Язовир Въча

360° Виртуална разходка

Въча е язовир в Южна България. Разположен е в Западните Родопи, по поречието на река Въча, на границата между област Смолян, област Пазарджик и област Пловдив, на надморска височина около 650 м. От 5 април 1960 до 11 юни 1999 г името на язовир Въча е било “Антонивановци”.

Язовирът се намира се на 35 км от Пловдив и на 170 км от София и е най-големият язовир на река Въча, на която са построени още язовирите „Кричим“, „Цанков камък“ и „Тешел“. Те са част от каскадата Доспат-Въча и служат за производство на електроенергия, напояване в Горнотракийската низина, и осигуряват част от питейната вода на град Пловдив.

Язовир Въча е дълъг около 18 км – от почивна станция “Антонивановци” до с. Михалково и притежава най-високата язовирна стена от всички язовири в България – 144,5 м.

Ширината на водоема не е голяма. В най-разлятите участъци тя не превишава 700-800 м, но дълбочината е сериозна. В района около стената достига близо 100 м при пълна язовирна чаша. Водата е много бистра целогодишно, като само през пролетта, при вливането на реките Въча и Фотинска, става мътна за кратък период.

Покрай язовира минава пътят Кричим-Девин и да стигнете до него от София, ще ви отнеме около два часа с кола, което означава, че можете да отидете, да се удивите от красотата му и да се приберете в рамките на един ден.

Все пак, ако сте решили да останете за по-дълго в околността, трябва да знаете, че край бреговете на язовира има добри условия за туризъм. В ареала около язовира има почивни станции, а също и хотели, много къщи за гости и вили.

Може би, най-атрактивните места за настаняване, които можете да наемете, са понтонните къщи в язовира, до които се стига само с лодка. През лятото те са чудесна алтернатива за хора, които обичат предизвикателствата. Около тях може да се кара водно колело, лодка или джет.

Ето и някои традиционни предложения за настаняване в района на язовира – Семеен хотел Борика – Равногор, Къща за гости Чисто село – Равногор, Къщи под наем Паликарови – Розово, Къща за гости Свети Константин – Брацигово, Къща за гости Касандрова къща – Брацигово.

Теренът около язовир Въча представлява стръмни дерета, урви и скални масиви. Бреговете, почти навсякъде, са много стръмни, а на места са истински пропасти. Тежкият терен прави водоема труден за риболов. Дъното му е песъчливо-каменисто, но и осеяно с много коренища и дънери от отсечените при завиряването дървета, което сериозно затруднява дънния риболов.

Резките спадания на нивото на язовира, поради използването му за производство на електроенергия, е причина за преместването на рибата от обичайните и местообитания. Рибите, населяващи водоема са уклей, платика, кефал, червеноперка, каракуда, костур, бяла риба, шаран, сом. Срещат се и дъгова пъстърва, щука, лин. В района на устието могат да се уловят мряна и скобар.

Ето и няколко места накоито можете да риболувате. Първото е, разбира се – язовирната стена, където местата за риболов са ограничени в двата края на стената. Тук дълбочините са по-малки – около 15-20 м. Обикновено тук се риболува костур и бяла риба през студените месеци.

Скалите до стената е място, което се използва рядко и то при ниско ниво на язовира. Подходящо е за риболов на подвижна плувка и на изкуствени примамки, които не достигат дъното, тъй като същото изобилства от големи камъни, изпотрошени понтони, отломъци от садки. Риболува се основно костур, но не е изключена и срещата с бяла риба и сом.

Понтона – намира се недалеч от стената, вдясно от шосето за Девин. Брегът тук също е много стръмен и най-безопасно е да се слезе по бетонните стълби, които се спускат по понтона. При максимално пълно ниво дълбочините са 10-15 м в близост до брега. Освен хищници на това място в близкото минало са вадени не малко шарани дори и през зимните месеци-януари и февруари.

Осиковското дере е място за шарани. До водата се слиза по няколко пътеки, чиято дължина е 25-30 м. На 10-15 м от брега дълбочината е 7-8 м.

Заливът под бившата хижа “Атанас Спиридонов”- намира се на около 5 км от стената. Заливът е дълбоко врязан и тесен – не повече от 40 м от бряг до бряг. До местата за риболов се стига по много стръмна пътека с дължина около 150 м. Няма условия за лагеруване. В залива през топлите месеци се концентрира доста уклей, който привлича и хищниците. Излизат и червеноперка, шаран, каракуда.

Едно от най-добрите места за риболуване е устието на река Въча – намира се непосредствено до с.Михалково. Това е едно от малкото места, където до водата може да се стигне с автомобил. Бреговете в този участък позволяват практикуването на всякакъв вид риболов. Водата, вливаща се в язовира е чиста, студена и богата на кислород. Именно това задържа различни видове риба в района целогодишно.

Всички гореописани места се намират по източния бряг на водоема. По западния бряг местата са по-малко, по-диви и неудобни за риболов. Основна част от него е достъпна само по вода. За сметка на това рибата около него е повече и по-спокойна. Предпочитани места са устието на Фотинска река, малките заливи след него в посока стената, представляващи пресечени дерета с голям наклон, както и Големия залив, намиращ се на около 5 км по вода от устието на Фотинска река.

Това са малка част от по-известните и предпочитани места за риболов в язовира, но не и единствените. Някои риболовци избират съвсем недостъпните и диви участъци на западния бряг, където много рядко стъпва човешки крак. Едно е сигурно – уловът от бистрите води на Въча има превъзходни вкусови качества и освен риболовните емоции незабравим остава допирът до красивата природа на Родопите.

Ако сте планирали разходка или по-дълъг отдих в района на язовир Въча, можете да разгледате и много други забележителности. Сред тях са Фотинските водопади, пещерите Дяволското гърло и Ягодина, както и двете чудесни ждрела – Буйновското и Триградското.

Това, което можете да направите също, е да се изкачите с джип на панорамната площадка на връх Свети Илия – Орлово око. Сборен пункт за тръгване е паркинга на Ягодинската пещера.

Едва ли някой ще отрече, че язовир Въча е сред най-красивите и живописни язовири в България, затова не пропускайте да посетите това уникално кътче и да му се насладите.