Язовир Батак

360° Виртуална разходка

Батак е шестият по големина язовир в България. Той е изграден на река Мътница, в красивата местност „Баташко блато“, в Западните Родопи. Намира се в област Пазарджик, отстои на 4 км от град Батак, на 7 км от Ракитово и на 19 км от Велинград. Неговата площ е 22 кв.км, а обемът му е 309 000 000 куб.м. Общата дължина на язовира при пълноводие е около 10 км, а най-широката му и разлята част – достига около 2,8 км. Южната част на водоема е по-равнинна и плитка, а на север, в участъка към язовирната стена, бреговете са по-скосени и дълбочините са значителни.

Язовир „Батак“ е част от каскадата Баташки водносилов път, която е една от първите хидроенергийни каскади в България. В нея са включени общо пет големи язовира. Водите събирани от водосборния район задвижват три водноелектрически централи – ВЕЦ Батак, ВЕЦ Пещера и ВЕЦ Алеко. ВЕЦ Батак е основен електроизточник на територията на област Пазарджик.

До язовир Батак се стига лесно. От която и посока да тръгнете – изток или запад, по магистрала „Тракия“ се пътува до отбивката за Велинград, преминава се през селата Виноградец и Карабунар и град Септември, пресича се старият главен път София – Пловдив, продължава се на юг към село Варвара, откъдето започва непрекъснато изкачване по живописен и изпъстрен със завои път. След около трийсетина километра, се достига до разклон, при който единият път води към Велинград, а другият – вляво към Батак, като пътьом се преминава през Ракитово и след още 7-8 км се излиза до брега на язовира в района на „Цигов чарк“.

Местностите около язовира са предпочитано място за почивка на планина, сред спокойствие и уют. Тук има построени множество частни вили, къщи за гости и малки хотелчета, които предлагат невероятни условия за отдих. На западния бряг на язовира се намира планинският курорт „Цигов чарк“. А на другия бряг – летовище „Дъното“, което е по-тихо и спокойно от Цигов Чарк и съвсем близо до летовище Св. Константин.

Ето няколко прекрасни възможности за настаняване в Цигов чарк – Къща за гости Белведере, Вила под наем Даная, Вила под наем Хоризонт, Вила под наем Превала, Къща за гости Ейнджъл, Вилно селище Баташки хан, Вилно селище Видеви, Вила Петя.

Други места за настаняване, както и условията, които предлагат, можете да разгледате в тук.
Непосредствената близост на курорта до ридовете на връх Голяма Сюткя (2186 м) в Родопите предлага добри възможности и за пешеходни преходи и ако сте любители на екотуризма, със сигурност, ще намерите вашият маршрут.

Където и да отидете около язовира, както и да оползотворявате времето си през деня, в края на краищата ще се озовете до бреговете му, където винаги може да се разходите. Това е може би едно от най-отморяващите занимания сред природата на язовира.

Язовир Батак позволява в него да се практикуват и водни спортове – разходки с водни колела, лодки, джетове, а в еко къмпинг Батак се предлагат и други атракции за гостите. Къмпингът разполага с най-голямата спортна база за каяци в региона, като предлага и каяци под наем. Предлага се и курс за гребане на туристически каяк. Това ще ви даде възможност, да се насладите на природата и да откриете един нов начин за прекарване на свободното време, като го съчетаете с активна почивка. Подробност, която никога не трябва да забравяте е, че къпането в язовира е забранено и опасно.

За любителите на велосипеда се организират и велотурове с многобройни живописни маршрути за планинско и пътно колоездене, а също и организирани походи до различни дестинации в Родопите с професионален планински водач.

През зимата язовир Батак е притегателно място и за любителите на зимни спортове. Снегът през зимата се задържа от 2 до 5 месеца. На територията му, в курорт “Язовир Батак”е изградена ски писта с дължина 1500 м. В долната си част пистата е полегата и е по-подходяща за начинаещи скиори, оборудвана е с два въжени ски влека с ръкохватки. Горната част на пистата е по-стръмна, там на разположение на скиорите е паничков ски влек и ски гардероб.

Язовир “Батак“ е един от прочутите риболовни обекти, които привличат много риболовци във всички годишни сезони, защото мястото е подходящо за риболов през цялата година. Особено предпочитан е риболовът през летния сезон, когато обичайна гледка около язовира са множеството палаткови лагери, които никнат непрекъснато като гъби след дъжд.

