Приморско

Град Приморско се намира се на 6 км северно от Китен, на 20 км южно от Созопол, на 50 км южно от Бургас и на 440 км югоизточно от София. Разположен е на носа, вдаден между залива Стамополо и Дяволския залив. Град Приморско е предпочитана туристическа дестинация заради благоприятния климат, прекрасната си природа, гостоприемното местно население, прекрасните условия за настаняване и удивителните си плажове. Градът е удостоен с престижния знак „Син флаг”, заради изключително съхранената природа в района.

За плажовете на град Приморско, може да се каже много. Но докато не отидете в Приморско, няма да разберете за каква невероятна красота става дума. Слънце, златист пясък и топла морска вода.

Плажните ивици с чисти и фини пясъци са с обща площ 1045 хил. кв.м. Плажовете на Приморско и дюните са териториално разделени на: “Аркутино”, “Устието на Ропотамо”, “Перла”;, “Стомополу”, “Приморско – север”, “Приморско – юг”, “Дяволския залив”, “ММЦ”, “Алепу”.

Плаж ” Аркутино” е най-добрият и спокоен плаж. Много подходящ за всякаква възраст и най-много за малки деца. Плажът се намира на север от град Приморско, на около 50 км южно от Бургас и само 2.5 километра северозападно от устието на река Ропотамо. Плажът е един от малкото плажове по Българското Черноморие, които не са презастроени, а районът е уникален с дивата си природа.

Плаж ” Устието на Ропотамо” е един от малкото останали девствени плажове (защото до него няма път дори за джип). Плажът на Устието на Ропотамо все още е достъпен за малцина и това го прави особено очарователен. Фактът, че се намира на територията на резерват Ропотамо, го е опазил от онова туристическо нашествие, което е превзело повечето плажове на юг и север от Бургас. В разгара на лятото тук често могат да се видят яхти дошли от Приморско и Созопол.

Плаж Перла е едно дивно кътче. Той е място, където можете да се насладите на родното море в цялата му прелест. Районът около бившата резиденция на Тодор Живков винаги се е славил като едно от местата, където водата винаги е кристално чиста. Заливът е плитък и когато морето е спокойно, можете да навлезете на няколко десетки метра навътре от брега и все още да сте се измокрили само до коленете. Въпреки това трябва да сте бдителни, особено ако не умеете да плувате или водите със себе си малки деца.

Плаж “Стомополу” е друг плаж в Приморско. Пясъчната му ивица е дълга и чиста. На север от града, в зоната между лагуната Стамополу и плажната ивица, е природната забележителност “Пясъчни дюни – Перла”.

Плаж ” Приморско – север” Северният плаж е на 200 метра от центъра на града. Местността около плажа е гориста и много красива. Пясъкът му е много чист, жълт и заравнен. Поддържа се в добър вид от концесионера на плажа. Морската вода в началото е леко плитка и постепенно по-дълбока, но кристална-като сълзица. За туристите, които нямат собствен чадър, концесионерите са осигурили чадъри и шезлонги, които може да наемете. На плажа се предлагат много спортни забавления. Туристите имат да се повозят на джет, на банан, на скутер и да наемат водно колело. Можете да се излежавате под чадърите или да поспортувате на игрището за плажен волейбол. За малките деца има възможност да се забавляват в надуваем батут във формата на замък, който е спуснат в морето. Плажът е шумен, защото е един от най-масово посещаваните в Приморско. Лесно достъпен е пеша и с кола, но има трудност с намирането на места за паркиране.

За голямо съжаление Северния плаж в Приморско е започнал да се смалява драстично. Процесът е стартирал след морските бури през февруари 2012-та. Според хората в града проблемът идва от изградените през 1985 година бетонен кей и Пристанище на бившата Резиденция перла, които застават на пътя на морското течение. Изкуствените съоръжения пречат течението да връща на обратно пясъка, който взема от Северния плаж. Търси се решение.

