Язовир Йовковци

360° Виртуална разходка

Язовир Йовковци е един от най-големите по площ язовири на територията на Република България. Изграден е на река Веселина и притоци, и се намира на около 5 км западно от град Елена. Язовирът носи името на едно от потопените под водите му села. Строителството на язовира започва през март 1968 г., а на 27 декември 1977 г. започва неговото завиряване. Първото пускане на вода от язовира е на 25 април 1979 г. През 1981-1982 г. се осъществява пускът на хидровъзел „Йовковци“. Общият му обем е 92 179 000 m³.

Язовир Йовковци е построен за питейно-битово водоснабдяване на градовете В. Търново, Г. Оряховица, Лясковец, П. Тръмбеш, Дряново, Елена, Златарица и селищата в района.

Известният скулптор Панайот Димитров е увековечил делото на строителите и проектантите на язовира, създавайки паметна плоча с имената им. Ръчно издълбаните имена са почит към тези хора, които са оставили част от живота и сърцето си в изграждането на язовира. Много от тях вече не са между живите, но техните наследници могат да се гордеят с делото им. Плочата е монтирана на язовирната стена.

Около 223 000 декара около язовира са обявени за хигиенно защитена зона. Мястото е строго пазено с въоръжена охрана и това не е случайно. Язовирът захранва с чиста питейна вода цялата Великотърновска област и съседно Дряново, и всяка намеса на външни хора може да доведе до необратими последици. Както и други подобни съоръжения в страната, това е обект от стратегическо значение от т.нар. критична инфраструктура.

Това, че язовир Йовковци е разположен в сърцето на Еленския Балкан, в близост до град Елена, е вече предпоставка за добри възможности в развиването на туризъм.

Макар, че е вододайна зона, на територията на Йовковци има обособени места за отдих и риболов. Те се намират в ръкавите в източната, югоизточна и южна част на язовира – далеч от язовирната стена. Туристическата инфраструктура е изградена на високо ниво с наличието на много почивни бази. Йовковци е подходящ за семейни ваканции и пикници с практикуване на водни спортове, а в близост има изградена и конна база. През летните месеци водите са достъпни и за плаж и къпане.

Като един от най-големите в България, язовир Йовковци е масово предпочитан от рибари. Трябва да знаете, че не всяко място по бреговете на язовира е разрешено за риболов. Затова предварително се запознайте с разрешените за риболов места. Не е препоръчителен риболовът в останалите участъци. Там той е строго забранен, а глобите са доста солени.

За да регулира нивото на планктона в язовира, администрацията периодично го зарибява с различни видове сладководни и дънни риби – шарани, толстолоби, костури и бели риби, щуки, кленове, сомове, червеноперки и др. Всичко това се прави, за да се поддържа високо ниво на чистота на водата. Ето защо, дали ще риболувате или ще се разхождате, дали ще практикувате някой воден спорт или ще бъдете на пикник, не оставяйте след себе си боклук. Всеки оставен боклук на брега, влошава качеството на водата, която ще пиете докато сте там.

В селцата покрай язовира – Яковци, Шилковци, Средни колиби, Вълчовци, Раювци, има множество къщи за гости и ако планирате да останете по-дълго там, може да си изберете някоя от тях. Повечето предлагат басейни и прекрасни гледки към планината и язовира. Но дори да предпочетете еднодневна обиколка, пак очите ви ще се напълнят с красота. В близост е и град Елена, където също може да се разходите и да разгледате красивите, възрожденски къщи, да пообиколите тихите улици и да си купите сувенири от малките и магазинчета.

Само на 200 м от язовир Йовковци се намира комплекс “Ханче Яковци” В него има малка механа, която е с капацитет 20 човека и съчетава спокойствие, уют и селска атмосфера в едно.Тя е идеално място да се насладите на вкусна балканска кухня и на местни специалитети от Еленския балкан.

Най-красивото място на язовира е стената. От високото се открива вълшебна гледка към кулата, водното огледало и съседните брегове.

Язовирът и околността му впечатляват с красота, спокойствие, тишина, чист въздух и ако сте с кола, може да стигнете с нея почти до водата. Пътят е черен, но като цяло е добре проходим. До брега, на метри от водата може да паркирате дори и караваната си. Може да почивате под шарената сянка на върбите, да си направите барбекю и просто да се наслаждавате.