхел. При спокойно море, видимостта във водите достига до 10 м, Удоволствието от гмуркането граничи с удоволствието от гмуркане в Средиземно море. Плажът е тихо и спокойно място. Единственото неудобство за някои туристи може да е пясъка. Той е съставен изцяло от дребни речни камъчета.

Един от най-обичаните плажове в Синеморец е плаж Бутамята. Той е по-посещаван и малко по-шумен е от Северния плаж. Разположен е в южната част на селцето. Дължината му е 400 м, а широчината е 110 м. Името му идва от гръцката дума Потамос, което означава река, заради вливащата се тук малка река – Бутамята.

Заливът е разположен така, че често има леко вълнение, което го прави привлекателно място за посещаващите го сърфисти. “Бутамята” все още е далеч от високите стандарти на плажовете в Приморско, Китен, Царево или Созопол, но това го прави още по-привлекателен за любителите на тихите плажове. Около плажа има зелени гори, които попадат в защитената местност Силистар.

На самия плаж има изградени две заведения за хранене и разхладителни напитки. Плаж Бутамята предлага водни атракции. Гостите може да се повозят на банан и да карат джет. На плажа има обособена зона с чадъри и шезлонги и свободна зона за плажуване. Колата си може да паркирате под дебелата сянка в горичката, непосредствено до него.

Ако тези два плажа ви се струват оживени, на юг от “Бутамята” има други два, запазили дивата си девственост. На 1,5-2 км. от селото са “Липите”, а на още 2 км. е малкия плаж “Листи”. До Липите се стига за около 20 минути пеша от Бутамята, а до плаж Листи – за 1 час. Докато отивате към тях, може да видите “Корабите” – скални образувания, които изглеждат като морска флотилия и тюленовата пещера. Тук през лятото може да срещнете дори елени и сърни, които бягат от досадните мухи в гората и идват да се разхладят от бриза на морския бряг.

Последният плаж на юг /6 км/ е “Силистар”. След него, до границата с Турция няма други пясъчни ивици. Заради плиткото, топло море и нежния пясък, плажът е много популярен и посещаван.

На осем километра от устието на река Велека се намира Царското кладенче. До него може да се отиде с моторна лодка или каяк, за да се види местообиталището на рядката жълта водна лилия.

Непосредствената близост Синеморец до природен парк „Странджа” предлага прохлада в горещите дни, както и многобройни възможности за пешеходни преходи до различни природни и исторически забележителности.

Привържениците на разходки сред природата може да наемат кон или пони или да изберат други приключения. От Синеморец до различни интересни места в Странджа водят няколко маршрута, подходящи за пешеходен и велотуризъм. Туристите могат да се включат в организираната екскурзия с лодка по течението на река Велека, да опитат на морски и речен риболов, да присъстват на фото сафари, да се включат в разходка пеша или с планински велосипеди из дебрите на Странджа планина. За любителите на птиците се организират също така специални орнитоложки излети.

Странджанските села, разположени недалеч от Синеморец, пазят своите вековни традиции и с радост ги представят на гостите си. Една от тях, известна в цял свят, е нестинарството – ритуален танц върху жарава, който се изпълнява на Празника на св. св. Константин и Елена. Често през летните месеци нестинарски танци се организират специално за туристите в региона. Странджанските села Граматиково, Кости, Българи и Младежко успешно развиват и селски туризъм.

Водите на река Велека са богати на риба и привличат много риболовци. При устието могат да се уловят както сладководни, така и морски риби, които навлизат в реката в търсене на храна.

Най-старият писмен източник за Синеморец е от 1498 г. Името Синеморец селцето носи от 1934. Преди това се е казвало Галадзаки, което на гръцки означава буквално “небесно синьо”.

След Освобождението, Синеморец остава в Турция. Освободено е през Балканската война. След нея, по спогодбата Моллов- Кафандарис от 8 декември 1927 г. цялото гръцко население на Галадзаки (Каланджа) се изселва в Северна Гърция, а на негово място се заселват българи, бежанци от Източна Тракия, повечето от село Блаца. Населението се занимава със земеделие, скотовъдство, дърводобив и въглищарство. Няколко семейства се препитават и с риболов.

При подводни проучвания в залива Потамя, южно от селото са открити керамични фрагменти от V-IV в. пр. Хр. и от Средновековието. Извадени са котви и оловна обшивка на древен кораб.

До 1989 г. Синеморец попада в граничната зона между България и Турция и достъпът до него е силно ограничен. След 1990 г. граничната бариера бива премахната и повече хора могат да се насладят на невероятните природни дадености на селото.

Това дава старт на съвременния туризъм в Синеморец. Днес селището има канализация и пречиствателна станция, надеждна електропреносна и водопроводна системи. Телефоните са изцяло цифровизирани, има и кабелна телевизия.

Село Синеморец е без съмнение едно райското кътче на българското черноморие. Природата му е магическа. Тук зеленината на Странджа докосва сребристите плажове на морето. Кристално чистите, тюркоазено-сини води на заливите приласкават гостите си и те остават завинаги пленени от красотата на морето. Далеч от суетата на съвременния свят, тук човек отваря сетивата си към удивителното творение и ароматите на морето, планината и реката. Тук човек се потапя се в тишината и величествената красота на природата, съзерцавайки я такава, каквато я е направил Бог.