Язовир 40-те извора

Язовир „40-те извори“ е разположен на на 4 км. югоизточно от Асеновград по посока Кърджали. Той е изграден за напояване на Тракийската низина през далечната 1967 година. Язовирът се използва и за любителски риболов, а в последните години и за отглеждане на аквакултури.

За язовира няма да намерите много информация, защото той не е от най-големите язовири в България. Много хора не са чували дори за него. Той не е с такова стратегическо значение като язовир Искър, Йовковци, Студен кладенец и Камчия, или като някой от язовирите в големите каскади, на които са построени важни за икономиката ВЕЦ (водно-електрическа централа). Язовирът събира водите на няколко рекички, между които Мулдавска и Черкезица, и е част от мрежата от повече от 2000 малки язовира, за които се взима решение да бъдат построени в периода от 1950 до 1985 година и чиито води не се използват за водоснабдяване и производство на ел. енергия, а само за напояване.

Мястото около язовира е изключително живописно. От стената на язовира се открива гледка към Родопа планина. Пейзажите са невероятни, а повърхността на язовира изглежда като водно огледало.

Интересни факти

България е единствената държава в света, която до 1980 година, със собствен финансов ресурс, с оригинални свои проекти, със свои работници и технически ръководители, построява всичките си язовири и ВЕЦ-ове.

Конструкциите на язовирните стени, както и построяването им са на 95 % по оригинални български проекти. И до днес няма по света друга такава държава с подобно постижение. Ето защо, можем спокойно да се гордеем с нашите бащи – талантливи проектанти и строители на язовири и каскади, които са оставили с труда и таланта си такова богатство от водоеми по цялата ни страна.

Името на язовира

Четиридесетте извора – името идва от факта, че на дъното на язовира има четиридесет извора, множеството от които са минерални. Въдичарите и туристите много често разбират това по миризмата на развалени яйца, тъй като минералните води в изворите съдържат сероводород.

Лов, риболов и туризъм

Язовирът предлага добри условия за къмпингуване и риболов. Бреговете на “40-те извора” предлагат прекрасни места за любителски риболов. Това са закътани заливи с пясъчен бряг и невероятни широколистни гори зад тях.  Заливите са любимо място за въдичари и туристи, които са решили да се наслаждават на красивите пейзажи, откриващи се от язовира към хълмовете на Родопите или да опитат късмета си в риболова. Язовирните води са сравнително чисти и в тях се срещат платики, не малко количество бабушки и каракуди.

Прекрасни условия за организиран туризъм, лов и риболов се предлагат в “Ловно-рибарски комплекс 40-те извора”. В него има 4 комбинирани стрелбища (Трап, Скиит, Двоен трап, Силуети оборудвани с метателна техника Lapporte). Предлага се организиран ловен и риболовен туризъм на обща площ 70000 хектара.

Комплексът е атрактивен с местонахождението си и особено подходящ за групови посещения. Тук се организират зелени училища, семинари и различни обучения. Комплексът се намира на 4 км. от Асеновград в посока с. Червен. Разполага с обширна зелена площ (11 дка) с разнородна растителност. До него се стига по първокласен път. Осигурен е и паркинг.

Спорт

Язовирът е изключително подходящ за лодки и каяци. Тук провежда тренировките си клубът по гребане на Асеновград. Една нова възможност за гребане спорт е “Гребане на SUP”. Това е подобрена версия на сърф – дъска, която се придвижва като се използва гребло. Не се изискват специфични умения или много тренировки.

На стрелбището в Ловно-рибарския комплекс се провеждат състезания в дисциплината „Скиит” ЗМС по ловна стрелба. Различни ловни дружинки вземат участие в турнира. Провеждат се и състезания по улов на най-голяма уловена риба и най-много риби. В близост до язовира е разположено и трасе за мотокрос.

Наблизо

Наблизо се намира село Мулдава – в подножието на Родопите на 6 – 7 км източно от Асеновград и на 2 – 3 км югоизточно от язовира. В планината над него е манастирът „Св. Петка Мулдавска“. През селото минава рекичката Мулдавска, която се влива в язовира.

В предание се посочва, че манастирът „Св. Петка Мулдавска” бил основан по време на второто Българско царство, най-вероятно през XIV век. Разположен е в дела Добростан на Западните Родопи, на около 2,5 км югозападно от Мулдава и на около 4 км югоизточно от Асеновград. Неколкократно е разрушаван и възстановяван. Манастирският храм (1979 г.) е изографисан през 1984 г. от тетевенски майстори. Манастирът е бил книжовно средище през Възраждането. Свързан е с националноосвободителните войни и е посещаван от Васил Левски, чието скривалище е запазено. В землището на с. Мулдава е намерена уникална зооморфна култова фигура на елен-лопатар във формата на съд. Това е керамична фигура на 9000 години, изработена като съд за течност (вероятно вино).

Пътят до там не е много добър за изкачване с кола, но пък предлага удоволствието от прекрасната природа и неописуемите гледки към планината и язовир „40-те извора“.

В близост до разклона за село Мулдава и разклона за язовир ”40-те извора” се намира параклисът „Св. Три Светители“, построен през 1998 година и е един от най-новите параклиси в историята на Асеновград. Счита се, че е най-малкият в региона. В непосредствена близост до него, през 1967 г. големия български археолог-праисторик проф. П. Детев открива култов център, основан преди 8300 години. Очевидно ареалът е бил привлекателен за древните хора със своите природни дадености, климат и подходящи условия за живот.

Наблизо е също град Асеновград. Тук, освен Асеновата крепост, може да посетите и Палеонтологичният музей в града. Той е филиал на Националния природонаучен музей и е основан през 1990 г.. В музея се намира една от най-богатите палеонтологични колекции в България. Сред експонатите има останки от саблезъб тигър, тигър метаилурус и динотерий. Динотерият (Дейнотериум – Deinotherium giganteum Kaup) е изчезнал вид огромно хоботно животно. То е живяло в блатистите райони преди 8 милиона години. Теглото му е било повече от 12 тона. Находката е уникална в световен мащаб. Това е един от петте екземпляра, извадени при разкопки в света и е един от най-запазените. Целият скелет на животното е бил открит при село Езерово през 1967 г. Именно защото е уникална находка, истинските кости се пазят в Националния природонаучен музей в София. В музея в Асеновград може да се види точно копие на скелета на динотерия.