Силистар

Плаж Силистар е един от най-красивите и спокойни плажове по българското Черноморие. Разположен е в едноименната защитена местност, която е включена в територията на Природен парк Странджа. Намира се между селата Синеморец (6 км) и Резово (7 км) и отстои на 26,6 км, южно от Царево и 88 км южно от град Бургас. Плажът е разположен в дълбок залив и е обгърнат, почти в цялата си дължина, от красивото корито на река Силистар, която завършва своя път с елегантна сърповидна извивка. Мястото е все още почти недокоснато от дългата ръка на туристическото строителство и бизнес. Няма бетонови сгради, а само величествени скали и зеленина. Пясъкът на Силистар е златист, мек и ситен. Заливът е заобиколен от красиви скали. Сините му води съперничат на синевата и на най-чистите, тропически лагуни, а зелените гори на Странджа стигат до самия бряг.

Силистар е най-южния, голям плаж по Българското Черноморие с уникалното съчетание между гора, плаж и скали. Това го прави любимо място за много туристи, които гостуват през лятото в близките села и градове. Плажът се охранява, има зона с чадъри и шезлонги, както и свободна зона. Дължината на пясъчната ивица е около 1 км, а широчината от 50 до около 100 м на някои места. Дъното на плажа е равно, а зоната на плитките води е доста голяма.
Гмуркането във водите му е удоволствие поради бистротата и високата видимост. Чудесни условия за това осигуряват и скалите, които са естествени площадки за скачачите и гмуркачите в залива.

Плажът е известен още с името “Плажът на пиратите”. Предполага се, че в древността Силистар и съседния залив Листи са били свърталища на разбойници и пирати. Името Силистар идва от гръцка дума “сюнлистарео” – (място, съседно на разбойническото).

До плаж Силистар се стига по главния път Синеморец – Резово. На 5 км след Синеморец търсете отбивка. Пътят е черен, минаващ през гората и преминаването му с лек автомобил не е лесно, но ще ви отведе до плажа. Има бариера, на която ще ви поискат пари за паркинг, а малко след това е и самият паркинг, където може да оставите колата си. В близост е и къмпинг “Силистар” (500 м от отбивката), където може да отседнете, ако сте за повече от един плаж. (tel.: + 359 877 655541).

Ако ползвате услугите на междуградския транспорт, има автобуси до Синеморец и Резово, тръгващи от Южна автогара Бургас (сектор 6). Според разписанието: Бургас – Синеморец “Царевобус експрес” – 17.30; Бургас – Резово “Царевобус експрес” – 14.00, а също и два автобуса до Ахтопол, откъдето можете да направите връзка: Бургас – Ахтопол “Царевобус експрес” – 13.00; 19.30 и Бургас – Ахтопол “М-БУС” – 7.00; 9.00. Разстоянието от Синеморец или Резово до Силистар (6-7 км) може да бъде преодоляно и пеша.

От 1992 г. районът около Силистар е защитена територия и част от Природен парк Странджа. Тя е най-южната защитена местност на Черноморието. Тук се среща най-голямото разнообразие на растителни видове за единица площ в България. Плажът е под защитата на европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 за опазване на дивите птици и природните местообитания. В защитената територия “Силистар” обитават повече от 500 вида растения, над 30 вида сладководни риби и над 40 вида бозайници. В тази живописна местност гнездят около 200 вида птици, а сред тях редки и защитени видове като черния щъркел, лешояд, кълвач и скален орел, гълъб хралупар и други. По пясъчните дюни на Силистар расте красивата пясъчна лилия и още редки растителни видове, много от които включени в Червената книга. Тук могат да се видят едни от последните останали бели, понтийски дюни по родното Черноморие. В гората, зад плаж Силистар, която е част от Природен парк “Странджа” може да се наблюдават пет вида дъбови дървета. През Силистар преминава пътят на прелетните птици, така наречената “Via Pontica”.

Недалеч от плаж Силистар са разположени и други плажове – по-малки, но също толкова диви и недокоснати от съвременната тенденция за урбанизиране на плажовете. Това са плаж Листи, плаж Липите, Устието на река Велека и Делфин.

Само на 5 км. от Силистар се намира Синеморец. Селото предоставя отлични условия за туризъм на хората, за които почивката значи спокойствие, тишина и уединение. В Синеморец ще откриете също невероятните плажове Бутамята и Северния плаж с уникалното скално образувание “Сфинкса” (Полегналият индианец), както и великолепна природа. Тук има уютни хотели и ресторанти на изгодни цени. В околността могат да се разгледат красивите скали “Корабите”, автентичното морско пристанище, където лодките се изваждат на дървени скари. Ще видите живописни заливчета и ще останете завинаги пленени.

Другото населено място, недалеч от плаж Силистар е село Резово, което също е подходяща дестинация за летен туризъм. Можете да отидете на устието на река Резовска и да видите бреговете на съседна Турция. Една доста интересна атракция там е конната база, където собствениците предлагат разходки на кон по крайбрежието и в полите на Странджа планина.
Подходящи места за посещения в района на Резово са природният феномен Беглик Таш (на 38 км. от Резово) и река Велека (на 6 км. от селцето). В селото има много къщи за гости, а цените са значително по-ниски в сравнение с другите морски курорти. През лятото работят няколко бара и заведения, а рибарският ресторант работи през цялата година.
Силистар няма да ви остави равнодушни. Това природно богатство може бъде опазено за поколенията на България с помощта и добрата воля на всички българи.