„Южният плаж“ е едно много красиво място, изпълнено с романтика и красота. Той е разположен в югоизточната част на града. До него може да се достигне след като минете по алеята покрай пристанището. Там има въжен мост, който минава над Дяволска река. Този мост е доста стар, но е добре укрепен. Скоро Община Приморско вложи средства за укрепването му, защото той се явява най-прекият път към плажната ивица. До него може да се стигне и по стария път за Китен, който минава точно покрай плажа.

Плажът е с доста внушителни размери. Дължината му е повече от 2 км. През лятото е с любители на слънчевите бани. Пясъкът е леко едър с жълт цвят, но много чист. Водата е кристално чиста. На южния плаж, в сравнение със северния в града, няма толкова много чадъри, поставени от концесионерите. Тук има по голяма зона за свободно ползване. По плажа има доста капанчета и заведения , където може да си поръчате кафе, разхладителни напитки и да похапнете нещо вкусно, включително и пържена риба. Цените са малко по-завишени в сравнение с другите ресторантчета. На плажа има условия за игра на плажен волейбол, футбол. За любителите на водните спортове има възможност да карат сърф, водни ски, банан и джет. А за малките деца има надуваем батут. До плажа се стига и с кола. Веднага щом влезете в Приморско от първия светофар завивате надясно в посока бившето ММЦ. По пътя има изградени много малки паркинги, където може да си оставите колата и да се придвижите до плажа пеша. Паркингите не са охраняеми. Може да се стигне и с автобус, защото има спирки на редовната автобусна линия Китен-Приморско.

Плаж ” Дяволския залив”, който се намира в едноименния залив, между южният плаж на Приморско и Международния Младежки Център, е слабо урбанизиран с прекрасни условия за отдих и забавления: чисто и топло море, пясъчна ивица дълга повече от 4 км. Разстоянието до центъра на града и всички магазини и заведения по-малко от 1 км.

Плаж ” ММЦ” – Приморско е един от най-обширните плажове. Намира се между Приморско и Китен, както и самият Международен Младежки Център. Този плаж ще ви грабне от първата секунда. Подобна дълга и широка плажна ивица рядко се среща, а на всичкото отгоре е и почти празна. Звучи удивително, но още по-удивително е морето. Няма да настъпите нито един камък, а водата почти през цялото лято е бистра и без водорасли. На този плаж няма да намерите характерните за цялото Черноморие шезлонги, а просто можете да сложите кърпата и чадъра, където си поискате.

Плаж ” Алепу” е един от най-красивите български плажове. Намира се на няколко километра от Созопол, в местността Лисиче блато. Той е известен още като Шофьорския плаж, защото е в непосредствена близост до пътя Дюни – Приморско. Еколозите го определят като едно от последните незасегнати от строителството райски кътчета по българското Черноморие. Алепу е в уникална природна местност – лагуна-блато. Плажът е лиман, а дюните му са част от защитената местност Ропотамо. Населен е с множество защитени видове птици, сред които и морският орел, който се среща все по-рядко. В блатните води живеят и различни видове риби. Уникална за местността е пясъчната лилия. Плажът е любимо място на нудистите. Посещава се и от хората с кучета, тъй като животните не се допускат на останалите плажове. Неохраняем е.

Ако пресметнем общата дължина на плажовете около Приморско, тя сигурно ще е по-голяма от 10 км. От диви, недокоснати от човешката ръка, плажни ивици до урбанизирани и предлагащи всички желани атракции плажове – това предлага Приморско. Атракциите са много – водните ски, водни пързалки, сърф, скутери, джетове, риболов, разходка с лодка и яхта, плажен волейбол, тенис корт и много други. Насладата от съприкосновението с девствената природа също е толкова голяма.

