Музей “Дом на хумора и сатирата”

“Дом на хумора и сатирата” е създаден върху основите на стара кожарска фабрика на 1 април (международния ден на шегата) 1972г. и е горд наследник на местния фолклорен хумор и веселите карнавални традиции на Габрово – българската столица на хумора. Под девиза “Светът е оцелял, защото се е смял” Домът развива многостранна дейност – той е и музей на смеха, галерия на световното хумористично изкуство, информационен център, място за развлечение и туристическа атракция за малки и големи.

Целите на музея са да събира, проучва, експонира и популяризира хумора на народите в областта на изящните изкуства, литературата и фолклора, фотографията, плаката, веселите празници и маскарадни традиции по света. Домът притежава фонд от 37 500 художествени творби от над 9000 автори от 173 страни по света: от тях приблизително 22 000 карикатури, над 3 000 сатирични графики, над 1 000 живописни творби, около 1000 скулптури, около 9 500 фотографии, над 200 плаката, над 300 карнавални маски и костюми. Друга част от музейната му колекция, е специализираната библиотека от 25 000 заглавия и 1 000 тома периодични издания на 35 езика. Голямата част от тези произведения на изкуството са получени чрез дарителска дейност.

Сред значимите изяви на Дома са: Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата (всяка нечетна година); Националната среща-наддумване “Благолаж” (всяка нечетна година); Европейските срещи на хумористичното изкуство “Изток – Запад” (всяка четна година); 1 април – рожденият ден на Дома на хумора; веселите четвъртъци и др. Разположен в центъра на Габрово, в непосредствена близост до автогарата и ж.п. гарата, музеят посреща своите посетители с веселия поздрав на хумористични герои, чиито скулптурни композиции оформят Парка на смеха: Хитър Петър, Чарли Чаплин, Дон Кихот и Санчо Панса. Там се намира и огромният слънчев часовник, и странната метална Вавилонска кула.

В единствената в света „Виц Банка“ всеки посетител може да остави своя любим виц. В постоянната експозиция „Корените на габровския хумор“, с която започва обиколката, са представени най-известните габровски анекдоти, илюстрирани от големия български карикатурист Борис Димовски. Близо до входа на експозицията приветства символът на Габрово – черната котка без опашка. На централно място е изложена картината на художника Ради Неделчев, изобразяваща друг габровски символ – голямото яйце с кранче.