Плаж Зеленка

360° Виртуална разходка

Плажът в местността Зеленка е едно малко природно бижу сред съкровищата, скрити по Северното ни черноморско крайбрежие. Погледнат отгоре заливът на Зеленка прилича на зелено петно. Това е дало и името на плажа, а и на местността.
Зеленка се намира на около 10 км северно от град Каварна, на около 3-4 км северно от село Българево и приблизително толкова на юг от нос Калиакра. Плажната ивица е дълга, но мястото не е посещавано от много хора и може да се каже, че той е едно девствено кътче, където по никакъв начин не могат да се “разгърнат” мечтите на търсачите на туристически печалби. Заливът е приютил единствено лодките на няколко местни рибари заедно със скромните им хижи.

Може би причината, Зеленка да е останал напълно “див”, да се крие в газовото находище наблизо, или в това, че до плажа няма асфалтов път. Но каквато и да е причината, плажът остава далеч от апетитите на мастити бизнесмени.
Как може да се стигне до плаж Зеленка – ако вече сте пристигнали в Българево, сте почти до целта си. Поемете по пътя към нос Калиакра. На разклона, който е за вятърните енергогенератори (вляво), поемете надясно. Пътят тръгва директно в посока към бреговата ивица. След известно време се отклонява отново в дясно и прави голям кръг, все едно, че се връщате в обратна посока (към Българево), но не след дълго, той прави ляв завой и започва да слиза към брега покрай стръмните варовикови скали.

Когато стигнете този завой, спрете и се наслаждавайте на гледката. Величествена е – простор и море, докъдето ви стига погледа. Истинска наслада за сетивата и почивка за ума. Когато мислите, че сте готови да продължите, направете го. Не след дълго ще видите отбивка, където може да оставите колата си, а от там нататък – пеша. Пътят ще ви отведе директно до морето.

Никой не предполага, че под стръмните, отвесни варовици се крие малък зелен рай. Изобилна зеленина обгражда тясната, почти напълно, каменна ивица на Зеленка. От далече тя изглежда като голям бял лък.

Плажът с неговите бели камъни и кристални води, напомня много на гръцките плажове, но бъдете внимателни. Дъното е стръмно и водата става дълбока много бързо. Точно заради тези дадености, заливът е чудесен за плуване и гмуркане. Водата на Зеленка е с пъти по-топла от плажа Болата – една красива лагуна, съвсем близо до плажа, от северната страна на нос Калиакра.

Шнорхелът и маската са от “задължителните” атрибути, с които трябва да се въоръжите, за да не пропуснете нито една от картините, с които ще ви зарадва дъното на залива. Освен тях, обаче, не забравяйте и за надуваемия дюшек. Той ще ви е необходим заради каменистия плаж. Ако си го спестите, поне няколко дни тялото ще ви напомня, че сте били на Зеленка.

“Бягство в Зеленка”, така може да се нарече приключението да плажувате на това отделено място. Тук няма много посетители, защото достъпът до плажа не е лесен, а и самият плаж не е удобен за семейства с деца, защото няма пясък за пясъчни замъци, няма плитки места за къпане на децата. Но, ако все пак, искате да им покажете красивите места по българското черноморие, бъдете внимателни, защото, както се подразбира, на Зеленка спасители няма. Няма ги и обичайните “екстри” на плажовете, така че, идеята, как ще прекарате времето си тук е само във вашите ръце.

Разбира се, до плажа може да се стигне и по вода. В близост до мястото, където пътят слиза на плажната ивица, в ляво, се намира нещо като кей за рибарски лодки.

Къде може да отседнете, в близост до плаж Зеленка? Естествено – Българево. Селото е най-близкото населено място до плажа.

Няколко предложения биха ви ориентирали – Вила под наем Христови, Вила Булгари, Вила под наем Силва, Вила Ваня в Българево. Още други възможности, а и условията, които предлагат вилите и къщите за гости в Българево, може да разгледате във Вила.бг. Всички места за настаняване вижте тук.

Къде може да похапнете в Българево – опитайте супите в кръчмата „Стара къща“. Мидената и рибена чорба, мидите натюр, ризотото с миди, интересната селска салата и оригинално подредения интериор на стара българска къща ще ви отморят, ще задоволят глада и емоциите ви.

