Дом-паметник „Йордан Йовков“

Домът-паметник се ражда най-вече благодарение на Деспина – съпругата на писателя и нейните роднини, които правят многобройни дарения и на 28 ноември 1980г., по повод стогодишнината от раждането на Йовков, музеят приема първите си гости. Музеят е единственият по рода си център, посветен на живота и творчеството на Йордан Йовков. В него се съхраняват над 10 хиляди експоната, свързани с личността на именития творец. Пред сградата на музея е поставена и статуя на Йовков. При честването на 30-годишнината на Съюза на архитектите в България сградата на музея е отличена с най-високото архитектурно отличие – “Архскар” за проектантска работа.

На влизане в Дома-паметник на Йордан Йовков, могат да се прочетат следните редове, писани от самия писател: „Във всяка моя работа мисълта ми е в Добруджа. Там е моят пейзаж, там са героите ми. Аз, с всичките си спомени и цялото си сърце, принадлежа на Добруджа”. Това е и поводът точно в Добрич да бъде издигнат и неговия музей. Постоянната експозиция представя най-ценните и атрактивни експонати. В хронологичен ред тя проследява жизнения и творческия път на Йовков. В дома-паметник могат да се видят кръщелното свидетелство на писателя, както и пишещата машина “Адлер”, на която Йовков работи в Българската легация в Букурещ.

Постоянната експозиция “Трафика” представя колекция от над 1000 творби и проследява развитието на българското графично изкуство от края на 19-ти век до наши дни. Интерес представлява и колекцията чуждестранна графика, в която са включени произведения на известни автори от Германия, Франция, Словакия и Япония. Скулптурният раздел на галерията представя работи на български автори, изпълнени от бронз, камък, дърво и гипс. На особен интерес се радва и единствената в нашата страна колекция творби от хартия, в която са представени творческите търсения на автори не само от България, но и от Молдова, Гърция, Корея, Хърватия, Франция, Испания, Швейцария, Финландия, Турция и други страни.