Русалка

Русалка е български морски курорт, разположен в уникалния природен резерват „Птичия залив“ (известен още като Таук лиман и Наневска тузла) на север от нос Калиакра. Намира се до село Свети Никола, отстои на 20 км източно от Каварна, на 35 км от Балчик и на 80 км от Варна. Намира се на юг от Шабла и Камен бряг. Ваканционното селище, по-късно наречено ваканционен клуб „Русалка“, е създадено през 1968 година.

Русалка привлича туристите с кристално чистата морска вода, свежият въздух, малките усамотени плажчета, красивите скали и уютните си вили. Курортът е известен с екзотичната хубост на своята крайбрежната ивица. Русалка е комплекс от затворен тип, а с кола се влиза след като се заплати дневна такса от 6 лева. Паркингът е охраняем. Ограниченият достъп до комплекса гарантира сигурността на гостите му.

Комплексът разполага с 400 терасовидно разположение вили в непосредствена близост до морето. Петдесет от тях са луксозно обзаведени и са на първа линия. Гледката е изумителна.

На разположение на гостите на курорта са два охраняеми плажа с безплатни чадъри и шезлонги и пет малки плажчета. Това дава възможност на всеки да намери своето място за уединение.

Спортните развлечения в Русалка са част от стила на курорта. На разположение на гостите, търсещи активната почивка са 10 тенис корта с твърда и 5 с червена настилка (два от които с осветление), игрища за мини футбол и волейбол. Сред екзотичните забавления, които предлага курортът са стрелба с лък и конна езда, а специално за любителите на водните спортове са яхт клуб с ветроходни яхти и каяци и дайвинг клуб.

За гостите на комплекса са измислени множество нощни забавления. Рехабилитационните центрове в Русалка предлагат сауни и различни антистресови и рехабилитационни програми. Любителите на романтиката могат да наблюдават изгрева сред множеството красиви морски скали.

Ресторантите в комплекса предлагат богато разнообразие на българска и европейска кухня. Там всеки ден ще ви предложат различен специалитет, в чието приготвяне можете да участвате и вие. Изключително привлекателна за гостите на курорта е терасата на ресторант Тауклиман, от която се открива великолепна панорама към нос Калиакра. В бар Таверна ще ви сервират екзотични коктейли и отлежали маркови вина.

За радост на децата има изграден цял мини-комплекс с люлки, пързалки, закрити площадки за игра, играчки за различни възрасти.

В Русалка всеки ще намери развлечения по свой вкус.

Това, което прави курорт Русалка толкова търсено и желано място са невероятните му природни дадености – море, гора, термални води, лечебна кал, птиците, археологичните артефакти и не на последно място цялостното архитектурно решение на комплекса.

Край курорта има минерални извори с температура 32 градуса. Източник на термални води е сондаж Р-8х, разположен в Птичия залив, разкриващ термални води от малмо-валанжинския (горноюрско-долнокреден) водоносен хоризонт. Той е с дълбочина 777 m и е прокаран през 1965 г. при проучване на Тюленовското нефтено находище. Водата излиза на самоизлив от дълбочина около 360 m.

От съществено значение е находището на пелоиди, намиращо в близост до курорт Русалка. То има площ около 20 дка. Общите запаси на лечебна кал на езерото Русалка възлизат на около 28500 тона. Лечебната кал от Русалка има най-висока органика, съответно и влага, което има влияние върху показанията на лечение.

Естествени лечебни фактори са морето, лиманното калонаходище, находище на минерална вода – хипотермална (32⁰С), рН 7,5 с обща минерализация 1,22 g/l, съдържаща хидрокарбонатни, хлорни и натриеви йони и газовете, характерни с ниски концентрации сероводоров.

В курорта може да се провежда таласолечение, калолечение и балнеолечение при хронични заболявания на сърдечно-съдовата система; дихателната система; опорно-двигателния апарат – на стави, мускули, сухожилия, състояния след фрактури на костите; периферната нервна система; заболявания гръбначния стълб – Болест на Бехтерев, дискова болест; гръбначни изкривявания, метаболитни заболявания – захарен диабет, подагра; заболявания на женската и мъжка полови системи; дерматологична патология и др.

Терапиите с минералната вода от сондажа и лечебната кал се извършват различни сертифицирани балнеолечебни (медикъл спа), СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове.

На територията на комплекса има открити джакузита, които използват топлите минерални води на извора.

Многобройни археологически паметници, най-старите от които са от преди 8000 години, превръщат крайбрежието на „Русалка“ в неповторим археологически резерват. Античните и средновековни крепости, скалните гробници, пещерите, жертвените камъни и днес са притегателен център за учени и специалисти от цял свят.

Крепостта „Яйлата” се намира на 10 км от к.к Русалка и на 2 км южно от Камен Бряг се намира Националният археологически резерват „Яйлата” – приморска тераса с площ 300 декара (45,3 хектара), отделена от морето с 50-60 метрови скални масиви.

