Военноморски музей

Военноморският музей е филиал на Националния военноисторически музей. Началото му е поставено в дунавския град [Русе] през 1883г. В същия град през 1879г. е създаден военният флот на новоосвободеното българско Княжество. Идеята за морски музей във флота се развива. В края на Първата световна война във [Варна] има реални предпоставки за откриването му: набрани са експонати, намерени са реализатори и поддържници на инициативата, осигурено е помещение. Официалното откриване и освещаване на Морския музей (както се нарича тогава) става на 20 май 1923г.

В продължение на годините си съществуване, музеят е събрал десетки хиляди експонати. Фондът му е систематизиран в 15 сбирки в съответствие с вида на предметите или според типа дейност, която представят или от която произхождат – морско оръжие, униформи и отличия, корабни модели, голям брой фотографии и др. Музеят се грижи също за военния кораб-музей „Дръзки“, а освен морски оръдия и стария фар на варненското пристанище, в двора му се съхранява яхтата “Кор Кароли”, с която кап. Георги Георгиев прави първата българска самотна ветроходна обиколка на Земята.

През 1980г. е извършено основно преустройство на сегашната експозиция. Разположена е в 12 зали на два етажа. В хронологичен ред тя разказва за създаването и развитието на Българския военноморски флот, за бойните и революционните традиции на неговите моряци, за дългогодишната българо-руска военноморска дружба, за успехите на народния военноморски флот. През 1982г. в парка са издигнати бюстове паметници на флотските герои революционери Иван Загубански, Антон Иванов и Никола Вапцаров.

С Военноморския музей са свързани първите подводни археологически проучвания в България. Първата такава експедиция е организирана през 1959г. при нос Калиакра. През следващите десетилетия са проведени поредица от изследвания – край [нос Калиакра], при [Шабла], във [Варненския залив] и др. Музеят е носител на орден „Кирил и Методий” I-ва степен, с който е награден през 1973г. по случай 50-годишнината от откриването на експозицията му във [Варна].