Черноморец

Град Черноморец се намира на 24 км. южно от Бургас и на 8 км. северно от град Созопол. Разположен е в южната част на Бургаския залив. Красивият залив, в който се намира, има форма на подкова, обърната с отвора на север. Той е утвърден морски курорт, който се посещава от много туристи, още преди да бъде обявен за град, през 2009 година. Старото име на Черноморец е Свети Никола.

Интересната легендата за създаването му разказва, че някога в далечното минало, в голяма нощна буря, на крайбрежните скали “Биволите”, при нос Акра, се разбил кораб на богат византийски търговец. Вълните изхвърлили разбития кораб в малкия залив, който по-късно получил името Атос Николас (Свети Никола). Като по чудо богатият търговец се спасил от явна гибел. Докато вълните разпръсвали останките от кораба и товара му, търговецът обещал, че ако се спаси, ще построи параклис на Свети Никола – покровителя на моряците и рибарите. Параклисът бил построен на брега на малкия залив, там, където по-късно, през 1858 г. бил издигнат храм с името „Свети Никола”. През 17 век двадесетина български семейства, прокудени от родните си места край Атия, Отманлий и Ченгене скеле, се заселили в близост до параклиса. Така възниква селото Свети Никола.

Местността около Черноморец е уникална със своите дълги пясъчни ивици, които се редуват със скалисти брегове и образуват приказни заливи и полуострови. Живописната природа, многобройните слънчеви дни, приятния климат, топлото южно море и гостоприемните хора превръщат градчето в любима дестинация за летуване.

Курортното селище разполага с няколко плажни ивици, всяка от която е различна сама по себе си. Тук може да намерите както спокойни самотни плажове, така и оживени.

Централният плаж на Черноморец е с дължина 550 м. и максимална ширина 60 м. Намира се до центъра на града, в малкият и закътан залив между носовете Акин и Таласакра. Охраняем е, със зони с чадъри и шезлонги, както и свободна зона. Морето чисто и плитко, а водата почти прозрачна. Разстоянието от центъра на града до плажа е около 15 минути. Алеята, която преминава зад плажа е много приятна за разходки, има и малки ресторантчета с панорама към морето.

Южния плаж е с дължина 480 м и ширина 25 м. Разположен е между носовете Таласакра и Червенка. Половината от плажа – с по-широката плажна ивица, е охраняема с чадъри и шезлонги под наем, а останалата част е неохраняема. Плажът е изключително красив със стръмните зелени склонове, които го обграждат. От едната страна се виждат красивите скали на Червенка, които се врязват навътре в морето. До тях може да се стигне с туристическо корабче или пеша. Брегът е обявен за природна забележителност. Около плажа има заведения за храна и напитки.

Плажът на къмпинг Градина (1.5 км) се намира в южния край на Черноморец и е разположен на дълга плажна ивица, която достига почти до Созопол, а по-точно до къмпинг Златна рибка. Дължина на плажната ивица е 4 км. Широка е около 60 м. Непосредствено след плаж Градина, в посока Созопол следват Царският плаж и къмпинг Златна рибка. Достъпът до двата плажа – Градина и Царския (Златна рибка) става по стария път между Черноморец и Созопол, който се намира между главният път (Бургас – Царево) и плажната ивица.

Възможност да плажуване има и на плаж “Вромос”, който се намира на север, между Черноморец и Атия. Достъпен е с автомобил и пеша. Това е, по-скоро, “див” плаж. Зад него има горичка, където много хора паркират караваните си и разпъват палатки.

Наред с тези прекрасни плажове, които Черноморец предлага на своите гости, в града има и изобилие от хотели, хотелски комплекси, селища, къщи за гости, квартири, които предлагат всякакви удобства за всеки вкус и джоб. Известен факт е, че Черноморец е по-добрата ценова алтернатива от Созопол, а не отстъпва по качество на услугите. Някои тези места са – Вила Недялкови 1, Вила Маркони, Вила Сенс, Вила под наем Sea Marble Villa, Вила под наем Гергана.

Условия за настаняване предлагат къмпинг Градина и къмпинг Черноморец, а заедно с място за спане, също и много атракции, заведения и барчета в комплект с вкусна храна, освежителни напитки и даже лукс сред природата.