В по-голямата си част язовира има полегати с постепенен наклон, които са лесно достъпни с лека кола и са удобни за лагеруване. Голямото изобилие от места за настаняване също привличат риболовци от различни краища на страната. Около язовира има добри пътища и голям брой родопски чешми, от които тече чиста и студена планинска вода. Огромните масиви иглолистни гори и чистият въздух създават впечатлението за истински алпийски пейзаж. Наистина красотата на природата тук е голяма и много риболовци съчетават любимото хоби с почивка и релаксация.

Тръгвайки от голямата стена по пътя покрай язовира, движейки се в посока Курортен Комплекс”Цигов чарк”, на около 500 м от стената попадате на първия голям и дълбок залив, скрит от сенките на дърветата. Рибите, които се ловят тук са предимно червеноперка и костур, по рядко каракуда, а понякога и епизодични удари на шаран.

Следващото много удобно за риболов място, е на 200-300 м. от първото, като представлява малък залив, в края на който през пролетта се стича вода от едно деренце, идващо от гората. Залива се намира непосредствено под паркинга на хотел “Дъното”.

Продължавайки надолу по пътя, подминавате оградените от частни лица места и стигате до т.нар. “Македонски борум”. На това място рибата е – шаран, на около 120-150 м. навътре, на подходяща дълбочина.
Следващото място, заслужаващо внимание, е това, което се намира в непосредствена близост под овчарника на брега на водоема. Това е началото на така известния под цели три имена залив, който някои наричат “Студенец”, други “Св. Георги” а трети “Баташкия залив”. Под овчарника обикновено стануват и риболуват за дълго време хора от гр. Пещера. Търсят основно шаран на дъно, като хранителните петна са на различни разстояния от брега и съответно на различни дълбочини.

Възможностите на риболовците по отношение на избор на подходящи места и методи на риболов са големи. Посещаващите язовира по-редовно имат свои предпочитани участъци, които не променят с години, разбира се ако нивото на водата не е направило недостъпно любимото ви място за бивак. Риболовът на яз. „Батак“, подобно на повечето големи водоеми, често е капризен.

На територията на община Батак има няколко ловни стопанства, които развиват и ловен туризъм.

Какви забележителности може да посетите ако сте за по-дълго на язовир Батак – Биосферен резерват “Мантарица” се намира на територията на община Ракитово, недалеч от язовир Батак и курорта Цигов чарк. Тук се съхраняват най-величествените иглолистни гори в България. Растителността е непроходима в по-голямата си част и наподобява джунгла. Най-разпространените дървета в резерват “Мантарица” са смърчове, ела и бял бор, които в по-голямата си част са на възраст от около 130-150 години. В резервата живеят и много животински видове – глухари, мечки, благородни елени, свине, сърни, вълци и др.

Близо до Цигов чарк, в югозападната част на язовира се намира и остров Голака, който е висок 1108 м и с площ около 2,2 – 3,0 хa.

В близост до язовир Батак са градовете Батак, Велинград и Пещера, където има много културни и исторически забележителности.

В град Батак, откъдето идва и името на язовира, може да посетите Историческия музей. Той е създаден през 1956 г. Музеят предлага няколко експозиции: археология, българските земи XV-XIX век, етнография и най-нова история. Събитията които са свързани с Батак са неповторими в българската история и името на града винаги ще се свързва с Априлското въстание.

Църквата Света Неделя в град Батак е построена през 1813 г. Тя остава спомен в Българската история с жестокото масово клане, организирано от турците, над потърсилите тук убежище български семейства (вкл.деца, жени и старци) при потушаването на Априлското въстание през 1876 г.

Балиновата къща е фамилна къща в град Батак. Построена е около 1895 година и в нея е живял Трендафил Балинов – секретар на Работническия младежки съюз и участник в съпротивата срещу фашизма от 1918г. до 1944 г. Тя е архитектурен и исторически паметник на културата, образец на традиционната архитектура в Батак.

Крепост “Перистера” – Пещера. Името на крепостта произхожда от гръцки и означава „гълъб“. Представлява крепост с три крепостни стени и шест отбранителни кули, разположени на най-вътрешната крепостна стена, според археолозите е датирана към IV век сл. Хр., като е съществувала поне до VII век включително. Археолозите смятат, че на същото място вероятно е съществувало древно тракийско светилище.

Езеро “Клептуза” – Велинград. Езерото е най-големият извор в България от карстов тип – разположен е на десния бряг на р. Чепинска, в близост до Планинския склон в кв. Чепино, Велинград. Едноименният парк, заедно с двете си езера е символ на града.