Ахтопол

Ахтопол – най-южният черноморски град на България, е древен морски град с богата история и култура. Намира се на 77 км. южно от град Бургас и на 14 км. от Царево. Градът отстои на 5 км. северно от Синеморец и на 17 км. от Резово. На запад от града се издига най-високият връх на рида Босна – Папия (501 м).

Ахтопол е разположен в полите на Странджа планина и се намира в територията на Природен парк „Странджа“. Разположен е на малък скалист полуостров, дълъг около 500 и широк около 300 м. Многото слънчеви дни и прохладата от горите на Странджа правят климата тук е изключително подходящ за морски туризъм.

Плажът на Ахтопол е дълъг 2 км и широк около 25 м. Разположен е в красивия залив Лардиго. Към бреговете му смирено се снишават зелените склонове на Странджа, носещи аромата и свежестта на гората. Името на залива е останало от гърците живели преди столетие тук (ларос – чайка). Плажната ивица е охраняема и има зони с чадъри и шезлонги, както и свободна зона. На север плажът се простира до къмпинг „Делфин“. Допълнително очарование на залива придават скалите в южния му край, които наподобяват рифове, а още и заради бистрите води, тази част на плажа става особено привлекателна за гмуркачите.

До града има редовни автобуси от Бургас, а през лятото пътува и автобус от София. Автобусите от Бургас тръгват от Автогара”Юг”, сектор 6, според разписанието. Бургас – Ахтопол: “Царевобус експрес” – 13.00; 19.30; “М-БУС” – 7.00; 9.00; Бургас – Синеморец: “Царевобус експрес” – 17.30; Бургас – Резово “Царевобус експрес” – 14.00.

Многобройни в града са заведенията за хранене – ресторанти, бистра, капанчета и барове. Рибните деликатеси са типична храна за региона и се сервират навсякъде. Едни от ресторантите с най-висок рейтинг в Ахтопол са “Калипсо” и “Napoli. Pizze & Spaghetti”.

Ресторант “Калипсо” предлага приятна обстановка, хубава гледка към морето, любезен персонал и вкусна храна. Фаворити в менюто му са мидите и десертите собствено производство. За маса на терасата е препоръчително да си направите резервация.

Ресторант е “Napoli. Pizze & Spaghetti” предлага италианска храна, както се подразбира от името. В менюто са автентични италиански пици, приготвени от италиански майстор – пицар. Освен традиционната паста и пици, тук може да опитате и други ястия.

Като курортен град с традиции в туризма Ахтопол предлага множество места за настаняване – хотели, къщи за гости, апартаменти под наем, бунгала, квартири и др. Къщи за гости “Афалина”, “Рая”, “Морско око”, Вила “Митреви”, Хотел “Агата Бийч”, Вилно селище “Райски кът” са само една малка част от десетките къщи, вили и хотели в града.

Освен това чудесна възможност за отдих предлага и намиращият се в близост до града къмпинг “Делфин”, където се предлага настаняване в бунгала.

Съвсем близо са други и други курортни селища като Царево, Лозенец, Варвара, Синеморец и най-южната точка на българското черноморие – Резово, които също предлагат прекрасни възможности за отдих, забавления и настаняване.

Ахтопол има древна история – в акваторията на залива са открити много котви, които разказват за живота на полуострова в различни исторически епохи. Находки като каменна брадва и керамични фрагменти показват, че на мястото на Ахтопол е имало селище още през новокаменната и меднокаменната епоха. Много от тези находки може да видите в интересния музей на брега на Ахтополския залив – музеят “История на котвата”. В него могат да се видят още корабни оръдия, котви, корабно оборудване, стари карти, камбани, керамика и други интересни експонати свидетели на древната история на града. Открити са и следи от траките, живели тук през бронзовата епоха.

