Шкорпиловци

Шкорпиловци се намира на 45 км южно от Варна и на 9 км по права линия от град Бяла. Селото е разположено на 2 км от брега на Черно море. Името Шкорпиловци селото получава от двамата братя – изследователи Карел и Херман Шкорпил, които в края на 19 в. и началото на 20 в. са правили археологически проучвания в България и цялото ни черноморско крайбрежие, и са описали множество крепостни руини, долмени и други археологични артефакти. В близост до селото братята откриват останки от четири антични селища.

Старото на селището е Фъндъклий, което на турски език и означава Лешникова градина.

Курорта Шкорпиловци е едно от онези местенца по българското Черноморие, където девственият плаж и планината се преливат в най-вълнуващият пейзаж, който можете срещнете по бреговете на Черно море. Ако трябва с една дума да се опише усещането от гледката, то тя е – “широта”. И ако трябва да сравняваме изобилието от вълшебни плажове по бреговете на нашето море с “улици”, то Шкорпиловци, определено е “булевард”.

Тук източните дялове на Стара планина, покрити с широколистни и иглолистни гори, се срещат с най-дългата плажна ивица в България. Дължината и е 12 км, а ширината, на места, достига до 120 м. Усещането за безкрай се нарушава, от време на време, от меките очертания на красиви дюни.

Плажът на Шкорпиловци е достатъчно голям, за да осигури пространство за плажуващите и дори в пика на сезона лесно може да се намери местенце, където да разположите целия си плажен реквизит, без да притеснявате никого. Той е добре поддържан, а водата – чиста.

Изключително дългият пясъчен пояс свързва устието на река Камчия, на север, с курортните комплекси на градовете Бяла и Обзор, на юг. Плажът е едноименна защитена зона по Директивата за местообитанията.
Бреговата линия е права, без залив, което е предпоставка и за вълни при северни и североизточни ветрове, което прави мястото едно от най-добрите за практикуване на сърф, уиндсърф и кайт по нашето Черноморие. В комплекса има сърф училище, където малки и големи могат да се забавляват заедно, докато практикуват интересни техники за сърфиране по вълните.

Емблематична за плажа на Шкорпиловци е 230-метровата естакада, която е част от построената през 1982 година научно-изследователската база “Шкорпиловци”. Естакадата е висока 7 метра и служи за платформа за монтиране на изследователска техника. В днешни дни тя е удобно място за риболов и гледка към морето и курорта. За любителите на гмуркането е интересно да се отбележи, че в морето, под водата се намира разрушен мост.

Легловата база в курорта е основно от бунгала, вили и семейни хотели, които са обособили малко курортно селище в непосредствена близост до бреговата линия и по нейното протежение, сред зеленината на поляните и горите на Стара планина.

Семейните хотелчета, къщи и вили предлагат всички удобства за пълноценна почивка, съчетани с уют и гостоприемство. Ето някои места за настаняване в Шкорпиловци – Къща за гости Орхидея, Стаи под наем Надежда, Комплекс Джордаш, Вилно селище Зора. Други Къщи за гости и Вили, както и условията, които предлагат и начина за резервиране, може да видите в тук.

Друга възможност да отседнете е къмпинг “Шкорпиловци”. Къмпингът е един от най-новите в България. Той работи от сезон 2018 г. Разположен е на площ от 6 000 кв.м. на първа линия зад плажната ивица на курорт Шкорпиловци, само на 200 метра от морската вода. За краткото си съществуване къмпингът вече е привлякъл вниманието на западните експерти по къмпинг и караванинг туризъм.

Шкорпиловци е модерен къмпинг, изграден съобразно съвременните европейски изисквания. Местата са затревени, а алеите с насипани. До всяко място има удобна колонка за включване в ток и вода, като контактите са с предпазители. Част от местата са под естествената сянка на млади дървета, а други са слънчеви. Алеите са с нощно осветление.

Най-голямо впечатление от къмпинга правят изключителните му санитарни възли. В тях е предвидено специално помещение за деца с ниска мивка и детска тоалетна. Това е и един от малкото къмпинги в България, който предлага адекватни условия за посетители в инвалидна количка.

Къмпинг Шкорпиловци разполага с всички удобства за дългосрочен престой – кухненски бокс с мивки, хладилник и перална машина.

През 2019 г. са направени редица подобрения. Доизградена е алейната мрежа, довършена е детската площадка, местата са допълнително заравнени и сепарирани, извършено е залесяване и озеленяване.

Новости в къмпинга са външните душове и мивки, високоскоростен интернет, който е подходящ за работа от разстояние дори при натоварване с видео и аудио разговори на голям брой хора едновременно, два нови хладилника, втора пералня. Къмпингът е спокойно и приветливо място за къмпингуващи с деца. Спазват се и строги мерки за дезинфекция, като са премахнати вратите на повечето помещения и на гостите се предоставя дезинфектант от високо качество.

На 2 км навътре в сушата е разположено едноименното село Шкорпиловци, където също може да избирате между гостоприемството на различни малки уютни хотели и почивни станции, а местните кръчми винаги очакват своите гости, заредени с прясна риба според сезона и традиционни вкусотии от местната кухня.

В курорта също има доста приятни и непретенциозни заведения за хранене и барчета и кафенета, които ще задоволят апетита и жаждата ви.

