Часовникова кула

Eтрополе е разположен в малко долинно разширение на река Малки Искър в източното подножие на Етрополската планина. Намира се на разстояние 90км. от град София, 13км от Правец, 27 - от Средногорие. Той е средновековно българско селище, възникнало на мястото на по-старо селище. През Възраждането Етрополе е просветно средище. През 1749 година селището е разрушено от земетресение. Будните планинци бързо го възстановяват и дочакват 1791 година, когато шест пъти е нападано и разграбвано от кърджалии.

Тя е изградена през 1710г. от майстор Тодор. Първоначално е строена като наблюдателна и отбранителна кула, за което може да се съди от начина на строеж и оставените отвори (мазгали) на трите й страни. Иззидана е от речен камък и бигор. Общата височина на кулата е 20м. Тялото и се разпределя на три части. Долното каменно тяло е разделено на 14 хоризонтални пояса с дъбови греди, т.нар. сантрачи, характерни за тогавашните строежи. Вътрешно има изградена дървена стълба с две площадки.

На западната страна на долното тяло се намира каменен циферблат на часовник, с надпис, в който е отбелязана годината на строежа на кулата. През 1821г. кулата е преустроена в часовникова. Опитният майстор Дидо изработва часовниковия механизъм, а камбаната е взета от разрушената църква на манастира "Св. Атанас". Кулата е реставрирана, часовникът работи точно и до днес. Часовниковата кула се намира в центъра на града, в близост до автогарата.