Паниците

Красивата местност „Паниците“ се намира на 6 км северно от Калофер в полите на Стара планина, в долината на река Тунджа. Има различни теории за името на местността. Една от тях е, че идва от специфичните, подобни на паници форми, които реката е издълбала в камъните. Формата на местността също може да се оприличи на паница. Известна с невероятните си поляни, Паниците е чудесно място за развлечения и отдих, както и за спортуване на открито.

Местността Паниците е от най-добре облагородените за туризъм местности в близост до Калофер. Има бунгала и частни вили, които се отдават под наем, има и хотели. Тук са Калоферски бунгала “Букаците”, вила “Мечкарев”, вила “Камелия”, хотелските комплекс “Калоферските войводи”(5км от град Калофер) и “Райски кът” (4 км от Калофер) и др.
В комплекс “Калоферските войводи” има ресторант, лятна градина, беседка, пейки и маси покрай реката, детска площадка и волейболно игрище. В ресторанта има живо изпълнение на автентичен, български фолклор. Интересно е, че домакините са събрали и направили колекция с народни носии, които може да се наемат и обличат, за да се почувства автентичната атмосфера на българския бит. По желание на гостите се организира конна езда и джип сафари по различни маршрути, като най-дългият от тях е до връх Ботев, откъдето, в ясно време, може да се види Бяло море и река Дунав.

Хотелски комплекс “Райски кът” разполага с леглова база от 50 места. Той граничи с резерват Джендема. Разполага с двойни стаи и студия с екзотични тераси, разположени на самия бряг на река Тунджа. На разположение на гостите са външно барбекю, лятна градина с детски кът, волейболно игрище, безплатна безжична интернет връзка и денонощен паркинг.
Местността Паниците е със стара слава като място за летуване на деца. Тук всяка година са се организирали лагери за децата от цяла България. Лагерната база е реновирана през 2017г.

До Паниците се стига по чудесен асфалтов път от Калофер, а до там може да пътувате с автомобил по подбалканският път от София на 160 км. и от Бургас 220 км. Другият маршрут е по магистрала Тракия до Пловдив и от там по пътя през Баня за Калофер. Разстоянието Пловдив-Калофер е 56 км. Има редовни автобусни линии София-Казанлък и Пловдив-Казанлък, които имат спирки в града. Ако пътувате с влак, всички пътнически и бързи влакове движещи се подбалканската ЖП линия спират в Калофер.
От Калофер до Паниците може да използвате местен превоз – малки автобуси (“Мегатранс” – Милен Маринов тел. 0885013165) и таксиметров транспорт – Георги Чолпанов, тел:0885598725. Телефоните са актуални към 2021г.

Местността Паниците граничи с природния резерват “Джендема”, който, заедно с още осем природни резервата, е част от Национален парк “Централен Балкан”.
Местността е основният изходен пункт към едни от най-красивите и посещавани места в “Централен Балкан” – хижа “Рай” и водопадът “Райското пръскало”. Много често преходът се съчетава и с изкачване на първенеца на Стара планина – връх Ботев.
Хижа “Рай” и “Райското пръскало” са от онези места, които не могат да бъдат нито описани, нито снимани, така че да се добие представа за чувствата, които изпитва човек, застанал пред величието на гледките. Мястото е диво и може да се каже, трудно достъпно, но въпреки това има тълпи от туристи. През лятото и почивните дни, тук е пълно с любители на планинските изкачвания и красотата на планината.

Преходът до хижа “Рай” е с продължителност около 3-4 часа. Хижата е построена е през 1935 г., на южните склонове на връх Ботев. Намира се на около 1400 м н.в. Работи целогодишно и разполага с 80 легла и 33 нара, столова, външна и вътрешна тоалетна и външна баня. На туристите се предлагат чай, кафе и други напитки, а за ядене – супи, салати и скара. В хижата не се допускат домашни любимци. Резервации се правят ден от 8 до 16 часа на телефони 0882 966 491 и 0882 966 494, където и може да получите повече информация.

Водопадът “Райско пръскало” е в близост до хижата (124,4 м) и е най-високият водопад в България. Достига се след половинчасово изкачване.
От хижа “Рай” по „Тарзанова пътека“ се стига за около 2,5 – 3 ч. до връх „Ботев“(2376 м). Пътеката се вие леко встрани от Райското пръскало. Първите 400 метра са по-стръмни, но безопасни. Надолу се открива впечатляваща гледка към Джендема – вековни гори, недостъпни скали, огромни и стръмни долини, невероятна зеленина и разнообразен животински свят. Виждат се върховете Амбарица, Купена, Жълтец и т.н. Връх Ботев е най-ветровитото място в България и изисква подходяща екипировка.
Съседни туристически обекти, до които може да се стигне по маркирани пътеки са – хижа Васил Левски – 4 ч. и 30 мин.; хижа Плевен – 5 ч.; хижа Тъжа (през връх Ботев) – 5 ч. и 30 мин.

От местността Паниците може да се предприеме и един малко по-необичаен преход към разположената в близост местност Русалиите (Русалийски гробища), като се ползва трасето на древния римски път Марин проход или по точно по неговото югоизточно разклонение – Русалийската пътека.

От Паниците много лесно се стига до скит “Покров Богородичен”. Той е разположен на 850 м надморска височина, на около 800 м източно от Калоферския манастир „Рождество Богородично“ и на около 8 км над град Калофер. Скит „Покров Богородичен“, известен още като „Малкото манастирче“ е многовековен православен скит. Построен е от тревненски майстор.

Интересен маршрут е и екопътека “Бялата река”. До нея може да стигнете, като от местността Паниците се върнете на юг, там където на пътя за Калофер има разклонение за Калоферски манастир “Рождество Богородично”.

Какво може още да видите още, ако почивате на Паниците? Разбира се, трябва непременно да посетите град Калофер и да отидете в Национален музей “Христо Ботев”. Може да посетите Калоферското взаимно и класно училище, където са преподавали именити, български възрожденци и Църквата Св. Богородица. Да се изкачите по стъпалата на мемориалния комплекс “Христо Ботев” и да посетите Творческия център на калоферската дантела. А в “купчийницата”, в центъра на Калофер можете да си закупите ръчно изработени сувенири.
Всяка година, в края на юли в местността Паниците се организира тридневен събор в чест на Св.Кирик. По поляните на Паниците се разпъват палатки, приготвя се храна, разнася се музика и е всенародно веселие. Св. Кирик е дал име и на едно аязмо, както и на известен туристически бивак в местността.