Паметник на Вълчан войвода - село Раювци

360° Virtual reality

ПАМЕТНИК “ВЪЛЧАН ВОЙВОДА”

В с. Раювци, над яз. Йовковици се намира първият и единствен паметник на легендарния войвода Вълчан. На най-равното и най-високото място се извисява в целият си ръст от бял камък, храбрият и несломим хайдутин. Легенди за смелостта на неговата чета и за несметните богатства, заграбени от поробителите и раздадени за свободата и образованието на българите се разказват и до днес.И едва ли има по-подходящо място за издигането на този паметник – навсякъде до където погледа стига се виждат само гори, планини, вода и синьо небе. Дори във въздуха се носи магията на свободата на духа.

ПАРАКЛИС "СВ. ПЕТКА ТЪРНОВСКА"

В местността Вълча поляна – в близост до паметника на Вълчан войвода, вековен дъб хвърля сянката си върху старо черковище, на метри от което, е издигнат параклиса св. Петка Търновска.Легендите разказват, че това място е създадено от Бог и е заредено с положителна и чудодейна сила, и няма как да не го усетите, когато го посетите. Магията на мястото ще ви грабне и ще Ви накара да се връщате отново и отново. В параклиса може да запалите свещ, а в намиращата се в непосредствена близост беседка да отпочинете и да се насладите с всичките си сетива на това вълшебно място.

БЪЛГАРСКИЯТ "STONEHENGE"

В мемориален комплекс "Вълчан войвода", освен паметника на Вълчан войвода и параклиса Св. Петка Търновска, другото, което не бива да пропускате да видите са „Раювските камъни“, издигнати по подобие на известният в цял свят Stonehenge - от огромни каменни късове, подредени в кръг. Няма как да се опише с думи, какво е чувството да минеш под тях и да се озовеш в центъра на кръга. На това уникално и единствено в страната място, ще усетите силата на природата и ще се почуствате част от историята. Гарантираме ви, че това е усещане, което дълго ще помните.

Източник: http://rayuvskihan.com