Плаж Болата

360° Виртуална разходка

Плаж Болата е малък и удивително красив залив на север от нос “Калиакра”. Намира се на около 6 км на юг от с. Българево, около 13 км от гр. Каварна в същата посока и на около 74 км северно от гр. Варна. Плаж Болата е единственият естествен пясъчен плаж в района на Калиакра.

Името на Болата, според едно от мненията за него – това на нашият езиковед проф. Йордан Заимов, идва от името на долът “Болата-дере”, чиито води се оттичат в залива. В основата на думата “болата”(тур.) стои думата “блато”(бг), която, интерпретирана според закона за вокалната хармония на тюркските езици, е достигнала крайното си звучене. И пак според този закон, ударението на думата “болата”, трябва да е на последната сричка.

Болата дере е клисурата в която тече малката рекичка, събираща водите на много изворчета и ручеи с дъждовни води. На устието, където рекичката се влива в морето, се е образувала лагуна – Болата.

Това е едно райско кътче, подарък от Твореца, което ще ви откъсне от напрежението и еднообразието на градския живот и ще ви пренесе сред тишина, на която единствените господари са звукът на вълните и вятърът, и писъкът на чайките. Без барове, силна музика и наплив от туристи, заливът е малък рай до нос Калиакра.

Болата е сред най-красиви заливи на Черно море. От 2013 година той членува в “Клуб на най красивите заливи в света”. Болата и фантастичния му плаж стават все по-популярни и посещавани от много хора, желаещи да плажуват или просто да се полюбуват на това уникално място. Той е една от перлите на българското Черноморие.

Пясъкът на плажа е чист и приятен, а водата – бистра и прохладна. За тези, които се чудят, къде да плажуват с децата си, залив Болата е най-подходящото място. Плитката вода на брега предразполага за морски игри и забавления, както за малките, така и за по-възрастните любители на плажни приключения.

Плажът е все още “девствен”, неурбанизиран и няма застроявания. През летния сезон работят две малки заведения тип “капанчета”, от които може да се закупят бира, безалкохолни или храна. До плажа има малко пристанище, където могат да акостират няколко лодки и яхти. Малките кейове са удобни също за риболов с въдица. Тук има и паркинг за автомобили.

До Болата се стига с автомобил или с обществен транспорт. Разстоянието от нос Калиакра до него е 2-3 км. Пътят до там е тесен. От официалната уебстраница на община Каварна – kavarna.bg или на телефона на Автогара Каварна (тел. 0570 8 23 90) може да бъде получена информация за разписанието на автобусите, движещи се по маршрути преминаващи през Болата.

Какво може да правите на Болата, освен да се печете на плажа, да се къпете и да се гмуркате в прохладните му води? Можете да предприемете изкачвания по скалите около него. Те са като червени стени, които го обграждат от двете му страни. Гледките от горе са запомнящи се. За да се насладите на прекрасния изглед към цялата клисура е необходимо да изкачите стръмна пътека на север до върха на скалната стена. Само оттук може да се види изцяло нос Калиакра. Не забравяйте да снимате!

Ако продължите на север, покрай високия бряг ще може да видите и резерват Тауклиман, наречен още „Птичия залив“, а също и курорт “Русалка”. Стигайки до там ще минете през района на ловното стопанство, където може да видите сърни и муфлони. В стопанството се намира една от невероятните клисури „Еникулак“ и там е единственото място, през което може да се стигне до морето.

Една от атракциите, които може да пробвате край Болата е разходката с каяк на север към Тауклиман, Русалка, Яйлата и Камен бряг до Тюленово или на юг покрай нос Калиакра, покрай плажа Бендида и Зеленка, фермата за миди Дълбока и чак до Каварна.

Каяк пътешествията се предлагат от ТРИП Каварна, които осигуряват кратко обучение, пълна екипировка и разбира се, водач. Маршрутите около Болата и Каварна може да изберете сами, но изборът на пътуването силно зависи от климатичните условия.

Варовиковите скали обграждащи залива са уникални и с множеството си пещери. Скалите имат червен цвят поради железните окиси в глината, която запълва пукнатините им. В пещерите на Болата са открити останки от антично селище и свидетелства за живот от 400 г.пр.Хр., както и Малтийски кръст – свидетелство за търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа.

Заливът Болата е част от защитена зона “Комплекс Калиакра” по НАТУРА 2000 и част от резерват Калиакра – който е единственият резерват с акватория (морска площ). Територията около залива е защитена зона – Малката влажна зона „Болата”. Влажната зона е малкото блато в което се влива рекичката от клисурата.

Тук се срещат и различни растителни видове като обикновен гингер, луковична ливадина, обикновена тръстика, други житни растения и др. Характерни за района храсти са дрян, чашкодрян, драка, храстовиден жасмин и др.

В териториторията се срещат няколко вида земноводни и влечуги като защитените видове сирийска чесновница, кафява крастава жаба, шипобедрена костенурка Тъй като над района минава Виа Понтика — една от големите въздушни “магистрали” на мигриращи птици от цяла Европа, в залива може да се наблюдават гнездящи или преминаващи водолюбиви птици — малък воден бик, малък гмурец, земеродно рибарче, голям корморан, речна рибарка, белоока потапница и други видове патици и гъски. Най-подходящото време да се наблюдават е през пролетта (месец март), когато прелетните птици долитат, и края на лятото (месец септември), когато отлитат.

Пукнатините и нишите във варовиковите скали са важни местообитания за прилепите и характерните за района степни бозайници белокоремна белозъбка, малка белозъбка, обикновена сива полевка и др. Във водите в близост до залива може да се види и обикновен делфин.

Други защитени територии в района са резерват “Калиакра”, обявен за такъв през 1941 г. и е с площ от 687.5 ха. Намира се в землището на селата Българево и Свети Никола. Тук са запазени най-обширните степни екосистеми, които в България се срещат единствено в приморския район на Добруджанското плато.

Защитена местност “Яйлата”, която е на 18 км. североизточно от гр. Каварна и е разположена върху приморска свлачищна тераса. “Яйлата” се характеризира с девствена природа и наличие на редки растителни и животински видове. Тук се срещат площи с червен божур. Защитената местност е и археологичен обект, тъй като в него има над сто пещерни жилища, останки от византийски крепостни постройки, жертвеници, гробници и некрополи, срещат се оръдия на труда и писмени паметници от различни епохи.

Птичият залив “Тауклиман” отстои на 16 км. североизточно от гр. Каварна и представлява вътрешно крайбрежно езеро от лиманен тип. Разположено е върху крайморска скална тераса, заобиколена от гъста растителност. Територията е убежище и за представители на земноводни и влечуги.

Историческото място “Чиракман” представлява останки от праисторическо селище и е разположено в курортната зона на гр. Каварна, на брега на морето.
След като си тръгнете от Болата, не пропускайте да се отбиете в село Българево и да си купите пресни и вкусни пъпеши и дини, откъснати направо от градината.