Кранево

Кранево се намира на северното, българско черноморие. Отстои на 17 км от Балчик и на 45 км от град Добрич, а от Варна го делят само 27 км. Старото име на селото е Екрене – турска транскрипция на името Кранеа. Така се е казвала древната римска крепост (2 век), чиито останки се намират наблизо, на юг от селото.

Разположено в центъра на китна долина, закътана от всички страни с възвишения, климатът в Кранево е сравнително по-мек и приятен от типичния северен климат – прохладно лято, продължителна топла есен, мека зима и ранна влажна пролет. Големите студове и снеговалежи са рядко явление. Склоновете на Франгенското плато са естествена преграда срещу характерните за Добруджа зимни вихрушки и горещи летни ветрове. Разбира се, своя огромен дял в този по-мек и топъл климат има и морето.

През 1958 г., от Балчик и Албена през Кранево за Златни Пясъци и Варна е построен път. От тук започва историята на туризма в селцето. Година, след година и стъпка след стъпка, Кранево се превръща в едно от най-желаните места за летуване и е едно от най-известните места за детско лагеруване по нашето черноморие. И сега широкият плаж, чистото море, нежно спускащият се към морето хълм и лечебната минерална вода правят от малкото село търсена туристическа дестинация.

Туризмът е основен поминък и приоритет на селото, ето защо тук е изграден и Туристически информационен център за улеснение на летуващите. Той се намира на ул. “Черно море” №7А.

Плажната ивица на Кранево е дълга 1500 м и широка от 40 до 60 м. Плажът е разделен на 3 зони – Северен, Централен и Южен плаж. Централният е най-посещаваният. Тук има зони за платен престой с шезлонги и чадъри, както и свободни зони и много атракции за малки и големи. На плажът има и места за бързо хранене и безалкохолни напитки, където можете да хапнете вкусна, прясна рибка, пържени картофки и всякакви други морски, кулинарни класики. Не се притеснявайте да хапвате и риба, тъй като местната рибарска група е многобройна. Прясна риба има постоянно и освен по заведенията, можете да отидете до рибарското селище на буните, за да си закупите такава.

Северният и южен плаж са по-неустроени, но и тук няма да останете гладни и жадни и ще се наслаждавате на спокойни води и топъл пясък. Капанчетата са навсякъде. Плажовете са поддържани и чисти.

Кранево е привлекателно място за семеен туризъм, защото морското дъно на плажовете му е изключително равно, некаменисто и безопасно за игрите на децата. В южната част на плажа се намира и Националния детски комплекс – място, където, през цялото лято, се организират международни, детски лагери.

Кранево е чудесен курорт с приемливи цени. Има голяма избор от хотели, къщи за гости, къщи под наем, бунгала, достъпни квартири за работници, студенти или “пътешественици с раници”. От 10 до 15лв, в най-обикновените квартири, до 200 лв и повече, в най-луксозните хотели варират цените в местата за настаняване. Разбира се и комфорта се движи в тези граници.
Не могат да се изброят всички хотели и къщи за гости, но ето някои от тях, които да ви послужат като ориентир. Това са Семейни хотели – “Maria Garden” и “Атлас”; Къщи за гости – “Релакс”, “Росица” и “Орфей”; Вили – “Маргаритка” и “Изгрев”; Комплекси “Атриум”, “Ди Маре” и “Валентина”; Бунгала “При Миро”, “Добрев”, “Соната” и много други. В непосредствена близост се намират и къмпингите “Интернационал” и “Екзотика”.

Има и къде да похапнете в Кранево. На южният плаж, който граничи с база Аксаково и буните, ще намерите две семпли ресторантчета, които са доста сходни на външен вид. Което и от двете да посетите, ще останете приятно изненадани. По главната алея големи и красиви градини имат “Извора” и “Аякс”, а едни от най – вкусните пици, приготвени на пещ, може да хапнете на “Capella”. За диджестив след вечерята, може просто да се прехвърлите в “Dream bar” или в бар “Playboy”, които са в непосредствена близост.

Във вътрешността на селото се намира ресторант “Тръстиките”. Той ще ви спечели със своето вкусно меню. Ще познаете ресторантчето по каручката отпред. Сгушено между малки къщички и буйна растителност, освен добрата храна, това място ще ви предложи тишина – малко бягство от шума на тълпите.

В Кранево има множество магазини, нощни заведения и барове.

До село Кранево има редовен автобусен транспорт. Главният крайбрежен път минава източно от селото и всички автобуси Варна-Албена и Варна-Балчик имат спирки тук. Има автобусни връзки и с Каварна и Добрич.

Ако желаете да разнообразите престоят си в курорта има как – Делфинариумът във Варна посреща гости цяло лято, а Балчик е на около 17 км. Тук може да посетите Двореца – бивша резиденция на румънската кралица Мария Единбургска и Ботаническата градина. Те са обединени в уникален по рода си комплекс. В Градината се намира и втората по големина кактусова колекция в Европа, след тази в Екзотичната градина в Монако. Постоянната експозиция включва уникални видове кактуси и сукуленти, които определено ще ви възхитят. Някои от тях цъфтят веднъж на 100 години, а други издържат без проблем и на много тежки зимни условия. Ботаническа градина ще ви остави без дъх и непременно ще искате да се върнете отново. Гаранция!

В близост до Балчик са също нос Калиакра и живописната лагуна – плаж Болата.

