Свети Влас

Свети Влас е любимо място за отдих на много българи и чужденци. Той се намира на 48 км северно от Бургас и на 91 км южно от Варна. Само на 2 км от Слънчев бряг и на около 10 км от Несебър, градът е накацал по източните склонове на Стара планина, където тя се среща с Черно море. Свети Влас е истински бисер на морския бряг. Красотата на природата, спокойната и уютна атмосфера на града го превръщат в желана дестинация за летен туризъм.

Свети Влас е един от българските климатични курорти, обявен за такъв през далечната 1963 г. Уникалното съчетание от море, планина, надморска височина, въздушни течения в района и други природни дадености, са създали един уникален микроклимат, който е изключително благоприятен за лечение на белодробни заболявания. Pайонът е част от средиземноморската климатична зона, запазен е от северните ветрове, поради което мъглата е изключително рядко явление, а студените дни през зимните месеци са само 26. Важна характеристика на климата е броят на слънчевите дни – 240-260 годишно. Ето защо през 1957 година, на 1 км от селището е бил построен, единственият в България, Морски санаториум. Той е бил рехабилитационен център за лечението на много белодробни и ортопедични заболявания. За съжаление, днес говорим за него в минало време.

Разбира се, микроклиматът в Свети Влас не се е променил, но селището – да. Малкото, невзрачно селце днес е град и е истинско чудо по отношение на темповете, с които се разраства, облагородява и разкрасява. От “грозното патенце” до красивия лебед – това е приказката на Свети Влас и метаморфозата, която претърпява през последните, около 20, години. “Дебел пръст” във всичко това имат известните, местни бизнесмени – братя Диневи.

До Свети Влас може да се стигне с редовен автобусен превоз от Бургас и Несебър, както и с воден транспорт от същите градове. До града пътуват много частни бусове, маршрутни и обикновени таксита. Вътрешният транспорт в селището е организиран в малки влакчета за туристите.

От столицата до Свети Влас има ежедневен автобусен транспорт. Комфортните автобуси тръгват от Централна автогара София. Автобусите Бургас-Свети Влас пък потеглят от автогара Запад на морския град. (Тел. за информация: 0885754038 – Каси; 0884981270 – Ръководител движение).

Международно летище Бургас е на около 30 минути с кола. Редовните полети до Бургас и от там до всички точки на Европа се обслужват от различни международни превозвачи.

Плажовете на един морски курорт са винаги най-привлекателното място за гостите му. Свети Влас не е изключение. Плажната ивица на Свети Влас е уникална по съчетанието на кристално чиста вода и фин пясък. Високите качества на плажа са признати, като плажа е многократен носител на престижния знак „син флаг”. С този знак се обозначават само плажовете, които отговарят на 32 изключително високи критерия за чистота на плажната ивица. В България само 12 плажа са носители на „син флаг”, като 3 от тях се намират на територията на Свети Влас.

Плажовете на града предлагат незабравима почивка със своят уют и спокойствие, тиха музика и неповторимо удобство на шезлонг, люлка или меко легло под нежната сянка ефирен балдахин. Плажовете захласват гостите на курорта с карибския си стил и атмосфера.

Ако сте любители на екстремните преживявания, плажовете на Свети Влас имат какво да ви предложат, тук са разположени едни от най-престижните клубове по подводен риболов, скуба дайвинг, уинд сърфинг и ветроходство.

Специално внимание е отделено и за най-малките. Плажовете разполагат с детски кътове с надуваем замък, бънджи, площадки за игри и детска анимация.

Старите и добре познати плажове в града са „Изток“ и големия “Централен плаж”.

Централния плаж се слави със своя ситен и златист пясък и спокойна вода. Голям плюс също е и южното му разположение. Дължината на плажната ивица е 1,5 километра. Плаж “Източен” пък е малък, но чист и уютен.

Най–новият плаж на Свети Влас се намира точно до яхтеното пристанище „Марина Диневи“. Той е съвсем малък, но за сметка на това предлага всички удобства и забавления на своите посетители. Плажната ивица е чиста и се поддържа в добро състояние. Поставени са много шезлонги и чадъри. Водата е чиста. Наоколо има много заведения за хранене, както и барове, в които може да се разхладите с напитка в горещите летни дни. Докато се разхождате по красивите алеи около плажа, може да видите и акостиралите на пристанището яхти.

