Цигов Чарк

360° Виртуална разходка

Местността Цигов чарк се намира на югозападния бряг на язовир Батак, близо до град Ракитово (7 км) и до град Батак (7 км). Отстои на около 20 км източно от Велинград и е на около 40 км от град Пазарджик. От много години в местността се развива активен туризъм, което е създало на мястото име на известен планински курорт. Намира се на около 1000 м надморската височина в Западните Родопи.

Язовир Батак, на който е разположен Цигов чарк, е изграден на река Мътница. Неговата площ е 22 км², а обема му е 309 млн. м³. Язовирът захранва с вода ВЕЦ Батак – основен енергиен източник на територията на Област Пазарджик.

Много хора се учудват на странното име на Цигов чарк. Ето една версия за името на тази красива местност. Както обикновено и напълно в унисон с българските традиции за наименуване на области, реки, гори и т.н., името да е свързано с някаква специфична особеност, събитие или друго – и Цигов чарк, може би, е получил името си по този начин.

“Имало в този край един предприемчив човек, който се занимавал с дърводобив. Той бил от Циговия род – фамилия, която и днес я има по тези места. Режел си той дърва и ги обработвал – труд тежък и неблагодарен. Цигов бил буден човек – все някой нов “чарк” ще измисли, за да облекчи работата си. А работа много, как да насмогне! Хората къщи строят, греди и дъски трябват. И така, чарк, след чарк измислял човека. А водата – в изобилие. И един ден сътворил господин Цигов своя “чарк” – машина за рязане на дърва, която работела с вода. И работата потръгнала, – и клиентите доволни, и услугата бърза. Прочул се нашия човек и ако някой искал да му се направи, я дъска, я греда, месните хора го упътвали: На Циговия чарк ще идеш. Там и дъска да ти “набичат” и дърво да ти нарежат – всичко прави Циговия чарк”.

Тази история може и да е истинска, а може и да не е, но Цигов чарк е истински.

Цигов чарк е единственият високопланински курорт, край язовир в България, в който може да се почива четири сезона в годината. Курортът е подходящ както за зимни спортове, така и за летни ваканции, но и пролетта и есента на това място ще ви дадат всичко, от което се нуждаете за почивка сред природата и пълно разтоварване. Боровата гора ще ви радва със зеленина си през всеки сезон, зелените ливади ще ви успокояват през пролетта и лятото, през есента ще пресмятате нюансите на червеното по склоновете на Родопите, а през зимата ще онемявате от белотата на снега.

Цигов чарк е идеално място за семейна почивка. Поляните са – докъдето ви стигат очите. Разходка сред гората или по брега на язовира, първи опити в риболова и гребането, игра по ливадата, малки експедиции до малинови находища и ягодови полянки би доставило огромна радост на децата, а и биха се научили, откъде идва сладкото в бурканчетата и аромата на напитките с горски плодове. Дали сте с палатка или с каравана, или в някое от множеството хотелчета, вили или къщи, които изобилстват в курорта, няма да ви бъде трудно да осъществите нито една от великите си идеи за прекарване на времето.

Ето и няколко места, където може да се настаните, освен в палатката или караваната си. Къщи за гости – “Белведере”, “Ейнджъл”, “Родопи”, “Релакс зона”; Вили – “Петя”, “Тони”, “Лидо”, “Монте”, “Превала”; Вилни селища – “”Баташки хан”, “Уют”, “Видеви”; Комплекс “Каталина”; Семейни хотели – “Санта Мария”, “Слънчев цвят”. В Цигов чарк има и няколко луксозни хотела.

Богатството на Родопа планина е в изобилието от изворни води. Чешми и чешмички със студена, изворна вода в Родопите има на всеки завой. Те са навсякъде и в Цигов чарк. Така че, не си купувайте минерална вода. Може да спестите от разходите за нея, защото от друго няма да можете. Цените в курорта са “курортни”.

В “центъра” на Цигов чарк има множество заведения, магазинчета и сергийки, както се полага на един курортен комплекс. Тук е доста оживено и можете да си купите палачинки, понички, прясна риба, боров мед, ягодово и боровинково сладко, варена царевица и какво ли не още не.

През лятото и хубавите дни на пролетта и есента курортът предлага отлични условия за практикуване на много видове спорт- лов, риболов, познавателен туризъм и др. Може да си наемете моторна или рибарска лодка, кану, водни ски, джет или водно колело. Предлагат се велопреходи, конна езда и много други забавления и атракции за малки и големи.
Риболовът в язовир Батак е възможен целогодишно. Другата добра новина е, че е доста добре зарибен. В миналото е бил зарибяван с дъгова пъстърва, сом, толстолоб и шаран. Сега основните видове са костур, бабушка и каракуда. Назад в годините рекордьор въдичар е извадил 5,2 килограмова дъгова пъстърва.

Цигов чарк, макар и не със славата на голям зимен курорт, предлага и чудесни възможности за зимен спорт. В курорта има две напълно оборудвани писти. Едната е до контра-стената на язовира, а другата е на пътя от Ракитово за Батак, около два километра след разклона за центъра на комплекса. Тя има ски-влек, ски-гардероб, пластмасови шейни, чук и гек и ски-учители за възрастни и деца. Цените са достъпни за всички желаещи да посетят това великолепно място. Пистата предлага добри условия за ски и сноуборд. Денивелацията е около 100 м, което я прави подходяща за начинаещи и средно напреднали. Пистите са с обща дължина 1200 м, като към тях, за в бъдеще са проектирани още няколко трасета с прилежащите им съоръжения. Около ски-пистата има удобен паркинг и място, където да хапнете, пийнете и отпочинете. За всички, които не могат да карат ски и сноуборд, шейните и дори найлоновите чували са забавна възможност да се попързаляте на снега.

Едно от местата, които може да посетите, докато сте на Цигов чарк е Велинград – само на 20 мин. с автомобил. Известен е с термалните си води.

Други две места са летовищата “Дъното”, на отсрещния бряг на язовира и “Св. Константин”. Летовището Св. Константин е място със стара слава за профилактика на белодробни заболявания поради уникалния си въздух и климат.

Докато сте там можете да посетите и пещерата Снежанка, която е известна със удивителните си скални образувания и е част от 100-те Национални туристически обекта.
Освен с природни дадености, районът на Цигов Чарк е наситен и с исторически забележителности. Наблизо се намира град Батак, където може да се разгледат историческият музей, Църквата-костница „Света Неделя”, храм “Свето Успение Богородично” и др.

Близо до село Дорково, община Ракитово, се намира крепостта Цепина – средновековна крепост, седалище на деспот Алексий Слав, племенник на цар Калоян.

Основен проблем за курорта е ограничения транспорт. Ежедневно от тук преминават само три автобуса за Ракитово и Велинград и три автобуса до град Батак. Недостигът на автобусен транспорт затруднява придвижването на много хора до курорта. За сега личния автомобил си остава най-надеждния и бърз начин да се стигне до курорта.