В защитената местност Яйлата цари рядко срещана природна красота, съчетана с множество останки от древни цивилизации и загадки от миналото. На дъното на този продълговат къс земя, сякаш пропаднал дълбоко в Добруджанското плато, цъфтят и ухаят ароматни треви, а по отвесните скали към сушата и към морето се забелязват отворите на множество пещери. Тук се намират праисторически пещерни жилища, тракийски гробници, антични винарни, светилище, жертвени камъни, некрополи, крепостна стена, средновековни полузаличени надписи, каменни икони и издълбани по пещерните стени кръстове.

В северната част на равнинната тераса, т.н. Голяма Яйла, се намира малка крепост. Мястото, където е построена, леко доминира над околния терен. To e oтделено от север и изток от морето с отвесни с височина над 20 метра скални масиви. Това е наложило изграждането на отбранителни крепостни стени само от запад и юг.

Отвътре, прилепени до крепостните стени, са построени три добре запазени, еднораменни стълби. Те са разположени така, че са давали възможност за бързо и безпрепятствено придвижване на бранителите до платформата на стените и кулите. Във вътрешността на укрепителното селище е разкопана неголяма по размер площ. Разкрита е част от главната улица, водеща от входа до центъра на крепостта и една голяма сграда, която вероятно е служела като караулно помещение.

Важен пункт и за функционирането, и за отбраната на крепостта е била портата. Тя е от типа кула – порта с два входа с ширина 2,60 метра. Над входа, който е бил засводен, се е извисявала надвратната кула, осигурявала по-добрата охрана на портата и терена около нея.

Откритият разнообразен археологически материал – изработени от мед, бронз, кост и глина предмети, както и многобройни монети, показват, че крепостта в местността Яйлата е била изградена в края на V – началото на VI век. Крепост „Яйлата” е възстановена в рамките на проект „Яйлата – античната врата на Добруджа” е на обща стойност 2 213 333 хил. лв. Чрез проекта е направена реставрация и консервация на ранновизантийската крепост, укрепена е и отново отворена за посетители уникалната скална църква „Св. св. Константин и Елена”.

Има изграден Туристически Информационен Център с паркинг и подходяща инфраструктура за посещение на туристи. Обектът може да се посещава с платен вход.

Тауклиман (Заливът на птиците) се намира на юг от Яйлата, на около 8 км от с. Камен бряг и е защитена местност. Тук могат да се видят разнообразни видове птици (повече от 100 вида), гнездящи или прелитащи в района. Брегът наподобява скалисти тераси, спускащи се към морето с малки уютни плажове и скални арки. Множеството пещери наоколо са дали почва на много старинни легенди за морски пирати, скрили там съкровищата си.

Освен с природата Тауклиман е известен и с археологическите си находки. Според проучванията скалните пещери са били използвани за живеене, а най- вероятно и като светилища от траките, гърците, римляните и славяните. В местността са намерени останки от антични средновековни селища, части от късноантично укрепление, византийска крепост от V век, и интересни кръгли каменни съоръжения използвани в приготвянето на вино. Между скалните тераси са разпръснати различни по дълбочина и форма пещери , като най-красивите от тях са разположени във високата част на Тауклиман и носят живописни имена като Голямата маара, Темната дупка, Арагонитовата пещера, Игленото ухо.

По време на сезонните миграции езерото в Тауклиман се изпълва с прелетни птици, спиращи тук за почивка и хранене по пътя Виа Понтика. Тогава тук могат да се наблюдават стотици птици като чайки, гъски, брегобегачи, дъждосвирци и др. Освен тях постоянно убежище в калното езеро и покритите с гъста растителност склонове са намерили защитени видове птици – бухал, белоопашат мишелов, голям маслинов присмехулник и влечуги – змиегущер, стенен гущер, шипобедрена костенурка. Езерото в Тауклиман се нарича наневска тузла като дъното му покрито със лечебна сероводородна кал.

Нос Калиакра и намиращият се на негова територия археологически резерват се намират на 10 км от к.к. Русалка. Представлява удължен и стесняващ се скалист полуостров, вдаден на около 2 км навътре в морето. Това е едно от най-атрактивните за туристите място по Черноморието заради богатата история, запазената природа и красивите панорамни гледки. Склоновете на нос Калиакра се спускат на 60-70 м височина направо във водата. Вълните са издълбали в подножието им пещери и арки, които могат да се достигнат само откъм морето. В миналото тези пещери-тунели били свързани с крепостта и през тях се товарели и разтоварвали кораби.

Първите сведения за населението на носа са от ІV в. пр.н.е., когато районът е населен от тракийското племе тиризи, вероятно заради това първоначалното име на носа е било Тиризис. По-късно крепостната стена, започната от тракийското племе, била възстановена и била издигната още една укрепителна линия. Селището се състояло от две части – вътрешен и външен град.

В процеса на археологическите разкопки са открити също и няколко средновековни църкви.

Калиакра е и орнитоложки важно място, привличащо много любители на птиците.

Ежегодно в курорта Русалка се провеждат няколко международни фестивала и културни и спортни събития – Международен художествен пленер на художници и скулптори от цял свят от 20-30 юни; Международна регата от 25-28 юни; Международен фестивал на детския талант “Нептун и приятели от 1-8 август; Международен тенис турнир за млади тенисисти; Международен турнир по конна езда от 18-20 август; Международен музикален фестивал за класическа музика от 20-30 август. Спонсор на тези събития е комплекс Русалка.