Интересувате се от голф – няма проблем. На няколко километра са елитните голф игрища – Thracian cliffs, BlackSeaRama, Lighthouse golf. Там освен на играта, може да се насладите и на красивите гледки, които местността предлага.

В околността има картинг (около Варна), възможност за езда в самото село, както и сафари. Най – близкият вариант за сафари организират от съседното село Рогачево.
Кранево е богато и на природни забележителности. По пътя към Албена се намира защитен резерват Балтата. Този резерват обхваща най – северните части на европейската лонгозна гора, като в района има над 28 вида защитени растителни вида, а 16 от тях са включени в “Червената книга”. Освен дървесните видове и лианите, там се наблюдават блатни кокичета, див зюмбюл, лютичета, перуника, бял и черен оман, и др. На територията на резервата са открити 16 вида риби, като 4 от тях отново присъстват в Червената книга на Република България. През 1968 г. в местността са открити минерални извори с температура 24°C. Край селището тече Краневска река. На юг и югозапад до Кранево достигат североизточните разклонения на Франгенското плато.

Един от главните маршрути на прелетните птици от Европа към Африка – Виа Понтика, минава точно през района на Кранево и ако сте любители на птиците, може да проверите вариантите за орнитоложки туризъм.

Ако сте почитатели на историческите забележителности, може да посетите останките на древната римска крепост “Кранеа”. Разположена е на хълм с плоска повърхност, отвсякъде ограден със скали, с височина 252 м. Крепостта има форма на триъгълник и е най-недостъпна от изток, защото там хълма е изключително стръмен и почти отвесен от терасата до морето. В крепостта в момента има обект, ограден с телена мрежа. До него води асфалтов тесен път, на който има заключен портал.

В близост до международния детски лагер – бившата вила “Попеску” – 1926 г., в местността “Мазалък”, са изровени глинени съдове за храна с вместимост равна на 300 л. (мазалък (тур) – складове за храни и стоки).

Малко по на юг е местноста “Кьорлиман” – пристан за лодки и кораби. Днес тук все още акостират рибарски лодки. През 1950 г. при разкопки от Варненски археологически музей в района са открити основи на солидни постройки дебели 1,5 м, строени с дялан камък и римски тухли.

Сравнително близо до Кранево се намира известния Аладжа манастир. Това е средновековен, скален манастир. Старото християнско име на манастира е неизвестно. Според предание, записано от Карел Шкорпил, патронът на манастира е „Свети Спас“ – от „Христос Спасител“. От 1960 г. българските християни го наричат „Света Троица“. Името „аладжа“ (от турски: alaca) е от персийски или арабски произход и означава „пъстър, шарен“. И нещо интересно – откритият през 1997 г. вид „Nelima aladjensis“ от клас Паякообразни (Arachnida), разред Сенокосци (Opiliones), семейство Phalangiidae е наречен на името на манастира.

Една знакова забележителност в Кранево е Фарът “Екрене”. Изграден край живописния крайбрежен път между Кранево и природен парк „Златни пясъци“ този мълчалив морски „страж“ не би могъл да остане незабелязан. Със своите 94,3 м надморска височина, години наред фарът е бил най-високият по нашето крайбрежие.

Фарът „Екрене“ носи някогашното име на Кранево (древната Кранеа, Акраниа). Недалеч от фара личат и останките от старобългарския отбранителен вал, играл важна роля в защитата на Първата българска държава.

Във функциониращия до 2005 г. фар е била използвана на-модерната за времето си оптична техника. Поради активизирало се дългогодишно свлачище, през 2005 г. Хидрографската служба на Военноморските сили (ВМС) е принудена да спре фара. Дотогава той е бил част от светлинната навигационна мрежа и отбранителната система на страната ни и се е поддържа от ВМС. След спирането на фара оптиката е снета. Във Военноморския музей днес се пази една от последните му специални лампи. През 2006 година в медиите се появява съобщение за продажбата на морския фар. Въпросът каква ще е съдбата му и днес остава неясен. Световната практика показва, че подобни съоръжения могат да „заживеят” и друг живот. Например в Америка, а и в Европа са продадени стотици фарове, като обикновено купувачите им ги реставрират и ги превръщат в местни културни забележителности. Т.е. търсят се възможности и начини за запазването им.

Какво още? Разбира се – Фестивала на цацата. Да! От 2015 г. насам в Кранево стартира Фестивал на цацата, който в последствие се превръща в традиция за селото. На този фестивал, освен количеството бира и цаца, което ще Ви заинтригува, може да послушате банди на живо, да се повозите на блъскащи колички или да си купите ръчноизработени бижута. Обикновено има гостуващ готвач, най – често Ути, който приготвя на живо вкусни деликатеси за присъстващите. Кметът на селото пък по традиция прави рибена чорба. Ето тук може да следите актуална информация за него. (https://www.facebook.com/festivalnacacata)

И още една интересна подробност – на Кранево е кръстен един нос на Антарктида.

Кранево очарователно с варосаните си къщи и покривите с червени керемиди. Приемете, ако ви поканят на чаша ароматна гроздова ракия под асмата, която е неизменна част от китните дворове на краневските къщи. Ще “напълните сърцето” на своите лъчезарни домакини, а и ще им позволите да се похвалят със собственото си производство. Всичко, което поставят на трапезата, ще бъде “от градината”.

Такова е Кранево – истинско и гостоприемно, древно и младо, спокойно, но и бурно като северното море.