Мраморно езеро – село Православ

360° Виртуална разходка

Мраморното езеро се намира само на около 50 км от Пловдив. Образувало се е в изкопа на изоставената мраморна кариера, на източния склон на могилата Байлъка – едно от възвишенията обкръжаващи село Православ.

Езерото е феномен на човешката дейност – още едно потвърждение, че природата реагира по свой уникален начин на всяко човешко действие. В този случай се е получило нещо красиво.

Водата в него е дъждовна, естествено филтрирана и по красотата на синьо-зеления си цвят съперничи на водата от Крушунските водопади. Езерото е изключително бистро, а повърхността му е равна като огледало. С дълбочина около 20 метра то е идеално място за гмуркане с екипировка. Предпочитано е за тренировки от водолазите в региона.

Къпането в езерото е забранено, но това не възпира уверените плувци. От мраморните тераси на кариерата любителите на екстремни преживявания правят зрелищни скокове във водата.

По дъното на Мраморното езеро могат да се видят останки от земекопна техника, останала от времето на мраморната кариера. Езерото е невероятно красиво и обаятелно място. През последните години то се е превърнало в любимо място за пикник в летните горещини.

Ако тръгвате от Пловдив за Мраморното езеро, трябва да минете през градовете Раковски и Брезово и да поемете по отклонението към село Православ.

Селото е скътано в полите на Средна гора и е заобиколено от красива природа. Намира се на около 5 км източно от гр. Брезово и на около 3 км западно от с. Верен.

Десет могили и възвишения обкръжават Православ – Байлъка (399м), Градището, Корията, Кокарджа, Могилата, Свети Георги, Габрака, Бекчийница, Гергьовден и Чобенски лозя. Някога те са били естествена защита за населението срещу турски набези. Старото му име (Мисилими) означава едноверец, което подсказва, че в него никога не са живели мюсюлмани, а само православни християни. От 1934г селото носи името Православ.

От Православ до Мраморното езеро се стига, като се отбиете вляво от пътя за селото, около километър преди самото село, идвайки от град Брезово. На отбивката е поставен голям мраморен камък под формата на обелиск.

След около 500 м шофиране по черен път, стигате до импровизиран паркинг, от който продължавате още 200 м пеша до самото езеро.

Навсякъде в района има разхвърляни огромни каменни блокове, а терасите на кариерата са белязани от режещи машини – следи, които напомнят за някогашното предназначение на това място.

На отиване или на връщане от Мраморното езеро, можете да спрете в гр.Брезово, за да посетите Къщата-музей на именития български художник Златю Бояджиев и да се насладите на около 70 живописни платна на този майстор на четката.