За доброто похапване на летуващите се грижат множество ресторанти, заведения за бързо хранене, механи, бистра, пицарии и рибарски капанчета. В Черноморец има много кафенета с панорамни гледки към брега на морето, “търговската” улица или в закътаните сред зеленината дворове. В градчето има и нощни клубове за почитателите на нощния летен живот. Те работят от 22:30 до зори.

Няколко предложения, които биха ви ориентирали като начало.

Ресторант Замъка се намира на ул. Димитър Благоев в град Черноморец. Кухнята е изключително разнообразна – българска, европейска, международна, а самото заведение е разгърнато на три нива. Разполага и с детски кът за забавление на децата. Всяка вечер се организират изпълнения на живо.

Ресторант Рапана е разположен в Черноморец, на ул. Морска 31. Тук гостите могат да се потопят в една прекрасна средиземноморска обстановка, да се насладят на домашно и прясно приготвена национална кухня, както и невероятни средиземноморски специалитети. Ресторантът разполага и със специална селекция вина, които могат да се опитат под звуците на лек френски шансон. А за любителите на Средиземноморието – духът му може да се усети с прекрасна гръцка музика и морски ястия.

Бистро Вромос е част от къща за гости Вромос, която се намира на ул. Кирил и Методий 5, близо до централния плаж на курорта Черноморец. Заведението разполага с места на открито в прохладна градина и работи само през летния сезон. Подходящо е за срещи с приятели, лични и семейни празници. Менюто включва разнообразие от домашно приготвена храна по национални и чужди рецепти, както и морски специалитети. Всеки ден има вкусни обедни предложения.

Транспортът до Черноморец е изключително лесен както от вътрешността на страната, така и от чужбина. Основната крайбрежна артерия, обслужваща главно туристическият поток към него, както и към близките селища е първокласният път Бургас – Черноморец – Созопол – Приморско – Царево – Малко Търново. В града е развит автобусният и таксиметровият транспорт. Транспортното обслужване до съседните Созопол и Бургас се осъществява целогодишно от транспортните фирми: Бургасбус и Созополбус. Автобусите за Черноморец тръгват от Автогара “Юг” (сектор 5), по направление Бургас – Созопол, според разписанието.

Историята е важна част от облика на един град. Околността около Черноморец била обитавана още в дълбока древност. Свидетелство за това са находките разкрити при подводни проучвания. Котви, керамика, статуетки на Богинята майка, оръдия на труда които са датирани към VI-V – хилядолетие пр. Христа. Предполага се, че жителите на праисторическото селище са се занимавали с добив на мед в близкият Медни рид (Бакърлъка). Част от находките са изложени сега в музейната експозиция, която се намира в Музея на града. По-късно на полуостров Акра е имало антично селище, което през V век било обградено от солидна крепостна стена. По време на Великото преселение на народите ( продължило до VII век) селището и стената са били разрушени от славяни и авари.

Антично селище е имало и на нос Христосотира – Червенка, което също е било обградено от крепостна стена, но съдбата му е била сходна с тази на п-в Акра. През следващите векове е имало късно средновековно селище, което е било обезлюдено, заради грабителствата на пиратите лази. През XVII век тяхното могъщество в акваторията било толкова голямо, че са основали собствена република на близкия остров Св. Иван до Созопол. И други градове по Черноморието са имали подобна участ като Китен и Синеморец, а жителите им са се изселвали в Странджа планина.

Какви природни забележителности може да видите в околността на Черноморец – естествено неговите носове – Таласакра и Червенка.

Името на нос Таласакра произхожда от гръцки и в буквален превод означава Морският нос. Таласа (θάλασσα) на гръцки е море, а акрос (ακρος) – нос. Тук няма плажове, но е място за гмуркане. Подводните пейзажи и живописните скали привличат много любители на подводните приключения.

Нос Червенка е защитена местност. Площта на местността е 2 ха. и е обявена за такава през 1973 г. с цел запазване скалните образувания и опазване естествените местообитания на защитени и редки видове. Намира се в южния край на града и е крайната, северна точка на красивия залив, в който се намират Градина и Златна Рибка. Скалите му са с червен оттенък, откъдето идва и името на носа.