Един от плажовете в Свети Влас носи името Робинзон. Брегът му е малко каменист, но има и хубав златист пясък. Водите край „Робинзон“ са спокойни и доста топли. В миналото плажът е бил изключително чист и безлюден. И днес той не е загубил старото си очарование. Изключителната красота на плажната ивица все още задържа хората на любимият им плаж.

Свети Влас предлага невероятни възможности за настаняване – от уютни апартаменти, вили и къщи за гости до супер луксозни хотели и хотелски комплекси. Ето един много малък списък от места, които може да изберете за своя отдих – Вили “Сън палас”, “Ани”, “Смокиня”; Семейни хотели “Черно море”, “Рейнбоу”; Къщи за гости “Белла”, “Бохемия”, “Къща на брега” и други. В списъка с луксозните хотели бляскаво място заемат Хотел Палас “Марина Диневи”, Гранд хотел “”Свети Влас”, Комплекс “Garden of Eden” и други. Всички те предлагат лукс, забавления и всякакви “блаженства” за “негово величество” туриста. Цените и удобствата са според джоба на избралите едното или другото.

За добрата храна на гостите в града се грижат множество ресторанти, бистра, механи, кафенета питейни заведения. Някои от тях са – “Чевермето” – ресторант в битов стил, който предлага национална кухня. Черешката в менюто е агнешко чеверме. В ресторанта има жива музика и танци; Механа “Воденицата” е част от едноименния хотелски комплекс. Тя предлага изключително разнообразно меню; “Ноти” е луксозен ресторант и пиано-бар. Намира се на пристанището “Марина Диневи” и предлага еко храна и гурме специалитети. Разполага с колекция от 250 вида елитни вина.

В курорта има и много нощни барове, клубове, които осигуряват късните забавления на летуващите.

А ако заведенията в Свети Влас не удовлетворят вкуса ви, което е малко вероятно, в близост, на няколко минути, е и Слънчев бряг – доайен в тази сфера.

Хранителни магазини в изобилие, пекарни и още много заведения за бързо хранене допълват кулинарната картина на града.

Свети Влас има богата и дълга история. Първото селище в района е основано от древните траки. По-късно, през елинистическия период, около II в. пр. Хр., със заселването на гръцки колонисти, селището се нарича Лариса. С това име се среща чак до XIV век, когато приема името на Свети Влас — покровител на търговците, животновъд, също и лечител. Новото наименование на селището е било свързано с намиралия се тук голям и известен ставропигален манастир „Св. Власий“, който бил пряко подчинен на Константинополската патриаршия. Същият просъществувал до XVIII век, когато е опожарен от безбройните по това време набези на пирати. Подобна съдба сполетяла и другите четири манастира, разположени в околността на селото: „Св. Петър“, „Св. Илия“, „Св. Андрей“ и девическият „Св. Ана“. Отделни останки от тези обители могат да бъдат забелязани и днес.

През годините на турското робство (XIV – XIX в.) са известни няколко имена на селото и всички са свързани с манастирите. Турците го наричали Кючюк манастир, а в османските данъчни регистрите е записано като село „Манастир“.

След освобождението от турско робство, когато Източна Румелия е присъединена към Българското княжество, името на селището се променя на Свети Влас. В продължение на векове и до 1920 г. местното население е било преобладаващо гръцко. В началото на 20-те години на XX век местните гърци се изселват в Западна Тракия, предадена на Гърция през 1919 г. и по-конкретно в село Чадърли, преименувано през 1920 г. на Стрими (днес в община Сапес, област Родопи). По-малко от 10 гръцки семейства остават да живеят в Свети Влас след 1920 г.
След войните от 1912 — 1918 г., в Свети Влас се заселват 79 български семейства от Солунско, 29 от Гюмюрджинско, 20 семейства малоазийски българи от с. Йеникьой и от други краища на България. През 1963 година Влас е обявен за климатичен морски курорт.

През 2006 село Свети Влас придобива статут на град с Решение на Министерския съвет.

Какво интересно може да видите в Свети Влас, докато се разхождате по неговите чисти и озеленени улички? Две нови алеи – Алеята на народите и Алеята на Българската олимпийска слава.

