Язовир Доспат

360° Виртуална разходка

Язовир Доспат е високопланински язовир в Западните Родопи. Той е най-високо разположения язовир в България – 1200 м надм. височина. Дължината му е 18 км, средната ширина – 3 км, средната му дълбочина – 40 м и е вторият по обем (449,2 м.н. куб.м.) язовир в България след язовир Искър (675 млн. куб. м). Името си е получил от река Доспатска, на която е и построен. Пускането му в действие и завиряването му става през 1967 година.

Язовирът е част от серията язовири, водноелектрически централи и съоръжения в Западните Родопи, които формират водноелектрическата каскада “Доспат-Въча“. С обща водосборна площ от 1777 км2 и максимална генерирана мощност от 495 мегавата каскадата е сред най-големите хидроенергийни комплекси в България. Той е най-горно стъпало на каскадата. Към язовир Доспат са насочени води от водосбора на Осинска река, благодарение на което в язовира годишно се вливат допълнително 10 милиона куб.м. вода, което покачва производителността на всички водноелектрически централи от каскадата с 10%.

Построяването на язовира и наводняването на долината е довело до евакуиране на селата Орлино (Божалан) и Бърдуче, разположени от западната страна на реката, както и на Арнудли, разположено от източната страна. Наводнените територии са представлявали плодородна долина, където са се отглеждали житни култури.

Язовир Доспат се простира в посока северозапад – югоизток. По североизточния му бряг минава живописен път между градовете Сърница и Доспат. Непосредствената близост до тези два града, както и невероятната природа предоставят прекрасни възможности за отдих и туризъм.

Поради голямата си площ язовирът предлага многобройни места за отмора. От няколко места се откриват прекрасни гледки, които впечатляват със своята красота и мащабност. Особено красиви са залезите.

За любителите на планината, водата и риболова язовир Доспат е истински рай. А тези, които просто обичат природата и спокойните местенца, могат да се наслаждават на тишината, и да размишляват върху смисъла на живота.

Предпочитано място от много любители на къмпингуването, язовирът предлага идеални условия за това. Чудесна възможност е Еко-къмпинг Доспат, разположен на брега на язовира. Разклонът за къмпинга се намира на около 1 км. от гр. Доспат в посока гр. Гоце Делчев (път №197), а разстоянието от разклона до къмпинга е около 3,5 км.

Къмпингът е изграден и пуснат в експлоатация през месец юни 2016 г. В него има паркинг за автомобили. Достъпът до местата за къмпингуване е по асфалтирана алея. Теренът за палатки е равен и затревен. Намира се на слънчева поляна, а околно къмпинга има борова гора – типичен родопски пейзаж.

Еко-къмпинг Доспат разполага с кухня, столова с изглед към язовира, 6 самостоятелни санитарни възела, детска площадка, ток и вода за караваните, ТВ, Wi-fi, пералня и барбекю.

Плажът пред къмпинга е перфектен – пясъчен бряг и бистра вода. Никой няма да ви направи забележка, ако сте дошли и с кучето си. То може да тича на воля и да се къпе свободно във водата.

В близост до къмпинга се намират множество забележителности: Парк-музей на родопската чешма, скално образувание Скалето, Римски мост в с. Любча, водопадът в с. Късак и много др. Около къмпинга има няколко екопътеки, които са подходящи за разходка на запалени и не толкова запалени планинари.

Бреговете на язовира са подходящи за плаж, а самият той е чудесно място за риболуване. Той дава прекрасна възможност на любителите на риболова да му се насладят и да ловят от вкусна доспатска пъстърва, както и едни от най-чистите и вкусни шарани в страната. Има още и костур, червеноперка, каракуда и други сладководни риби.

Привържениците на фото туризма имат невероятната възможност да заснемат най-добрите си кадри именно тук.

Атракциите на язовир Доспат са малко, но все пак може да карате кану, лодка или джет. На брега излизат и горски животни – сърни, елени. Могат да се видят ята от диви патици и гъски, така че почивката ви може да бъде дори опознователна и образователна.

До язовира, в градовете Доспат и Сърница има немалко места, където може да отседне човек – прилични хотели и вили за гости – Къща за гости “Сиана”, Вилно селище “Орлино”, Вила “Райски кът”, бунгала “Дъвкови”, вила “Хилс”, Ваканционно селище “ИВА” и десетки други. На разположение на туристите са и няколко хотела и къщи за гости около язовира – Къща за гости “Дивна”, Мотел “Сърница” и др.

Климатът в района е уникален, от една страна вековните борови гори на Родопите, голямата надморска височина, огромната водна шир на язовира, близостта на Бяло море и специфичният беломорски климат.

Както се казва, тук въздухът не се диша, а направо се пие.