Как се стига до Приморско? До града има редовен автобусен транспорт от Бургас. Автобусите тръгват от Автогара “Юг” (сектор 6) по разписание.(https://www.busexpress.bg/bg/destination/burgas/primorsko) Редовен транспорт има и до съседните на риморско градове – Созопол (север) и Царево (юг). Има и редовна автобусна линия от София – Ахтопол, през Приморско. Автобусът тръгва от Централна автогара “София”. (https://avtogari.info/search.php?start=СОФИЯ&end=ПРИМОРСКО)
Град Приморско предлага голям избор от възможности за настаняване. Разнообразието е голямо – от частни квартири, вили, семейни хотелчета до луксозни хотелски комплекси. На обширната плажна ивица са разположени над 80 ваканционни комплекса и летни къмпинги.

Легловата база е над 500 000 места.

Ето някои места в Приморско, където бихте могли да отседнете. Къща за гости Рея Стаи под наем Алба, Къща под наем Елена, Комплекс ММ, комплекс Хотел Арена, Семеен хотел Амфибия и много други, които ще откриете във Вила.бг. Всички те предлагат удобства и комфорт в унисон със съвременните тенденции в туризма в съчетание с добри цени.

Ако предпочитате тя да не е в един от множеството хотели, може да изберете и ММЦ-Приморско. Мястото е известно с организираните в близкото минало международни лагери и не случайно носи името – Международен младежки център. Все още обаче то притежава невероятен чар. Непременно си резервирайте хотел или най-добре бунгало в някой от комплексите в центъра. Не си представяйте просто бунгало, защото наистина ще останете доста приятно изненадани. Компелксите са съвсем прясно ремонтирани и всяко бунгало представлява малка боксониерка, но с екстри като климатик, хладилник и телевизор. А в повечето от комплексите се предлага и закуска, която ще увеличи цената на престоя ви с не повече от 5 лв. на ден. Колко ще ви излезе бунгалото ли – различно, но доста по-евтино от хотел. Цените варират от 40 лв. за бунгало за трима, до по пет лева на легло.

Ресторантите в града предлагат традиционна българска кухня, рибни деликатеси, а в много от тях и жива музика. За удовлетворяване на всеки вкус тук има и множество заведения за бързо хранене, механи, бистра, пицарии, барове и нощни клубове. Дюнери и прясна риба ще намерите на много места в града. Пекарни с вкусни български закуски, палачинки и всякакви “благинки” за засищане на апетита има в изобилие. Изборът е голям, а цените напълно нормални в сравнение с други курорти.

Няколко предложения за ориентация – Ресторант Афродита – Намира се в центъра на Приморско. Интериорът е в битов стил, а лятната градина е с много зеленина. Предлага се богато на българска традиционна кухня меню, морски деликатеси, пица, паста, сачове, разнообразни напитки, коктейли, вина, както и обедно меню. За доброто настроение се грижи оркестър.
Механа Вълчан Войвода, Приморско, привлича клиенти с атрактивен вид и богато меню. Голямо разнообразие от салати, аламинути, ястия от пилешко, свинско и телешко месо. Над 25 вида морски дарове и риби. Специалитети с неповторим вкус, приготвени на скара с дървени въглища. Богата селекция на вина и и други алкохолни и безалкохолни напитки.

Бистро Веранда се намира до сградата на общината в курортен комплекс Приморско. Заведението разполага с красива тераса с бели маси и пейки, с червени седалки и покривки, която открива чудесна гледка към града. Предлага се богато меню от разнообразни ястия, които да задоволят всеки вкус. Чудесно място за вечеря с приятели.

Няколко атракции, които може да изберете при престоя си в Приморско – Разходка с лодка по река Ропотамо. Реката е с обща дължина 50 км. Бреговете й са невероятно живописни и екзотични, благодарение на лонгозната гора. Това е и причината да я наричат още българската Амазонка. До кея, от където може да се качите на лодка за разходка, се стига по главен път Приморско – Бургас. Отбивката е вдясно по посока Бургас. Указано е с табела. Фирмата организатор на услугата е „Атракции – Ропотамо ООД“ – за повече информация и резервация на лодки тел. 0879 257554

Полет с балон над Приморско – една от малкото атракции в Приморско.