Два ресторанта, които са повече от непретенциозни и може да посетите в Шкорпиловци са:
Ресторант Jordash е част от хотелски комплекс Джордаш, който се намира в с. Шкорпиловци. Разположен на последния етаж на хотела, ресторантът разполага с две панорамни тераси, от които се разкрива чудесна гледка към морето и планината. Менюто включва рибни и национални ястия, както и екзотични специалитети. Ресторантът е подходящ за срещи с приятели, лични и семейни празници.

Механа Герана е част от хотелски комплекс Хънтърс Бийч, който се намира в курортно селище Шкорпиловци. Интериорът е в битов стил, изграден от дърво и камък за повече топлина и уют, а отвън има чудесна градина за летните месеци. Менюто е изключително разнообразно, като основният акцент е върху българските ястия. Предлага се също дивечово месо, риба и сръбска скара. Механата е подходяща за лични, семейни и фирмени тържества. Има музика на живо, караоке вечери и паркинг.

Друго забавление в Шкорпиловци е лятното кино, което предлага на гостите богата филмова програма.

Най-лесно до Шкорпиловци се стига с личен превоз. Автобусен транспорт до Шкорпиловци има, но автобусът от Варна до селото в делнични дни е само един и тръгва в 16:40 от Автогара Варна.

До Варна най-бързо се стига със самолет. Летище Варна работи през цялата година. През летния сезон самолети от летище София в посока Варна има 6-7 пъти на ден. Полета трае 50 минути.

От централна железопътна гара София може стигнете до Варна с експресен влак. За спални и кушет вагони се изисква минимум едноседмична предварителна резервация, с оглед на ограничените места.

От централна автогара София тръгват директни автобуси до Варна. През летния сезон автобуси в тази посока, на различните автобусни компании има 4-5 пъти на ден. Препоръчително е закупуването на билетите да става поне една седмица предварително.

Какви природни забележителности може да видите в близост до Шкорпиловци – Резерват “Камчия”.

Резерватът обхваща долното поречие на река Камчия, землищата на общините Аврен и Долни чифлик. “Камчия” е обявен за резерват с Постановление №14289 от 29.06.1951 г на Министерството на горите. Заради важното си природозащитно и екологично значение през 1977 г е включен в световната мрежа от биосферни резервати като част от програмата “Човек и биосфера” на ЮНЕСКО за опазване на най-представителните екосистеми на планетата. Особено ценни за резервата са лонгозните гори по долното течение на река Камчия.

В горите и блатата на резерват “Камчия” се срещат 245 вида висши растения. Лонгозните гори са единственото находище на българския ендемит грудеста горва (Cardamine tuberoza). Река Камчия е обитавана от 39 вида риби, като основно преобладаващи са представителите на семейство Шаранови. Сред земноводните, които посетителите на резервата могат да срещнат, са обикновена блатна костенурка (Emys orbicularis), шипоопашатата (Testudo hermanni) и шипобедрената сухоземна костенурка (Testudo graeca). В района са установени 258 вида птици, което представлява около 66% от видовото многообразие в България. В резерват “Камчия” се размножават няколко редки за България и Европа птици, като черния щъркел (Ciconia nigra), малкия креслив орел (Aquila pomarina), сокол орко (Falco subbuteo) и други. Оттук минава и миграционният път Via Pontica.

Зад северната част на плажа на Шкорпиловци, се намира местността “Камчийски пясъци”- част от природен парк “Златни пясъци” . Местността обхваща плажна ивица, храстови и тревни съобщества, сладководни блата, естествени широколистни гори и изкуствено създадени иглолистни гори.

При с. Шкорпиловци се намира Черни нос (Караборун), който се извисява на 80 м. и е най-северната точка на Стара планина при допира й с Черно море.

В близост до село Шкорпиловци се намира резерватът Лонгоза, изобилстващ от редки растителни и животински видове. От север и юг местността Лонгоза е заградена от два ръкава на вливащата се в Черно море Шкорпиловска река.
Разнообразната дива природа в района и интересната местност привличат много фотографи и авантюристи, жадни за преживявания, различни от традиционното блажено излежаване под слънчевите лъчи.

Изобщо, ако сте от активно почиващите туристи, въпреки спокойствието на района и отдалечеността му от други почивни комплекси и градове, няма да имате поводи за скука, а напротив – може сами да начертаете маршрута си и да изследвате дивата страна на българското Черноморие.

Районът около Шкорпиловци е известен с термалните си извори, чиито води притежават ценна физико-химична характеристика: йодно-бромна, средно минерализирана, хлоридно-натриева, с леко алкална реакция. Тези минерални води са особено ефективни при лечение на ставни заболявания, неврологични, гинекологични и дихателни проблеми, както и просто за профилактика.

Скоро в курорта ще има и благоприятни условия за спортно колоездене, тъй като в мерките, предвидени за развитието на туризма в региона, влиза изграждането на велоалея, която да свързва селата Старо Оряхово, Ново Оряхово и Шкорпиловци с курортния комплекс Шкорпиловци. Велоалеята ще преминава през изцяло ремонтирания път с дължина 12 км. Предвижда се още възстановяване и облагородяване на крайбрежната алея в морския курорт, както и създаване на музей на открито, възстановяване на стари занаяти, исторически възстановки и др.

Всички инициативи за привличане на нови туристи в Шкорпиловци са съобразени с основната концепция на курортното селище да се съхрани спокойната атмосфера за гостите през летния сезон. Ако досега Шкорпиловци не е попадало във вашия морски маршрут, сега е моментът. Може да планирате своята почивка от юни до септември и сами да се убедите, че този отдалечен плаж с кристално море и пясъчни дюни, е една от най-красивите перли, скрити из бреговете на северното българско Черноморие.