Чудните скали

Скалният феномен „Чудните скали“ се намира на 4 км южно от село Аспарухово, община Дългопол, област Варна, на брега на язовир „Цонево“. Обявен е за природна забележителност с Постановление на Министерския съвет No.1869 от 17.02.1949, и обхваща площ от 12,5 ха. Целта на тази мярка е опазването на скалния феномен.

Чудните скали представляват ерозионни скални образувания, оприличени от местното население на средновековен замък. Те са образувани сред палеоценски варовици с кремъчни конкреции и включват четири, близко разположени, скални кули, всяка от които е със собствено наименование – “Вълчата глава”, “Великана” или “Рицаря”, “Ръката” и “Замъка”. Намират се на 170 м надморска височина и са високи между 15 и 40 до 50 метра.

На няколко километра от Чудните скали е открита друга група скални образувания, скрити в гората. Тя се различава по структура, защото отделните елементи са изградени от монолитни блокове, а не от варовик с конгломерати. Народът е дал имена и на тези скални формации, като ги е оприличил на „Мечката“, „Гъбата“ и „Професора“.

Чудните скали изглеждат като изникнали непосредствено от бреговете на язовир „Цонево”, където са най-стръмни и отвесни. Видите ли как гордо тези скали се извисяват над водната повърхност и кротко се оглеждат в нея, ще разберете, че няма друга, по-подходяща дума, която да опише впечатлението ви освен “чудни”. С това име, хората, които са ги назовали така, са признали слабостта на всякакви думи, с които би могла да бъде описана красотата на това Божествено творение.

Язовир Цонево, чиито води мият нозете на Чудните скали, е третият по големина язовир в България, построен през 1974 година на река Луда Камчия, основен приток на река Камчия – една от най-големите реки в България.
Целият район на язовира и проломът на река Луда Камчия са много красиви и живописни и тъй като се виждат от главния път, скалите често привличат пътуващите, които отбиват от пътя, за да се насладят на гледката.
През цялата дължина на Чудните скали са прокопани три тунела, през които преминава автомобилния път между селата Аспарухово и Добромир. В съседство минава главният път, свързващ градовете Провадия и Айтос, както и железопътната линия Варна–Пловдив.

Чудните скали са популярни и лесно достъпни. Невероятният ландшафт около тях, допълнен от водите на язовира, са превърнали село Аспарухово в локален туристически център. На левия бряг на язовира се намира бившата хижа “Чудните скали”, която сега е превърната в хотел, а в самото село има голям брой частни хотели и почивни станции.

Наистина си заслужава, специално да се отбиете от пътя, за да се насладите на гледките, които предлага живописната природа около скалите и да отдъхнете сред тази неподправена с нищо естествена красота.
Риболов или скално катерене, колоездене или разходки пеша са все добри възможности. А накрая всичко може да приключи с вкусно барбекю на открито.

В близките села се предлагат и стаи за нощувки, така че може да отделите дори няколко дни за опознаване на ареала.

Ето някои предложения за настаняване, ако сте решили да останете за по дълго време в района – Къща под наем Деребеевата Къща – Черни връх, Къща за гости Михайлови – Аспарухово, Комплекс Мимоза – Аспарухово, Комплекс Овчага – Аспарухово, Къща за гости Моника – Аспарухово, Къща под наем Сънтовец – Аспарухово, Къща за гости Eфтимови – Черни връх.

Други възможности, както и условията, които предлагат и начина за разервация, ще откриете тук.

Чудните скали се намират на около 90 км югоизточно от Варна и за да стигнете до тях, за предпочитане е пътят през Провадия заради качествената пътна настилка. Ако пътувате с кола, можете да стигнете непосредствено до скалния феномен, който е на 3 км от отбивката за с. Аспарухово, без да се влиза в селото. Указателна табела за природната забележителност има непосредствено преди отбивката вляво.

Пътуването с БДЖ от Варна е с пътническия влак за Аспарухово, а от жп гарата до Чудните скали се стига пеша за около час.

Разстоянието между Бургас и Чудните скали е 65 км по пътя Бургас – Айтос – Провадия. С кола ще ви отнеме около час, за да достигнете до дестинацията.

“Чудните скали” се посещават ежегодно от български и чуждестранни граждани, тъй като са една от атракциите за гостите на черноморските комплекси “Слънчев бряг” и „Златни пясъци”.

В непосредствена близост до обекта се намира и “Старата кариера” – изкуствено оформена стена, която се използва за тренировки и състезания от алпийските клубове в областта.

Интерес представляват и скалите, оборудвани с маршрути за скално катерене. Те се намират на 10 минути пеша от „Чудните скали“, нагоре по стръмна пътечка, на мястото на изоставена кариера за камъни. Скалите са с формата на дъга, с характерен таван в горната си част. Тук се провеждат състезания по скално катерене и специално за целта са оборудвани 8 маршрута. Постепенно скалите са доекипирани и в момента има 18 оборудвани маршрута от 6-а до 10-а категория.
На територията на природната забележителност е забранено чупенето и рушенето на скалите, както и поставяне на рисунки върху тях.

Освен с естетическите си достойнства, районът около Чудните скали привлича вниманието на изследователите с разнообразния си и информативен геоложки строеж.

В националния Регистър на защитените територии и защитените зони в България феноменът Чудните скали се намира под код № 3. Той попада в териториалния обхват на Регионална инспекция по околната среда и водите – Варна и Регионална дирекция по горите – Варна. Частично се припокрива с обявената за защитена зона по Директивата за птиците Камчийска планина.

Флората и фауната в района на Чудните скали също заслужават внимание. В района има доста интересни пещери и скални масиви, които са местообитания за различни животни и птици. В скалите гнездят и грабливи птици, някои от които са редки за България, което ги прави обект на интерес от орнитолозите, които са чести посетители на района.

В язовира пък има различни видове риба, което привлича вниманието на запалените рибари и въдичари. Може да се ловят бяла риба, уклей, костур, платика, сом, бял амур и други, с които язовирът се зарибява периодично, за да се поддържа баланса на микрофлората в него.