Какво е един град без неговите нови и стари забележителности. В Черноморец има и от двете. Една от тях е пристанището на Черноморец. То е реконструирано и разширено през 2016 г. Изградени са няколко нови кея, което позволява на повече плавателни съдове да акостират на кейовете му. В пристанището има 110 места за рибарски лодки и се използва се основно от рибарите. Акостират и малки частни катери. Пристанът е любимо място за разходки на почиващите в Черноморец. Вечерният бриз и красивите залези не оставят равнодушни нито едно сърце.

Църквата, Св. Никола е построена на мястото на стария храм , който е изгорял през 1994 г. Единствените оцелели от пожара са старата икона на Св. Никола и дървения кръст, които сега се намират в новата църква. Сградата е възстановена със средства на местните жители.

Забележителна е и “райската градина”, както я наричат всички, пред възстановения след пожара храм. Днес храмът е едноетажна сграда, а градината украсява лицето му.

Интересни за посетителите на града са и руините на крепостта Акра. Останки от нея са открити на нос Акин. Крепостта е построена през V век след Христа от император Анастасий, за да предпазва жителите на полуостров Акра. В настоящ момент се е запазила малка част от нея, която е реставрирана.

До останките се стига се по черен път, около 1 км, започващ в северните покрайнини на Черноморец. Пътят не е в добро състояние, така, че за предпочитане е да се отиде пеша, което може да бъде една много приятна разходка, съчетана с красиви морски гледки. Край самата крепост има малко плажче, което е пусто и неохраняемо.

Какво може да посетите, ако сте отседнали в Черноморец за лятната си почивка.

Първото място винаги е Созопол (8 км) – най-древният български град. Той има история от преди създаването на Българската държава и е най-старият полис по бреговете на Черно море. Отделете си ден, за да разгледате всичките исторически забележителности, музеите му, старите му църкви и многобройни параклиси, да хапнете прясна риба и какво ли още не в крайбрежните му заведения и да се потопите в му атмосфера му на вечен град.

Интересно място, в близост до Черноморец е замъка “Влюбен във вятъра” в село Равадиново (8 км). Това е новопостроен частен замък, собственост на Георги Тумпалов. Използва се за туристическа атракция. Строителството на замъка започва през 1996 г. Замъкът е разположен върху площ от 20 дка. В строителството му са вложени 20 000 тона мраморизиран варовик, изкопан от Странджа планина. Покривът на сградата има формата на православен кръст. Замъкът е украсен с мед и месинг, стените му са обрасли в бръшлян. Сградата на замъка е обградена от парк с фонтани, водопади, езеро с лебеди, мостове, арки, колони и статуи. Към замъка има параклис, винарна, картинна галерия, зала за игри и забавления, конюшня и зоопарк. „Влюбен във вятъра“ е построен в приказен стил. През 2013 г. филмова компания от Холивуд го използва за естествен декор и заснема тук последната филмова версия на приказката „Спящата красавица“.

Какво друго – Фиорда при Нос Агалина (14 км), Шофьорският плаж Алепу (17 км), Бакърлъка (17 км на запад) откъдето се наблюдава панорама отвисоко на Черноморец, Созопол и островите. За целта трябва да се премине през село Атия, от където се отива към „депото“.

Парк Росенец (14 км на север ), наричан също и Отманли. Там може да си направите пикник и разходка сред природата, както и да отидете плаж.

Привлекателно място за любители орнитолози е намиращият се в близост – 20 км на север, Център за наблюдение на птици Пода. Името на местността произлиза от дървен сал – „под“, теглен от въже, посредством който се преминавало през пороса на езерото Мандра до началото на 20 век. Тук се намира единствената смесена чаплова колония в близост до голям град.

Културният афиш на Черноморец предлага забавления за гостите му през целия летен сезон. Празници за децата – “Седмицата на детето край морето”, Фестивалът с реверанс към субкултурата “Кукуля фест” и други събития. Разбира се, достъпни за всички гости на Черноморец са и фестивалите, концертите и събитията през летния сезон на сцената на Амфитеатъра в Стария град Созопол, в това число и Празниците на културата “Аполония” в края на август и началото на септември.

Колкото и неща да се разказват за града, никога впечатлението няма да е пълно, ако не отидете на място, за да видите и да пипнете.