Албена

Албена е курортен комплекс на северното ни Черноморие. Разположен е в землището на с. Оброчище, между река Батова, Черно море и склоновете на Добруджанското плато. “Албена” се намира на 36 км северно от Варна, на 30 км източно от Добрич и 10 км южно от Балчик.

Неповторимите природни условия на района са привличали хората на това място още от древността. Според историческите данни още през II – III век, тук имало укрепено селище наречено Геранея.

В началото на 60-те години на миналия век равния бряг, красивата пясъчна ивица, благоприятния климат и екзотичната растителност в ареала са определени като изключителни условия за развиване на национален и международен туризъм. Идеята била, тук да бъде изграден най-модерния и представителен курортен комплекс на юг от Балчик като още една “резиденция” по подобие на Дворецът на румънската кралица Мария. И, да, тук са били водени много “техни величества” на бившия социалистически лагер.

Дълги са дебатите около името на курорта. В края на краищата е решено той да носи името на героинята от едноименният разказ на българският писател Йордан Йовков – Албена. Всъщност името Албена, което Йовков буквално измисля, идва от името Аблена, което за него не било достатъчно звучно, за име героиня му. Аблена означава “планински божур“.

По света, обаче, това име(Албена) не е ново. Името Албен (Alben) е срещано в латинския и има значение на „бял, светъл, блестящ“, египетското “al banni” означава красив, а “al ban” – красавица, хубава жена. Това беше малка скоба, но красотата и блясъка на курорта Албена са заложени като идея още в проекта, а по-късно напълно се осъществява.

Строителството на почивни домове в мястото започва още през 1966 г. Първоначално, през 1967 г. това са временни жилища – бунгала, в които първите туристи са няколко чехословашки студентки. Комплексът е официално открит на 24.08.1969 г., а пет години след официалното му откриване са построени и шест десететажни хотела, с характерна терасовидна архитектура, която позволява всички стаи да са максимално слънчеви и с гледка към морето. Имената на тези хотели отново са взаимствани от разказите на Йордан Йовков – Гергана, Славуна, Мура, Елица, Нона и Боряна.

Днес Албена е от най-красивите курорти по българското крайбрежие. Курортът е екологично чист, добре организиран и много слънчев, и се отличава с удобства за спорт и развлечения за всички възрасти.

Капацитетът на курорта е 14 900 легла, разпределени в 43 хотелски комплекса, 4 вилни селища и един къмпинг с категория от 2 до 4 звезди, над 100 заведения и ресторанти, спортно-възстановителна база, балнеологични комплекси, аптеки, паркинги, казино, пощенски клон, магазини, базари, банки и редица атракции, конгресен център.

Възможности за настаняване има и извън комплекс Албена в десетки уютни вили и Къщи за гости – Къща за гости Релакс – Кранево, Вила Sunrise – Албена, Семеен хотел Maria Garden – Кранево, Вила под наем Поезия – Рогачево, Вила Инфинити – Албена, Къща под наем Поемия – Рогачево, Вила Лавандин – Рогачево, Къща за гости Гераниум – Оброчище. Още възможности може, както и условията, които предлагат, може да разгледате тук.

Албена е курорт, в който се преплитат зеленината на дивия природен национален парк Балтата с тюркоазените води на Черно море. Дели ги една от най- големите златисти плажни ивици. Плажът има дължина 3,5 км, а ширината му достига до 150 м. Курортът е носител на наградата „Син флаг” – за екологична чистота на плажа, морето и цялата територия. Албена предлага чудесни условия за прекрасна морска почивка с много възможности за екотуризъм. Курортът е подходящ за семейна почивка с деца – той е по-спокоен в сравнение с другите големи ваканционни селища на Черно море.

За какво се сещате, когато чуете фразата „С деца на море“? Най-малко – за прекрасния български филм от близкото минало и комичните перипетии на главните му герои, а в повечето случаи – за непредсказуема ваканция, в която ще се чувствате като пъдар за невръстните си наследници – хленчещи и умиращи от скука, особено ако сте прибрали телефоните им.

Това няма да ви се случи в Албена. Безплатен аквапарк за цялото семейство през целия период на почивката! Звучи изключително привлекателно! Най-зеленият български курорт подарява на всеки от гостите на 3 хотела в парковата зона неограничен достъп до водните забавления в Аква Мания – аквапаркът, включен от Trip Аdvisor в ТОП 25 на водните атракциони в Европа. Нито за миг скука, а забавления за всички – от едва прохождащите малчугани до техните баби и дядовци с млади сърца.

Това съоръжение е построено в пълно съответствие с еко-културата на курорта – по време на строежа на Аква Мания не е отсечено нито едно дърво, а напротив, ландшафтните архитекти на Албена са вплели съществуващата растителност в модерните водни атракциони, които се простират на площ от 30 000 кв. м.

До курорта Албена може да се стигне най-лесно чрез автобусен транспорт или кола. До него има редовни автобусни линии от повечето големи градове в страната. Автобусите от столицата тръгват от Централна автогара София. От град Варна има автобуси за курорта Албена на всеки 30 минути. От Бургас също има автобусен транспорт, както и от Балчик, Добрич, Велико Търново, Златни Пясъци и т.н. Телефонът за връзка с автогара Албена е 0579 62411. Пътнически корабчета също тръгват и акостират на пристанището му.

