Национален исторически музей

Националният исторически музей e eдин от най-големите и богати исторически музеи на Балканския полуостров. В него се съхраняват над 700 000 паметници на културата, представящи историята на днешните български земи отпреди 8000 години до наши дни. В залите на музея са изложени едва 10% от всички тези ценности и паметници. Националният исторически музей е създаден през 1973г., като първата му експозиция е открита в сградата на Съдебната палата в София през 1984г. в чест на 1300-годишнината от създаването на българската държава. От 2000г. музеят се помещава в бившия дом № 1 на правителствената резиденция в квартал Бояна в София.

Основната експозиция на музея е разположена в пет зали: Праистория, Древна Тракия, Средновековие – Първо (VII-ХІ век) и Второ българско царство (12-ти – 14-ти век), Българските земи през 15-ти – 19-ти век и Трета българска държава (1878г. до наши дни). В колекцията, посветена на праисторията, са представени различни костни и кремъчни сечива, идолни фигурки, украшения и керамика. В друга зала са изложени уникалните съкровища от времето на траките. Музеят съхранява и прочутите в цял свят Панагюрско, Рогозенско, Летнишко съкровище, а също и откритото край село Дуванлии съкровище. Могат да се видят и многобройните гробни дарове и украшения, разкрити при проучването на могили в цялата страна.

Средновековната история на България е представена в специална зала. Колекцията включва предмети от епохата на Първото и Второто българско царство – накити, монети, декоративна керамика, икони, мощехранителници и др. В друга зала е разказана историята на българските земи през периода на османското владичество. С различни предмети е представена борбата за църковна и национална независимост, дейността на революционните организации, избухването на Априлското въстание и освобождението на България. С над 600 експоната е показано развитието на новата българска държава.

Специално място е отделено на българските монарси – могат да се видят вещи, принадлежали на царското семейство, множество материални свидетелства от възобновяването на българската държавност. В отделна зала са изложени старинни монети – сред ценните експонати са монети от времето на цар Иван Асен ІІ и цар Иван Александър, византийски монети и др. В етнографската сбирка на музея е направена възстановка на възрожденско училище. В двора на музея има богата колекция от каменни колони, паметници от различни периоди – гръцки, римски, византийски. Музеят разполага и с библиотека.