Без съмнение е, че полет с балон в Приморско ще остави вечен спомен на вас или любим човек. Да се издигнеш над красивото морско градче е уникално приключение. Много хора използват тази възможност да зарадват мил човек, като му подаряват този красив миг. Други използват момента, за да направят оригинално и романтично предложение за брак над морето. Възможностите за излитане не са всекидневни, тъй като подобен полет е зависим от силата и посоката на вятъра. Поради тази причина полетите са ограничени.

По време на полета има възможност да се направи професионално HD Видео, с което да запазите този красив момент. Полетът трае 10-15 мин. на височина 100 м. и е с цена 50 лв. за човек, а с HD видео – 70 лв.

Една от най-търсените атракции по южното черноморие е влакчето тръгващо от Китен. Този атрактивен начин на пътуване е изключително подходящ за хора, които не бързат, искат да се любуват на красиви гледки и пътувайки да усещат морския бриз. Влакчето работи всеки ден от 9:00 ч. до 21:30 ч. /маршрут до Перла от 9:00 ч. до 17:00/на всеки 25 минути. Цените са 3 лв – възрастен и 2 лв – дете. Началната спирка е Китен (около 200 м от автогарата).

Какво казва историята за Приморско? Най-ранните исторически сведения за община Приморско са от III в. пр. Хр. При археологични разкопки през 1922 г. при устието на р. Ропотамо са открити останки от праисторическо езерно селище. От времето на траките са останките на крепост, открити на десния бряг на реката, западно от вх. „Китка“. На територията на днешната община Приморско по-късно съществува и римско селище. Намерен е хромел от бял варовиков шуплест морски камък.

През 2003 г. е открито дълго търсеното антично светилище на Ранули, наречено Бегликташ. То се намира при устието на р. Ропотамо и е най-дълго просъществувалото населено място в района. Според историците това е една от най-големите крепости-градове в България, която през Средновековието е била областен център. Зидовете на Ранули, извисяващи се на хълма, днес обграждат около 30 дка площ. През същата година на около 2 – 3 километра от крепостните му стени учените разкриват почти недокоснато от времето светилище-обсерватория, изградено от огромни частично обработени каменни късове, подредени в неправилни кръгове, като в определени дни на годината слънчевите лъчи проникват през процепите между тях. Локализирани са жертвеникът, олтарът, тронът и най-големият известен на науката долмен. Съоръжението е съградено през XIV век пр. Хр., като се смята, че е използвано до V век сл. Хр. То се определя от археолозите като най-ранното открито тракийско мегалитно светилище в Югоизточна Тракия и Черноморското крайбрежия. Намерените керамични съдове там доказват, че още през III в. пр. Хр. тук се е осъществявала връзка с народите на остров Крит, Троя, Египет и други. Светилището му се свързва с култа към плодородието, Богинята-Майка и орфическото просвещение и обезсмъртяването на Хероя. Големите скални късове са частично обработени от човешка ръка и монтирани на място, а каменните плочи и блокове са подредени в уникални форми.

При падането на Българското царство под османска власт и завземането на крепостта Урдовиза, селищата югозападно от днешно Приморско (сред които Китен, Ясна поляна, Писменово) стават част от т. нар. област „Хасекията“ – свещените имоти на султан Мехмед I.

През 1879 г. на полуостров Кюпрюбурун е създадено селище. Създателите му – няколко бежански семейства го нарекли Кюприя, което на турски означава „мост“. Кръстили го така защото полуострова навлизал почти два километра в морето и според тях това било най-подходящото име.

След Руско-турската освободителна война, съгласно решенията на Берлинския договор, много български територии остават в пределите на Османската Империя. Област Хасекията е сред тях. Хиляди жители от Странджанския край по това време напускат селата си и се заселват в днешните земи на община Приморско и във вътрешността на България. Това са и едни от първите участници в подготовката и провеждането на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г.

