Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство

Специализираният музей в [Трявна] представя великолепни архитектурни паметници, уникални дърворезби и икони, и дарения на стари и съвременни художници, представени в общо 8 отделни музея. Неслучайно музеят се намира в [Трявна]. Тук се е зародила Тревненската художествена школа – най-старата в България. Тя възникнала на предела между 17-ти и 18-ти век и се развила в три направления – иконопис, дърворезба и строителство. Това са и трите основни занаята, които са практикували местните майстори.

Музеят на резбарското изкуство се помещава в старата Даскалова къща, прочута с резбованите слънца на таваните си, изработени от майстор и неговия ученик при първото българско художествено състезание. Построена е между 1804 и 1808г. от тревненския търговец Христо Даскалов за двамата му сина. Тя е типичен образец на ранновъзрожденската българска архитектура с богата украса. В музея са представени трите основни типа дърворезба – най-простата, т.нар. овчарска резба, резбата за украса на дома и най-красивата, но и най-трудна за изработване църковна резба, различни експонати от историята на града и колекцията от творби на самобитния майстор резбар Генчо Марангозов.

Другите обекти от музейния ансамбъл са: Старото школо – едно от първите български светски училища, украсено с творбите на Димитър Казаков – Нерон; Славейковата къща – дом на семейството на Петко Славейко; Музей на иконата – представя произведения на шестте иконописни рода, които са работили в [Трявна] през Възраждането; Райковата къща – възрожденски дом, в който е роден първият български професор-химик Пенчо Райков; Музей за азиатско и африканско изкуство – отново без аналог на територията на България (представени са артефакти от Китай, Тибет, Непал, Индия, както и от някои африкански страни); Ангел Кънчевата къща – родна на Ангел Кънчев, представяща освободителното дело през Възраждането; Галерия ,,Казаков” – организира изложби на млади или утвърдени майстори, както местни, така и гостуващи.