Алеята на народите се намира на яхтеното пристанище в Свети Влас. Тя ежедневно привлича вниманието на стотици туристи, изненадани от факта, че могат да почетат свой национален герой и да поднесат цветя. Експозицията започва с барелефите на българските национални герои – апостолът на свободата Васил Левски и поетът-революционер Христо Ботев. След тях са барелефите на Шандор Петьофи, адмиралите Хорацио Нелсън и Фьодор Ошаков, Ханс Кристиян Андерсен, Джузепе Гарибалди, Джанюариъс Макгахан, освободителят на Париж от хитлеристите маршал дьо Клерк и др.

Всичките български олимпийски шампиони са увековечени с барелефи в специалната “Алея на олимпийската слава”. Официалната церемония по откриването се е състояла на 16 август 2019. Инициативата е на Българския олимпийски комитет /БОК/ и фондация „Българска памет – Братя Диневи“. Целта на алеята е да се остави спомен за всички шампиони, прославили името на България по света.

Какво още – музей на мотоциклета! Да, има такъв музей в Свети Влас. Тук можете да видите ретро мотоциклети различни модели и марки: INDIAN 1924 г. и INDIAN 1926 г., ICZ 350, модел М-1964 PLANET, KOVROVETC 175 – 1966 г., TATRAN 125- 1966 г., RAVAT 250 – 1908 г., TRIUMPH 500 – 1929 г., NSU 201 – 1937 г. и др. Повечето от мотоциклетите са в движение. В музея се съхраняват скоростни кутии, ретро колела и стари карти на България. Изложени са грамоти и купи спечелени на ретро парада на стари мотоциклети, който се провежда ежегодно през м. Август в Несебър.

Амфитеатър „Арена“ е сърцето на Свети Влас. Той е едно архитектурно бижу. Непосредствената близост до брега, уникалната акустична среда, 500–те удобни седалки, възможността за разгръщане на различни сценични решения, превръщат амфитеатъра в незаменимо място за концерти, театрални постановки, изложби, детски представления и др. Арената е място за културна и обществена дейност, в което по уникален начин се пресичат представите за традиционно и модерно изкуство. Културният афиш на амфитеатъра е изключително богат със всякакви изяви. Екипът на Амфитеатър „Арена“ има амбицията да развие дългосрочно този проект и да се превърне в гастролираща сцена на водещи имена и интересни пърформанси от цял свят, защото вярва, че животът е кратък, а изкуството вечно! Докато сте в Свети Влас, непременно се поинтересувайте за програмата на Арената.
Разбира се, има какво да се разгледа и извън града.

Старият град на Несебър (10 км от Свети Влас) е архитектурен и археологически резерват включен е в списъка на ЮНЕСКО. Тесните улички с български къщи във възрожденски стил и малките магазинчета със ръчно изработени сувенири, археологическите останки от църкви от периода XIII – XIV век и картинните галерии ще ви прехвърлят във едно друго време.
Слънчев бряг (2 км от Свети Влас) е най-големият български курорт на Черно море с безбройните си забавления, модерни заведения, луксозни хотели и дългата 8 км плажна ивица привличат хиляди туристи от цял свят.

Созопол (70 км от Свети Влас) е известен със своите над 180 къщи от средата на XVIII и началото на XIX век, с тесни и къси калдъръмени улички, които придават романтичност на Стария град и рибните си ресторанти.

Любителите на природните забележителности няма също да останат разочаровани. В близост от Свети Влас, на 10 км западно от курорта Слънчев бряг до село Тънково и село Кошарица, област Бургас се намира Защитена местност “Калината”. На площ от 1100 декара, територията на защитената местност е местообиталище на блатното кокиче, заливна лонгозна гора на над 200 години, вековни полски ясени (Fraxinus angustifolia), полски кленове (Acer campestre), полски брястове (Ulmus minor), летен дъб (Quercus robur), космати дъбове (Quercus pubescens), церове (Quercus cerris), различни храсти и увивна растителност.

Защитената местност “Иракли” пък се намира на около 20 км северно от Свети Влас. Общата площ на защитената местност е 42,3 хектара. Иракли е обявена за защитена местност със Заповед No.РД110 от 06.05.1994 г с цел опазване на типични крайбрежни хабитати на редки и застрашени растителни видове (пясъчна лилия и млечка, морски ранилист, татарски млечник, морски ветрогон) и птици. Част от растенията са вписани в Червената книга на България (списък на застрашените и изчезващи видове в страната) и са защитени от Закона за биологичното разнообразие.

Това е малка част от всичко, което може да се каже за Свети Влас, но най-добри са винаги личните впечатления. „Градът без мъгли“ няма да ви разочарова, ако му доверите почивката си.