През 1910 г. се провеждат първите общински избори за кмет на с. Кюприя. Избран е Станчо Костадинов, който изиграва съдбовна роля за развитието на селото.

До 1912 г. българо-турската граница е минавала на 4 км от с. Кюприя през залива Атлиман, а в с. Алан Кайряк (Ясна поляна) е имало ГКПП.

През февруари или март 1934 г. в общината е получено окръжно от Министерството на вътрешните работи и народно здраве (с указ на Цар Борис III) да се заменят чуждоезичните имена на селищата с български. Нареждаше се да бъдат образувани при общините специални комисии, които да дадат предложения за преименуването.

Ето и Решението на общински съвет за новото име: „Кюприйският общински съвет назначи такава комисия в състав: общинските съветници Стоян К. Стоянов, Костадин Димитров Сираков и училищният директор Стоян Драгулев. След набелязването на няколко имена: Зорница, Сборско, Надежда, Попово, Приморско и други, по предложение на Стоян Драгулев комисията прие името Приморско, с мотивировка, че то отговаря на географското положение и на историческия факт на заселването, че дълго време се е водила борба за преместване на семейства от Салихлер и Ченгер в Кюприя – при морето, че щом се каже или пише Приморско, всеки ще се сети къде се намира то, че то ще бъде единственото с това име в България“. Това предложение е прието от общинския съвет и протокол е изпратен чрез Бургаско окръжно управление на министерството. Минават няколко месеца. Става 19-майският военен преврат (кръг „Звено“). В „Държавен вестник“, бр.109 от 14.08.1934 г. е публикувана заповед номер 2820 от 09.08.1934 г. на Министерството на вътрешните работи и народно здраве, с което името на с. Кюприя се заменя с името ПРИМОРСКО.

През 1939 г. е построено пристанище, откъдето България изнася въглища, дърва, минни подпори и траверси за Турция и Гърция.

През 1957 г. започва строежът на Международния Младежки Център – Приморско, който е важен фактор в културното развитие на общината.

През 1981 г. по случай 1300 години от създаването на България с. Приморско е обявено за град (съгл. Указ № 2190/16.10.1981 г. на Държавния съвет на НРБ).

Повече за историята на Приморско може да научите на място в Историческия музей в града, който отвори врати през 2015 година. Реализиран е със средства от Европейския съюз по програма „Развитие на рибарските области”. Той заслужава интерес и като един от най-новите исторически музеи. В него са представени експонати от извършените археологически разкопки на територията на община Приморско. Изложените артефакти са материали от крепостната стена при полуостров „Урдовиза”, гр.Китен, надгробна могила при местността „Ченгер”, тракийско светилище „Бегликташ” и долмените, намиращи се в района на резерват „Ропотамо”. Представени са културни ценности и от частни дарители. Обособени са шест експозиции – Крепостната стена при полуостров „Урдовиза”, Надгробна могила при местността „Ченгер”, Тракийско светилище „Бегликташ”, Тракийски долмени в района на „Ропотамо”, Културни ценности и от частни дарители и Етнографска сбирка за живота и бита на хората.

Това, което може да посетите още в града, са останките от средновековната църква “Св.Параскева”, които се намират на брега на едноименния залив, северно от гр. Приморско. Археологическите проучвания в залива “Света Параскева” са дали възможност за пълното изясняване на архитектурния план и строителните периоди на средновековната църква. Тя е еднокорабна, с форма на стегнат кръст и кръстокуполно покритие. Откритите в нея археологически предмети, останки от две погребения датират функционирането ѝ в периода от X в. до XVII в., когато е била опожарена от турците. Около църквата са открити следи от други постройки и аязмо, което е доказателство за това, че църквата е част от средновековен манастир, чийто патрон вероятно е бил Света Параскева.