Друга възможност е ресторант “Морско конче”, който предлага българска и интернационална кухня, салати, аламинути, супи и десерти.

Тук, в селото винаги можете да си купите истински, пресни дини и пъпеши от дворовете на българевци.

Докато сте в този район, може да посетите и близките плажове Болата и Русалка.

Болата е все още “девствен”, неурбанизиран плаж и няма застроявания. През летния сезон работят две малки заведения тип “капанчета”, от които може да се закупят бира, безалкохолни или храна. До плажа има малко пристанище, където могат да акостират няколко лодки и яхти. Малките кейове са удобни също за риболов с въдица. Тук има и паркинг за автомобили.

Русалка се намира на север от нос Калиакра и е курортен комплекс, в който се влиза след заплащане на такса. В комплекса има два плажа. Единият охраняем с чадъри и шезлонги. Пропускът за него е гривна, която се взима от рецепцията на хотела. Другият плаж е неохраняем и свободен за посещение за тези, които са заплатили своята входна такса за целия комплекс. Мястото е диво. Заливът е малък и често в него има силни течения, което прави къпането опасно, но гледката е невероятна. Птиците, които можете да видите тук са допълнителна украса на това приказно местенце.

Друга забележителност е, разбира се, нос Калиакра, който се намира съвсем наблизо до плаж Зеленка. Тук има музей, ресторант, морски фар, параклис, метеорологична станция и морската радиолокационна станция.
Каварна пък е най-близкият, голям град до плаж Зеленка. Можете да го посетите на отиване или на връщане от там. Разбира се, винаги може да го изберете за свой “бивак”, ако сте решили да обиколите всички “чудесии” по северното ни крайбрежие. А тук има доста за гледане.

Една от тях е резерват Калиакра. Тя една от първите защитени територии в България, обявен за природен резерват през 1941 г. Днес защитената зона обхваща сухоземна територия и акватория с обща площ 687,5 хектара. Калиакра е единственият резерват в България, включващ и защитена морска акватория.

Природният резерват е единственото място в България, където се срещат степни тревни съобщества (степта Калекайря). През 1981 г. в морските пещери под носа все още се е срещал тюленът-монах. Тук могат да се наблюдават делфини, аристотелеви корморани, скален кос, папуняк, дебелоклюна чучулига, черногърбо каменарче и други редки видове, общо 32 вида птици по платовидната част и още 12 по скалните корнизи.

На север от Калиакра се намират две малки влажни зони – Болата и Тауклиман („Птичия залив“). Тук гнездят интересни водолюбиви птици – малък воден бик, малък гмурец, патици. Неизмеримо богати са тези места по време на прелет, когато повече от 150 вида птици спират за почивка и хранене. Околните скални масиви са убежище на бухала, белоопашатия мишелов, застрашени от изчезване влечуги, включени в Червената книга на България.

Защитена местност “Яйлата”, която е на 18 км. североизточно от гр. Каварна и е разположена върху приморска свлачищна тераса. “Яйлата” се характеризира с девствена природа и наличие на редки растителни и животински видове. Тук се срещат площи с червен божур. Защитената местност е и археологичен обект, тъй като в него има над сто пещерни жилища, останки от византийски крепостни постройки, жертвеници, гробници и некрополи, срещат се оръдия на труда и писмени паметници от различни епохи.

В своята обиколка на района можете да включите и някои други забележителности – в близост до плаж Зеленка се намира Българевския манастир Света Екатерина. Манастирът е построен наскоро и църквата му е осветена в началото на май 2008г. Днес в Българевския манастир живее само един монах, а комплекса се състои от църква, двор, столова и няколко едноетажни жилищни постройки. Интересното в манастира е, че притежава мощи на Св. Екатерина, които са донесени от Русия и се съхраняват в църквата.

В Българево можете да посетите още Исторически комплекс „Онгъл“, както и мидената плантация „Дълбока“, където и ще ви нахранят с пресни миди.
Е, оказва се, че за разходката до плаж Зеленка няма да ви стигне само един ден. Но, колкото и да са, наслаждавайте се на красотата на природата.