Велянова Къща

[Велянова Къща] е строена 18-19-ти век с характерното за това време строителство. Укрепената къща е била наложена като архитектурен стил, поради разбойническата напаст нахлула през 18-ти век по нашите земи. Това е принудило търговското съсловие да строи укрепени къщи, за да може да защити семейството.

Преди да се насели [Велян Огнев] в [Банско], къщата която му даряват е била на заможен търговски род с много деца, но при внезапна трагедия семейството е преместено в друга къща. Скривалището на къщата е от наземен тип и към него трябва да се прибегне от някоя от вратичките в каменните зидове на двора. В скривалището също има четири вратички от които да се излезне в четирите посоки, които сега са зазидани. Къщата с огромния двор е оставена да пустее, след като семейството я напуска.

При пристигането на [Велян Огнев] в [Банско] с двамата му сина, той е настанен в тази къща временно. [Велян Огнев] наречен още [уста Велян] е майстор декоратор поканен да изписва [църквата Света Троица], който е от Дебърската художествена школа. Последствие той се жени за София, сестрата на Неофит Рилски, от която няма поколение.

След установяването му в [Банско] първенците християни решават да се отплатят на майстора не с пари, а като му дарят къща. Така [Велян Огнев] вдъхва втори живот на къщата. Той прави украса на къщата и тя придобива нов облик, като в последствие приема неговото малко име и е наречена [Велянова къща].

[Велян Огнев] е държал на естетиката и прави впечетляваща украса и до днес, но той е внесъл и малко от аристократичния привкус на дома си. [Велян Огнев] прави една част от закритата тераса вътрешна тоалетна и баня на етажа, като прегражда едно малко помещение, нещо което е нямало тогава в типичните български къщи.