Счита се, че населеното място е основано от гръцки колонисти през 430 г. пр.н.е. Колонията е наречена с името Агатополис – от гръцки – “агатос” (добър) и “полис” (град). През I век след установяването на римляните по тези земи градът преживява икономически разцвет. Изнасят се метали, дървен материал, животни и риба. Мястото се превръща в търговско средище и в него се секат монети. През V-VII век градът е разрушен от варварски нашествия, но след това бива възстановен от византийския военачалник Агатон, който му дава името Агатопол.

Градът се споменава при историческите сведения за въстанието на болярите Асен и Петър срещу византийското владичество (1185 г.). Превзет е от османците през 1396 г.

На няколко пъти селището бива включвано в територията на българските земи през Средните векове, а окончателното му присъединяване към България става след Балканската война (1912-1913). Тогава бива изселено гръцкото население и на негово място се заселва българско с бежанци от Източна Тракия. Пожар унищожава Ахтопол през октомври 1918 г. След стихията оцеляват само църквата “Възнесение Господне” от 1796 г. и частично манастирската църква “Свети Яни” (“Свети Иван Предтеча”). Така след пожара се издига един изцяло нов град Ахтопол.

В града има запазени някои археологически забележителности – крепостната стена и останки от манастира „Свети Йоан“, който е построен през от XII век.
Гръцкото училище е също една забележителност в Ахтопол. Сградата се намира върху стръмния, скалист бряг. Тя реконструирана и обявена за паметник на културата. Сега се използва като лятна база за студентите от Националната художествена академия. Гостите на Ахтопол могат да посетят и Историческия музей, и разгледат експонатите в него.

Ахтопол е отдалечен от големите морски курорти, което го превръща в предпочитана дестинация за туристите, търсещи спокойствие и отмора. Почивката на плажа може да бъде съчетана с горски преходи в намиращия се в непосредствена близост парк Странджа. Тук има множество туристически маршрути с различна дължина и трудност.

На 4 км южно от града е запленяващо красивото устие на река Велека (5 км). Наблизо е и малкото селце Кости, известно със своите танцьори нестинари. На 3 км северна посока се намира село Варвара. То едно от любимите места на гмуркачите, заради подводните кухини и рифовете от миди и рапани.

На 5 км. южно от Ахтопол се намира Синеморец с неговите прекрасни плажове Бутамята, Липите и Листи, известни с кристално чистата си вода. Там е и устието на река Велека, където могат да се видят защитените от Червената книга на България водни лилии и блатно кокиче, а любителите на риболова да прекарат един прохладен следобед по брега на богатата на риба река.

Заливът Силистар (10 км) има най-приказния плаж в местността. Обявен за защитена местност, плажът разкрива пред посетителите си невероятен изглед към морето, огледално гладка и бистра вода и златист пясък. По дюните и скалите около Силистар гнездят редки и защитени птици, а на плажа расте пясъчна лилия.

По време на почивката си в Ахтопол може да посетите още Къмпинг Делфин между Ахтопол и село Варвара – 1,8 км; Нос и къмпинг Арапя – 13 км; Царево – 14 км; Защитена местност Марина река – 15 км; Резерват Силкосия – 15 км; Резово – 17 км, Биосферният резерват Узунбоджак или Лопушна – 19 км и Екопътека В царството на Зелениката до село Кондолово – 21 км
Природната забележителност “Наково кладенче” в Ахтопол е също интересно място, което не бива да пропускате. Тя представлява неголям участък от реката „Наково дере“, който е обявен за защитена местност. Мястото е местообитание на обикновената и на каспийската блатни костенурки.

Ахтопол е подходящ курорт за тиха и спокойна почивка на море, която лесно може да се съчетае с разглеждането на историческите и природни забележителности, които предлага града и околностите му.

Толкова отморяващи и зареждащи са и разходките по крайморската алея с рибарския кей, фара и високите скалисти брегове. Те дават невероятно усещане за отмора и наслаждение от красивите пейзажи и оставят в гостите непреодолимо желание да се завърнат отново.