В Албена има разнообразни начини за придвижване. Функционират автобуси от по-отдалечените хотели до плажа, таксита, частни микробуси, воден транспорт, мини влакчета.

„Зелената“ мисия на ваканционно селище Албена е неизменна част от неговата философия. Целта е всички превозни средства за вътрешен транспорт в комплекса да бъдат екологични. В стила на тази “зелена” философия, на територията на Албена са обособени няколко зони за паркиране на автомобилите, като в близост до плажа и парковете не се допуска паркиране.

Създадени са нови пешеходни и велозони. На разположение на гостите е и безплатен електрически транспорт и ескалатор, свързващ парковата зона с плажа.

В края на 2018 година курортът Албена е избран за Европейски курорт на спорта. Тук гости от всички възрасти имат възможност да практикуват повече от 40 вида спорт. Освен на слънчеви бани, туристите могат да се насладят и на тонизиращ спортен следобед в някоя от залите за волейбол, футбол, баскетбол, а също и на тенис кортовете и масите за тенис.

В курорта има седем футболни стадиона, игрище за хокей, четири закрити басейна, открити и закрити тенис кортове. Комплексът предлага също и добри условия за конен спорт и водни развлечения – водни ски, сърфинг, триатлон.
Пет европейски шампионата са били част спортната програма на курорта – Европейско първенство по тенис на маса за глухонеми, UEFA U-17 шампионат за девойки, първенство по тенис на корт на железопътните компании в Европа, Европейски шампионат по хокей на трева за юноши до 16 години, Европейското първенство по петанк.

Албена развива много успешно и конгресен туризъм. Тук се провеждат много събития – фестивали, конференции, конгреси, спортни мероприятия, много от които международни. Сред тях за гостите на курорта интерес представляват „Празникът на хорото” (началото на юни), Международният фестивал на изкуствата „Утринна звезда” (първата половина на юни), „Модна фиеста Албена” (юни), „Конкурс на мажоретките” (юли) и др.

В унисон с природните дадености на мястото – минерална вода и лечебна кал от тузлата, лечебни билки, разнообразни натурални продукти и професионален екип от висококвалифицирани специалисти, в Албена са създадени три перфектно организирани медицински и балнеологични центрове.

Най-старият и най-голям балнеологичен център в комплекса се намира в тризвездния хотел “Добруджа”, който функционира целогодишно. Комплексът включва – Балнеологичен център “Медика”, който предлага лечебни, козметични и разкрасителни процедури; Медицински и хемодиализен център, където се предлага медицинска помощ, има специализирани медицински кабинети и отделение за хемодиализа.

Предлагат се и алтернативни методи за лечение – апитерапия, таласотерапия, билколечение, акупунктура, акупресура, терапия с вулканични камъни, калолечение. Има и минерални басейни с постоянна температура на водата от 31 градуса;
Останалите два балнеологични центъра се намират в хотелите “Ралица Супериор” и “Фламинго”.

В околностите на Албена има много места, които могат да се посетят – на юг се намира друг голям курорт – Златни пясъци, както и град Варна. На североизток пък е „рок столицата” Каварна, където през лятото се провежда рок фестивал, както и интересните селца Тюленово и Камен бряг, Скалният Аладжа манастир и близкия град Балчик в който се намират Дворецът на румънската кралица Мария и Ботаническата градина.

Забележителности, които не трябва да се пропускате – Лонгозна гора Балтата, Село Оброчище, Ботаническата градина – Балчик и Конна база “Албена”.

Лонгозната гора Балтата, която е част от резервата Балтата, обявен за такъв през 1978 година, се намира в непосредствена близост до курорта Албена. Разполага се по устието на река Батова. В нея се намират различни защитени видове, от които: лиани, топола, бряст, клен, бреза, елша и други. По- голямата част от резервата с площ 205.6ха се намира в околностите на село Оброчище. Лонгозните гори се срещат рядко в света, но в България те са няколко: в устията на река Камчия, река Велека, река Ропотамо и Батовата река.

Село Оброчище се намира на около 10 километра от курорта Албена. Разположено е на левия бряг на река Батова. В парка покрай Оброчище посетителите могат да видят две постройки, които са оцелели от старо теке. Едната е служила за гробница на култовия комплекс, а другата като странноприемница за монаси-дервиши.

На около десетина километра от курорта Албена се намира Ботаническата градина – Балчик. Тя е включена в Списъка на 100-те национални туристически обекта на България и е на 24-то място в него. Градината е на Софийски университет “Св. Климент Охридски” и е създадена през 1955 година. Посетителите могат да се нагледат на прекрасни цветя, има голямо видово разнообразие и на храсти и дървета от различни краища на света.(Телефон за връзка: (0579) 72 338)
Конната база “Албена” се намира точно на входа на курортния комплекс. Любителите на спорта и конете могат да се насладят на това прекрасно място. В базата всяка година се подготвят конете за участия е националните и международни турнири.

До 2019 година около 90% от туристите в курорта Албена са били чужденци. Това се промени след Ковид – кризата от 2020 година, но Албена продължава да бъде същата красива перла на българското черноморие.