Къмпинг Корал

Къмпинг Корал се намира на около 3 км южно от центъра на Китен и 2 км от Лозенец. Това, което е направило мястото любимо за поколения българи е неговия красив, “див” плаж.

През лятото плажът на Корал събира хора, които предпочитат нощите под открито небе вместо лукса и удобствата на модерните хотели. Палатките и караваните заемат голяма част от плажа на къмпинга. Може да изберете да разпъне палатката си в гората или на самия плаж.

На къмпинг Корал има и бунгала, но условията там не са много добри. Възможност за по-голямо удобство предлага село Лозенец, където има значително по-голям избор от места за настаняване на изгодна цена и с приятна обстановка.

Плажната ивица на Корал е достатъчно широка и дълга около 800 м. Плажът е неохраняем, но с всички плажни спортове и забавления. Водата е кристално чиста, плитка, няма ями и затова е подходяща за деца и хора, които не се справят добре с плуването. Плажът не се охранява и въпреки, че е видимо безопасен, все пак, е добре да се внимава.

На плажа има възможност за практикуване на различни плажни игри и водни спортове. Много почитатели на сърфа и кайтсърфинга са чести посетители на Корал, за да се наслаждават на любимия си спорт.

Освен с бистрите си води, плажът пленява посетителите си и със своята шир, пясъчни дюни, гъсти гори разположени зад плажната ивица, както и с липса на масивни бетонни постройки. Плаж Корал се посещава както от къмпингуващите, така и от гостите на близките курорти.

Къмпинг Корал се намира на север от къмпинг Юг. Достъпен е с кола и може да се паркира под дърветата преди плажа. Разстоянието до къмпинга от Бургас е около 56 км. Достига се, като по главния път Бургас – Царево се завива вляво, малко след подминаване на гр. Китен. Следва десен завой и се шофира около 1 км по третокласен път до достигане на къмпинга. Пътят е асфалтиран, но не е в добро състояние, затова трябва да се шофира внимателно.

Хапване и студени напитки ще намерите в съседния къмпинг “Кум кашла”, който ще познаете по големия надпис – “Всичко, което е далеч от морето, е провинция”.

Освен със своето очарование и възможности за пълно релаксиране сред красотата на природата, на територията на плаж Корал се съхраняват важни природни местообитания. Тук се срещат уникални природни форми, разнообразие от пясъчни дюни – зараждащи се дюни, малки участъци от подвижни бели дюни и неподвижни сиви дюни. Тук се срещат типични растителни видове, характерни за района, някой от които са защитени.

На територията на плаж Корал се срещат 5 природни местообитания с площ от близо 200 декара. Сред тях има четири, които са включени в том 3 на Червена книга на България, а три от тях са хабитати. Тук се наблюдава популация на редки растителни видове. Сред тях са блатно кокиче, озирис и бодлив залист. Част от редките растения, които се срещат на тази територия са със статут на защитени в Червената книга на България.

Всичко това прави плаж Корал, много важна локация, съхраняваща ценни видове от национално значение, а същевременно с това любима туристическа дестинация.

От Юли 2021 г “Корал” с прилежащите към него територии е включен изцяло в НАТУРА 2000. Националният съвет по биологично разнообразие единодушно е гласувал за разширението на зоната в този район, както и в районите на “Карадере” и “Пашадере”, за да бъдат защитени от набезите на бетона и комерсиализацията. Рaзширeниeтo нa тeритoриятa на зoнa “Рoпoтaмo” към плaжa “Кoрaл” включвa бeли дюни и cъceднaтa гoрa, кoятo e чacт oт кoмплeкcнoтo oбитaниe, коетo дaвa убeжищe нa видoвeтe, oбитaвaщи дюнитe.

Наш дълг е да ценим и опазваме, редките и защитени видове флора и фауна, за да се запазят във времето.