Регионален исторически и археологически музей

Първите археологически материали са били събрани от Карел Шкорпил и Анание Явашов в през 1887г. и на 3 юни 1887г., с наличните находки, те уреждат музей в Градската библиотека. Четири години по-късно, по нареждане на Министерството на Народното Просвещение, варненските дейци са принудени да изпратят сбирката в [София] за създаване на централен музей. Дълги години, заради нежеланието на МНП да се създават музей извън София, археологическата сбирка се помещава в сутерена на Девическата гимназия. През 1906г. в помещение на тавана на гимназията тържествено е открит Окръжен музей. Следва отново местене из помещенията на сградата. През 1993г. сградата на девическата гимназия е изцяло заета от възстановения Археологически музей.

Сградата е строена през 1892-1898г. по проект на изтъкнатия български архитект Петко Момчилов за училище – Девическа гимназия. В продължение на много години в училището е имало помещения за сбирките на Варненския музей, за да ги приюти изцяло отново през 1983г. Изградена е в стил късен барок със сутеренни помещения и два етажа. Има почти квадратна форма с просторен вътрешен двор. Експозиционната площ на музея е 2150 кв.м., отделно са фондовете, библиотеката и Учебния детски музей. Някои от помещенията и коридорите са украсени с декоративни стенописи. Непрекъснат коридор, от който се влиза в изложбените зали, обикаля цялата сграда.

Археологически музей заема 2000кв.м.площ и има 32 зали, в които са изложени постоянни експозиции. Най-голямата находка представлява около 2000 предмета от почти чисто 23,5 каратово злато с общо тегло около 5,5кг. Тя съдържа златни огърлици, гривни, нагръдни украшения и съдове. Един от най-поразителните експонати, които могат да се видят в музейната сбирка, е златният жезъл – символ на власт от монаршески тип. Изключително любопитна гледка представлява и пренесеният в музея гроб № 43 със скелет на 40-50 годишен мъж, покрит с повече от 100 златни украшения. Той очертава образа на вожда (царя), имащ сакрални функции и притежаващ символите на властта. Съкровището се охранява по специален режим.