Мемориален комплекс “Военна гробница”

Близо три десетилетия в началото на 20-ти век [Тутракан] е бил под румънска власт. През Междусъюзническата война Румъния напада България на 28 юни 1913г. и добруджанската армия окупира Добруджа до линията [Тутракан] – [Балчик] . В продължение на две години, по проект на френски и белгийски специалисти, се изгражда Тутраканската крепост – предмостие на [река Дунав]. На 7 километра южно от Тутраканската крепост, се състои битката между подразделенията на Трета българска армия и румънската войска. Днес на мястото е изграден Мемориалният комплекс – военно гробище „Тутраканска епопея”.

В братските могили са погребани повече от 8000 български, румънски и германски войници. На индивидуалните гробове са поставени дървени кръстове с изписани имената на известните бойци. Така този опорен пункт на някогашната румънска крепост се превръща в символ на българската войнска слава и на героизма на българския войник. През 1917г. година е организирано първото национално честване на Тутраканската епопея с присъствието на войските, които са участвали в боевете.

През 1922г., в центъра на гробищният парк, е поставен паметен обелиск, на който на 4-ри езика – български, румънски, немски и турски, са написани думите: „Чест и слава на тия, които са знаели да мрат геройски за тяхното отечество”.
През 2007g., в рамките на мемориалния комплекс е изграден и параклис. Посветен е на „Св. Георги Победоносец” – патрон на българската армия. [Историческият музей] в [Тутракан] полага изключителни грижи за съхранението и популяризирането на мемориала. Поета е инициатива за изграждане на “Алея на славата”, като до този момент са изписани 1600 имена на герои. Следва да се добавят още 600.

Всяка година в първата неделя на месец септември на Мемориалния комплекс се провеждат възпоменателни тържества, панихида, с които се почита паметта на воините, загинали в епичната битка. През 2002г. от [Националния исторически музей] в [София] са получени 2 броя оръдия тип гаубица “Круп”, които са експонирани върху бетонни постаменти и участват като композиционен елемент в парковата зона непосредствено пред същия мемориал. Построена е и трибуна за официални празници.