Град Приморско се характеризира с неповторимо съчетание на хълмист и нископланински релеф, разчленен от живописните речни долини и разнообразни брегови форми.
Край града се намира резерватът „Ропотамо”. На територията на резервата има множество интересни и уникални природни обекти и защитени територии – лиманът на река Ропотамо, блатото Аркутино, ЗЗ “Водни лилии”, ЗЗ “Морски пелин”, блатото “Стамопуло”, лонгозни гори, които на тази географска ширина се срещат много рядко, различни скални феномени, мочурища, блата и други. Резерватът е част от по-голямата защитена зона „Рамсарско място Ропотамо”.

Река Ропотамо, която е сърцето на резервата, се образува от сливането на малките рекички Церовска и Росенска. Тя и територията около нея е резерват е от 1940г., през 1962 е обявена за народен парк, а от 1992 е резерват със строг режим. Площта на резервата и прилежащата буферна зона е около 1000 ха. Тук се срещат около 60% от биовидовете на флората и фауната за България. В долното си течение реката разлива водите си на 30 – 50м. ширина. Лиманът на река Ропотамо е една от основните туристически забележителности в резервата. По поречието могат да се видят известните скални феномени “Лъвска глава “ и “Змейова къща”.

Известен с чистата си природа и редките растения е и резерватът „Аркутино” или Мечешкото блато, което е местообитание редките водна лилия, водна леща и жълта водна роза. Блатото Аркутино е и любимо място за гнездене на множество птици. Стигайки до блатото ще преминете по специално изграден мост за туристи. Добре е да сте снабдени с добър фотоапарат и обектив, ако искате да снимате белите водни лилии, тъй като, поради обилни дъждове в последните години популациите им са силно намалели и сега оцелелите растения са доста отдалечени от моста. Ако желаете да ги фотографирате, трябва имате фотоапарат, който да увеличава поне 4 пъти.

Северно от Приморско, в зоната между лагуната Стамополу и плажната ивица, се намира един от най-добре запазените дюнни комплекси по Черноморието. Това е природната забележителност „Пясъчни дюни-Перла”. Някои дюни достигат до 19 м височина и са една изключителна гледка. По пясъците на дюнните комплекси край Приморско са установени над 80 растителни вида, като 14 от тях са включени в Червената книга на България. Голямо е разнообразието и от безгръбначни животни, редки и застрашени видове земноводни, влечуги и бозайници.

Друг забележителен природен обект, който непременно трябва да посетите е Зейтинбурун – Маслен нос. Той се намира в южната част на полуостров Буруна, който е разположен между залива Стомопло и устието на Ропотамо. Заливът на име Света Параскева разделя Буруна на две части и именно края на южната му част завършва с Маслен нос. Склоновете на Зейнтинбурун се спускат в морето, а самия той достига 30 метра височина. Заради скалните натрупвания, които се намират откъм частта на морето, той е недостъпен от тази страна. На север склоновете на носа са доста разчленени от различни дълбоки заливчета, назъбени носове, малки полуостровчета, както и скалисти острови.

На това място има и скални пукнатини с доста силно врязани заливчета, в резултат от прибойните вълни. Те наподобяват много на тесни коридорчета. Дори ги наричат „псевдофиорди”, защото има разлика между тях и истинските фиорди. Фиордите представляват заливи в сушата, които са силно врязани и с наличие на много завои. Що се отнася до „псевдофиордите” на Маслен нос, те са създадени в резултат от разрушителната сила на морето. Освен това са прави и абразионни. Дори може да се влезе с лодка в тях, но когато морето е спокойно. Южната част на Зейтинбурун също е стръмна, но пък е защитена от силните ветрове. На това място е разположено закътано и много красиво заливче, чието дъно е каменисто и осеяно с разноцветни водорасли. Благодарение на разположението си, по време на бури се превръща в убежище за лодки, малки кораби и катери.

На Маслен нос са разположени въртящ се фар, който разполага с автоматична камбана, включваща се при мъгли и сигнализираща на близки кораби за опасност от водни скали, както и дъждомерна станция.

Името си носа получава заради корабокрушения от миналото на кораби, пренасящи маслини и зехтин, които са се разбивали в скалите и зехтина се разливал във водите около носа.